Ο «γάμος» Credit Suisse και UBS δεν έπεισε τις αγορές – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, νευρικότητα στα Χρηματιστήρια

Ο «γάμος» Credit Suisse και UBS δεν έπεισε τις αγορές – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, νευρικότητα στα Χρηματιστήρια

Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα κατρακύλησαν τη Δευτέρα μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη του ελβετικού κράτους, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η η μετοχή της Credit Suisse έκανε «βουτιά» 62% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της αγοράς και πριν λίγο διαπραγματευόταν με απώλειες 58% στα 0,78 ελβετικά φράγκα. Η μετοχή της UBS κατρακυλούσε πριν λίγο 10% στα 15,34 φράγκα.

Οι μεγάλες αυτές απώλειες ήρθαν μετά τις μεγάλες πωλήσεις στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς η πρώτη αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάσχεση της τραπεζικής κρίσης εξατμίστηκε γρήγορα.

Δείτε επίσης: Credit Suisse: Η εξαγορά δεν κατευνάζει την παγκόσμια ανησυχία – «Βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Ειδικότερα, η προσοχή των επενδυτών μετατοπίστηκε στο μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν ορισμένοι ομολογιούχοι της Credit Suisse μετά την εξαγορά από την UBS, το οποίο προστέθηκε στις ανησυχίες για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως της μετάδοσης, της εύθραυστης κατάστασης των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και των προκλήσεων για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μετά από τον τραπεζικό πανικό εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και δύο παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από τις Αρχές, αυτό το πρόβλημα δεν φεύγει, αντίθετα έχει γίνει παγκόσμιο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Jones Trading.

«Τα δημοσιεύματα ότι η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse θα μεγεθύνει πιθανόν τα προβλήματα, μετατοπίζοντάς τα στην UBS», πρόσθεσε.

Με βάση τη συμφωνία, οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να μηδενισθεί η αξία ομολόγων additional tier 1 (AT1) της Credit Suisse, τα οποία είχαν ονομαστική αξία 17 δις. δολαρίων, εξοργίζοντας κάποιους κατόχους των τίτλων αυτών, οι οποίοι θεωρούσαν θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.

Οι τιμές των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse βυθίστηκαν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή αγορά, με μία σειρά δολαριακών ομολόγων να προσφέρονται έναντι 2 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

H βουτιά της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν το «κερασάκι» στην πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών το σαββατοκύριακο για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μετοχές των τραπεζών Standard Chartered και HSBC έκαναν βουτιά πάνω από 6% η κάθε μία σε χαμηλά δύο μηνών και πλέον στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, με την HSBC να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και έξι μήνες.

Ο δείκτης MSCI για τις χρηματοπιστωτικές μετοχές στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) μειώθηκε 1,3%.

«Καλοδεχούμενη η συμφωνία»

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές και κερδοφόρες και έχουν καλή ρευστότητα και κεφαλαιακές θέσεις, ενώ χαιρέτισε τις κινήσεις της Ελβετίας αναφορικά με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

«Έχουν διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που είναι κερδοφόρα. Έχουν ισχυρούς ελέγχους κινδύνων και, πάνω από όλα, έχουν πολύ σημαντικά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου», δήλωσε ο Βιλερουά σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Βιλερουά, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και ότι περιμένει οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών προϊόντων να υποχωρήσουν τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε μια «καλή συμφωνία», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις στις αγορές.

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία, είναι μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο RMC/BFM TV. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια τράπεζα με ισολογισμό άνω των 750 δισεκ. ευρώ, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο άρα παραμένουμε σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση για την αντίδραση στις αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γερμανικές… διαβεβαιώσεις

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας είναι «σταθερό και ισχυρό», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Αρχή Εποπτείας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (BaFin) μετά την εσπευσμένη αγορά της Credit Suisse από τη UBS, την οποία οι αγορές δέχθηκαν σήμερα με επιφυλάξεις.

«Η BaFin παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις στις αγορές και τις λαμβάνει υπόψη της στο πλαίσιο της εποπτικής της αποστολής. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας παραμένει σταθερό και ισχυρό», επεσήμανε η Ομοσπονδιακή Αρχή σε σύντομη ανακοίνωσή της προς το AFP.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η UBS εξαγόρασε χθες σε πολύ χαμηλή τιμή την αντίπαλό της Credit Suisse, αφού η ελβετική κυβέρνηση παρείχε σημαντικές εγγυήσεις και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας γραμμή ρευστότητας.

Λόγω της εξαγοράς σήμερα το πρωί οι μετοχές των τραπεζών σημείωναν πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Μυστικά & Documento

27/05/2023, 12:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter