Ο …γαλάζιος εμφύλιος στην ΚΕΔΕ και η μάχη της κεντροαριστεράς

Ο …γαλάζιος εμφύλιος στην ΚΕΔΕ και η μάχη της κεντροαριστεράς

Αν και είναι “γαλάζια” υπόθεση η εκλογή προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, αναμένονται με ενδιαφέρον οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του κορυφαίου οργάνου των αιρετών στους δήμους της χώρας. 

Η “γαλάζια” εσωκομματική σύγκρουση στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ δυο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, φτάνει στην κορύφωσή της με την εκλογή συλλογικών οργάνων στην ΚΕΔΕ, την Πέμπτη (28.11.2019). Με δεδομένο ότι είναι κυρίαρχη στο εκλεκτορικό σώμα η παράταξη που στηρίζει η ΝΔ , βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη “ενδοικογενειακή” μάχη για την πρωτιά, ανάμεσα στον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος θεωρείται “μητσοτακικός” της νέας γενιάς – τοποθετείται στην πολιτική γεωγραφία στον χώρο της κεντροδεξιάς – και στον έμπειρο με χρόνια δράσης στην τοπική διοίκηση δήμαρχο Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος εντάσσεται στους λεγόμενους “Σαμαρικούς”.

Δύο πλευρές στο γαλάζιο στρατόπεδο

Στο γαλάζιο στρατόπεδο οι δυο πλευρές τρέχουν για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες να υπάρχει μόνο μια δεξιά υποψηφιότητα. Έτσι, ύστερα από παρέμβαση του Μαξίμου, συμφώνησαν να κατέλθουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ( «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» ) και να εκλεγεί πρόεδρος εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, επί συνόλου 528 εκλεκτόρων (332 δήμαρχοι, 178 δημοτικοί σύμβουλοι και 18 πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ).

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα αποτυπωθούν οι προτιμήσεις και στο “πράσινο” στρατόπεδο, καθώς ήδη ο π΄ρωην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος προΐσταται στη δημοτική παράταξη που στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής στο Δήμο Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος αποστασιοποιήθηκε, έχοντας ανακοινώσει δημοσίως, εδώ και αρκετό καιρό, ότι αποχωρεί από επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που απαρτίζεται από δημάρχους που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ετσι, επικεφαλής της παράταξης θα τεθεί εκείνος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

 Οι τελικές επιλογές των “πράσινων” δημάρχων δεν είναι δεδομένες , καθώς είναι νωπές ακόμα οι εσωκομματικές τριβές όπως αναδείχθηκαν στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τη μάχη για να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους και να να εκλέξουν μέλη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο, δίνουν επίσης, η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ («Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία») με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη , η παράταξη που κινείται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς («Νέα Αυτοδιοίκηση») με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη. Στις εκλογές για τα συλλογικά όργνα της ΚΕΔΕ μετέχει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» (παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter