Ο γενικός γραμματέας της συμφοράς: Διώκεται για τον Ιανό, εμπλέκεται στο μπάζωμα των Τεμπών

Ο γενικός γραμματέας της συμφοράς: Διώκεται για τον Ιανό, εμπλέκεται στο μπάζωμα των Τεμπών

Διώκεται για τη διαχείριση του Ιανού, εμπλέκεται στο μπάζωμα των Τεμπών, ερευνάται για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ωστόσο ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου παραμένει στη θέση του

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται για τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μετά και τις εξελίξεις σε επίπεδο Δικαιοσύνης σχετικά με την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Β. Παπαγεωργίου είναι μεταξύ των δέκα ατόμων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας για τη φονική πλημμύρα. Επίσης ο Β. Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που έχουν κατονομάσει ως υπεύθυνους για το πρώιμο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών σε συμπληρωματική μήνυση, ενώ έχει μπει και στο στόχαστρο πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά σε βάρος του. Ολα αυτά εγείρουν ερωτήματα για την παραμονή του Β. Παπαγεωργίου στη θέση του, δεδομένου ότι θα κληθεί ξανά να διαχειριστεί πιθανές φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα τυχόν πυρκαγιές τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το 112 δεν λειτούργησε ποτέ

Η δίκη του Β. Παπαγεωργίου για την υπόθεση του Ιανού έχει οριστεί για τις 23 Μαΐου 2024. Μεταξύ των συγκατηγορουμένων του είναι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Κουτρομάνος κ.ά. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίσταση τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή». Υπενθυμίζεται ότι ο Ιανός άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Β. Παπαγεωργίου βαρύνεται για σειρά από «αμέλειες» κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δεν έλαβε υπόψη «την πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και τεκμηριωμένου κινδύνου» από το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου 2020, παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή «έπεφταν υψηλά ποσοστά βροχής» και η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της ΠΕ Καρδίτσας είχε τεθεί σε «γενική επιφυλακή». Επίσης, ο κατηγορούμενος δεν έλαβε υπόψη ούτε το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο Αθηνών και η ΕΜΥ προειδοποιούσαν για έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην περιοχή.

Αν και ενήμερος, ο Β. Παπαγεωργίου «παρέλειψε να δώσει έγκαιρα εντολή στη μονάδα του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου μέσω της αποστολής SME ALERT κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εδαφικές παραχωρήσεις και βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική καταστροφή».

Το γεγονός αυτό, που αναφέρεται στο σε βάρος του κατηγορητήριο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 41χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά, η οποία, αφού έκλεισε το φαρμακείο που διατηρούσε στον συνοικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη του Δήμου Μουζακίου, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της για να φύγει. Η φαρμακοποιός «εισήλθε στην κεντρική γέφυρα Μουζακίου έχοντας πλήρη άγνοια της επικινδυνότητας της ήδη διαμορφωθείσας κατάστασης», καθώς δεν είχε ενημερωθεί από το 112 για το τι συνέβαινε. Μόλις πέρασε τη γέφυρα η φαρμακοποιός έστριψε αριστερά προς το Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Στο σημείο εκείνο όμως το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να πέσει μες στα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου με το αυτοκίνητό της και να πνιγεί.

 

Το «πρώιμο» μπάζωμα

Εκτός από την παραπομπή σε δίκη για τον Ιανό, ο Β. Παπαγεωργίου είναι μεταξύ των προσώπων που είχαν κατονομάσει τον Δεκέμβριο του 2023 σε συμπληρωματική μήνυση οι συγγενείς των θυμάτων για τα Τέμπη ως έναν εκ των υπευθύνων για το πρώιμο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος και την απομάκρυνση των βαγονιών. Η συμπληρωματική μήνυση στρεφόταν κατά όσων συμμετείχαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών».

Για την υπόθεση αυτή μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Κ. Αγοραστού για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλα πρόσωπα.

Οι πλημμύρες το 2023

Επιπλέον, ο Β. Παπαγεωργίου έχει μπει στο στόχαστρο οικογενειών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι οικογένειες έχουν ήδη αναθέσει σε νομικούς συμβούλους να εξετάσουν εάν στοιχειοθετείται η τέλεση ποινικών αδικημάτων από την πλευρά του Β. Παπαγεωργίου και άλλων προσώπων. Μάλιστα οι δικηγόροι των οικογενειών έχουν ως «πιλότο» για τις ευθύνες κρατικών αξιωματούχων και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την κακοκαιρία Ιανός του 2020.

Ολα αυτά εγείρουν μείζον ζήτημα για την παραμονή του Β. Παπαγεωργίου στη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Δουδωνής: «Χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταστήσει ορατό το ‘αόρατο χέρι’ του Μαξίμου στα Τέμπη»

Ύβρις Σκέρτσου στους συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη: «Θεωρία συνωμοσίας το μπάζωμα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter