Ο γερμανόφωνος Τύπος εκτιμά ότι «έπεσε στα μαλακά» η Τουρκία

Ο γερμανόφωνος Τύπος εκτιμά ότι «έπεσε στα μαλακά» η Τουρκία

«Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το ζήτημα της Τουρκίας.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι «το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε δύο φορές» και ότι «η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε η Μέρκελ. Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε χώρα-μέλος του. Επιπλέον, η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να υλοποιήσουν την απειλή που είχαν διατυπώσει προ καιρού, τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραύλων. Στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, η καγελάριος δεν θέλησε να δώσει απάντηση».

«Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Τουρκία έπεσε στα μαλακά», σημειώνει η BILD και υπενθυμίζει ότι «λόγω των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Φεβρουάριο η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο ηγετικά στελέχη του τουρκικού ενεργειακού ομίλου TPAO. To 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να παγώσει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για την εναέρια κυκλοφορία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά τα μέτρα δεν είχαν ορατό αποτέλεσμα».

Πιέζουν την Τουρκία, αλλά… λίγο

«Οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα, αλλά μόνο λίγο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ). Η εφημερίδα της Ζυρίχης επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί απογοήτευση για την έλλειψη σκληρών τιμωρητικών μέτρων. Η Άγκυρα παραμένει ατάραχη, παρότι απειλείται με κυρώσεις και από την Ουάσιγκτον». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι «27» τελικά «συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή: Θα διευρυνθεί ο κατάλογος προσώπων και εταιριών στην Τουρκία που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, καθώς προστίθενται μερικά ακόμη ονόματα. Επιπλέον η Τουρκία παραμένει υπό επιτήρηση. Μέχρι την προσεχή τακτική σύνοδο της ΕΕ τον Μάρτιο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα επεξεργαστούν περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις και θα συντάξουν έκθεση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες λένε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία άλλων τριών μηνών για να αδράξει τη χείρα συνεννόησης που τείνει η ΕΕ» γράφει η ελβετική εφημερίδα, για να συμπεράνει ότι «η Κοινότητα παραμένει πιστή στην πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα, την οποία επέβαλε κυρίως η γερμανική προεδρία, αλλά οι επικριτές κάνουν λόγο για πολιτική κατευνασμού (appeasement). Για τη Γερμανία αυτό που μετράει είναι ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες και συνεργάζεται με την ΕΕ στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής. Την Πέμπτη το Βερολίνο υποστηρίχθηκε και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο, έκανε έκκληση να μην προκληθεί ρήξη στις σχέσεις με μία χώρα-μέλος της Συμμαχίας».

«Μία από τις πέντε πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ»

Σε δημοσίευμα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος υποβαθμίζει τις κυρώσεις που αποφάσισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ» και δηλώνει ότι «αντί να ξαναμιλήσει για κυρώσεις τον Μάρτιο, η σύνοδος καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τα όσα έχει υποσχεθεί στην Τουρκία, για παράδειγμα την κατάργηση της βίζας». Παρά ταύτα, σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο πρόεδρος δεν μπορεί παρά να έχει αντιληφθεί ότι σχηματίζεται πλέον ένα μέτωπο ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας».

Πλην όμως: «Για τον Ερντογάν δευτερεύουσα σημασία έχει η κριτική της Ευρώπης στην αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του βλέπουν τη χώρα ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, που δεν χρειάζεται να δεσμεύεται από τη Δύση, με τα συμφέροντά της να φτάνουν ως την Αφρική και την Κίνα. Πρόσφατα, σε επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι μία από τις πέντε πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή η αξίωση, η επιθετική τακτική που ακολουθεί στη Μεσόγειο και η εμπλοκή στη Λιβύη έχουν φέρει την Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της».

 Πηγή: DW

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter