Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμβουλεύει την Τερέζα Μέι για ένα "καλό Brexit"

Η Τερέζα Μέι μπορεί να μην έχει υπολογίσει σωστά ποια είναι η καλύτερη τακτική για το Brexit, σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η απειλή της για «σκληρό Brexit» δεν θα κάνει ευκολότερη την αποχώρηση της Βρετανίας. 

«Καθιστώντας την ως προεπιλεγμένη διαπραγματευτική επιλογή, η κυρία Μέι έχει εξασφαλίσει την αξιοπιστία της, αλλά μια αξιόπιστη απειλή μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα» συμπληρώνει.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Mirror», ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, δηλώνει ότι περιμένει μια απογοητευτική διετία για τους διαπραγματευτές της Βρετανίας, με την Ευρώπη να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, όπως έκανε και στην Ελλάδα, και προτείνει στη Βρετανία να διεκδικήσει συμφωνία σαν της Νορβηγίας, η οποία δεν είναι μέλος, αλλά έχει εμπορική συμφωνία.

«Καθώς διαπραγματευόμουν το ελληνικό χρέος στην Ε.Ε. μαζί τους, συνειδητοποίησα με τρόμο ότι νοιάζονταν ελάχιστα για να πάρουν πίσω τα ίδια τους, αλλά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να στηρίξουν τις θέσεις τους σε παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους-ακόμη και αν θυσιάζονταν μεγάλα οικονομικά κέρδη. Η κυρία Μέι θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με αυτή τη νοοτροπία στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Αν η εμπειρία μου μπορεί να προσφέρει κάτι, τότε ακολουθούν δύο απογοητευτικά χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: «Γι αυτό, προτείνω μία στρατηγική που θα στερήσει από τις Βρυξέλλες κάθε περιθώριο ελιγμού. Δηλαδή, να αιτηθεί το Λονδίνο μία συμφωνία όπως αυτή της Νορβηγίας, με μία μεταβατική περίοδο-κάτι που δεν μπορούν να αρνηθούν-και να ενδυναμωθεί το επόμενο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια μακροχρόνια σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.