Ο «γαλάζιος» χάρτης των προσλήψεων στο Δημόσιο

Ο «γαλάζιος» χάρτης των προσλήψεων στο Δημόσιο

Την περίοδο από το 2021 έως το 2025 οι προσλήψεις σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα της κεντρικής διοίκησης και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να φτάσουν τις 109.175 συνολικά ενώ οι αποχωρήσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα, κατά την ίδια περίοδο, προβλέπονται σε 74.187 . Ο χάρτης των προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 και ο προγραμματισμός τους είναι «εργαλείο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχουν παράθυρα για διαφοροποιήσεις μεταξύ των προβλεπόμενων προσλήψεων και εκείνων που τελικά θα πραγματοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανομή επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα , όπως σημειώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, «ενσωματώνοντας την ιεράρχηση των μεταβαλλόμενων αναγκών και προτεραιοτήτων»…

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κατανέμει κατά το δοκούν τις προσλήψεις ανά φορέα, εντός των ορίων του ανώτατου συνολικού επιτρεπόμενου αριθμού. Μην ξεχνάμε ότι μεταφέρονται στην επόμενη χρόνια οι προσλήψεις που δεν έγιναν την προηγούμενη (ή αντίστοιχα μειώνονται το επόμενο έτος εφόσον κατά το προηγούμενο έτος έγιναν περισσότερες)- κατά την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής τηρείται ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σε συνολικό επίπεδο. Ποιο είναι το κριτήριο που θέτει η κυβέρνηση στις αποφάσεις, πέρα από τις πραγματικές ανάγκες του κάθε φορέα; Μα, «τις προτεραιότητες πολιτικής, τον εξορθολογισμό των διοικητικών λειτουργιών και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης». Και ο νοών νοείτω. Η κατανομή των προσλήψεων σε επιμέρους τομείς για τα έτη 2021 και 2022, βασίζεται στον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, του Υπουργείου Εσωτερικών. Με βάση τον προγραμματισμό, δίνεται έμφαση κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025, εκτιμάται ότι το 2021 υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν έως 32.870 προσλήψεις, εντός και εκτός κανόνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται και όσες δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στις εκτιμήσεις των εκτός κανόνα, «συμπεριλαμβάνονται 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και 2.909 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε αντικατάσταση αντίστοιχων έκτακτων θέσεων». Σε κάθε περίπτωση, τυχόν θετική ή αρνητική διαφορά προσλήψεων του κανόνα κατά την υλοποίηση, μεταφέρεται στο επόμενο έτος, προκειμένου κατά την περίοδο του ΜΠΔΣ να τηρείται ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σε συνολικό επίπεδο.

Κατά το έτος 2021 προβλέπονται 32.870 προσλήψεις υπαλλήλων ενώ το 2020 είχαν καταγραφεί 11.910 προσλήψεις. Για τα επόμενα χρόνια, οι εκτιμήσεις αφορούν σε 23.214 προσλήψεις το έτος 2022, 19.503 το έτος 2023, 20.510 το έτος 2024 και 13.077 το έτος 2025.

Την περίοδο από το 2021 έως το 2025 οι εκτιμήσεις δείχνουν 109.175 προσλήψεις και κατά την ίδια περίοδο συνολικά 74.187 αποχωρήσεις εργαζομένων. Οι 109.175 προσλήψεις της πενταετίας επιμερίζονται σε 83.464 προσλήψεις (53.895 αποχωρήσεις) για θέσεις στην κεντρική διοίκηση και 25.711 προσλήψεις (20.292 αποχωρήσεις) σε δήμους, περιφέρειες, σε Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ, σε ΔΕΚΟ και σε διάφορα νομικά πρόσωπα.

Ο συνολικός προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους από αυτά, για την επόμενη πενταετία βασίζεται στον κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Όπως επισημαίνεται από τους εμπειρογνώμονες για τη δημόσια διοίκηση, κύριες εξαιρέσεις στην αναλογία αυτή αποτελούν:

– οι προσλήψεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, η αντικατάσταση έκτακτου προσωπικού από τακτικό (με παράλληλη αντίστοιχη μείωση του έκτακτου προσωπικού, πχ. αναπληρωτές καθηγητές, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»),

-οι προσλήψεις για θέσεις με ειδικώς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (από ανταποδοτικά έσοδα, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κλπ).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter