Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να «αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να «αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να «αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή», αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα. Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ο ΓΓ πιστεύει ότι ο χρόνος για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή τελειώνει.

Ο Γκουτέρες ζητεί να ακυρωθεί η εντολή εκκένωσης, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που είναι ήδη τραγωδία σε μια καταστροφική κατάσταση.

Παραμονή ορισμένων μελών του ΟΗΕ στο βορρά της Γάζας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε τη μεταφορά των επιχειρήσεων της στα νότια της Γάζας, αλλά ανέφερε ότι μερικά μέλη του προσωπικού ζήτησαν να παραμείνουν στο βορρά. «Δεν πιέζουμε τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις», δήλωσε ο Ντουζαρίκ. Υπάρχουν «13.000 μέλη του προσωπικού της UNRWA στη Γάζα, εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, δάσκαλοι, γιατροί, νοσηλευτές, άτομα που προσφέρουν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Μένουν με τους ανθρώπους που έχουν την αποστολή να υποστηρίξουν», λέει.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Με τις αυξανόμενες εκκλήσεις να επιτραπεί η διεθνής βοήθεια στη Γάζα, ο Ντουζαρίκ σημείωσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει έννοια να διασφαλιστεί ότι η υποστήριξη θα φτάσει στους Παλαιστίνιους αμάχους. «Έχουν περάσει έξι μέρες από τότε που έχει έρθει κάτι», λέει ο Ντουζαρίκ για τη Γάζα.

«Ο συνάδελφός μου από την UNRWA με τον οποίο μόλις πήρα το τηλέφωνο μόλις είπα ότι δεν είχαν καταφέρει να ρίξουν ούτε μια σταγόνα νερό εκεί μέσα σε έξι ημέρες. Είμαστε κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς και την Αίγυπτο για να λάβουν βοήθεια και να δημιουργήσουν «ζώνες ασφαλείας» για τους αμάχους. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να είναι ασφαλείς μόνοι τους στα σπίτια τους», τονίζει ο Ντουζαρίκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter