Ο Γιάννης και ο …επόμενος Γιάννης

Ο Γιάννης και ο …επόμενος Γιάννης

Οι αστέρες του ΝΒΑ στήνονται στην αφετηρία, αλλά τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται σε ένα 18χρονο παλικαράκι από τη Γαλλία

Η περυσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με αλαλαγμούς υπέρ του πρωταθλητή και MVP των τελικών Στεφ Κάρι, το νέο τζάμπολ γίνεται τη νύχτα της Τρίτης, με το βλέμμα στραμμένο στους Ευρωπαίους σούπερ σταρ που «απέτυχαν» στο Ευρωμπάσκετ (Γιάννη, Γιόκιτς, Ντόντσιτς), αλλά σύσσωμο το ΝΒΑ κοιτάει στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, παράφορα ερωτευμένο με ένα παλικαράκι που καλά καλά δεν έχει μπηστήξει ούτε τη μπάλα της Ευρωλίγκας. Ο Γάλλος Βίκτορ Ουεμπανιαμά, για τους φίλους «Γουέμπι», είναι το πρόσωπο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ ψάχνει τρόπο για να αποθαρρύνει τις ομάδες που θα χάνουν επίτηδες αγώνες, για να εξασφαλίσουν το νούμερο 1 του επόμενου ντραφτ…

Ο Ουεμπανιαμά, που ίσως να τον θυμάστε από σκόρπιες εμφανίσεις με την περυσινή Βιλερμπάν, είναι 18 ετών, έχει ύψος 2,21 μ. και χέρια-πλοκάμια που αντιστοιχούν σε άνθρωπο με μπόι 2,44 μ., αλλά χειρίζεται τη μπάλα σαν γκαρντ, τρέχει στο γήπεδο σαν ελάφι και σουτάρει τρίποντα σαν πρώιμη μετενσάρκωση του Κάρι.

Στην πρώτη παράστασή του σε αμερικανικό έδαφος, ένα φιλικό ματσάκι απέναντι σε ομάδα της πειραματικής G-League, ο έφηβος Γάλλος πέτυχε 37 πόντους με 7/11 τρίποντα, αλλά μοίρασε και 5 τάπες και μάζεψε 11 ριμπάουντ. Ο ζαλισμένος Λεμπρόν Τζέιμς τον βάφτισε «alien», εξωγήινο, ενώ ο κορυφαίος δημοσιογράφος Έιντριαν Βοζναρόφσκι μίλησε για «το σπουδαιότερο στοίχημα στην ιστορία του ΝΒΑ».

Ο κογκολέζικης καταγωγής Ουεμπανιαμά, που ζυγίζει μόλις 95 κιλά και χρειάζεται μυικό όγκο για να σταθεί στο ΝΒΑ, είναι το βέβαιο νούμερο 1 στο επόμενο ντραφτ. Μια σειρά από ομάδες, ακόμα και καλές όπως η Γιούτα Τζαζ, κήρυξαν «ολική αναδόμηση», με προφανή στόχο να βρεθούν στον πάτο της βαθμολογίας και να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες για να πιάσουν τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Η ψευδοκουλτούρα του λεγόμενου «tanking» εξελίσσεται σε μάστιγα στο ΝΒΑ.

Ο Ουεμπανιαμά, στο μεταξύ, ζήτησε να αποδεσμευτεί από τη Βιλερμπάν (όπου πέρυσι ήταν συχνά εκτός 12άδας), για να πάει σε μία μικρότερη γαλλική ομάδα, με αυξημένο χρόνο συμμετοχής. Ο μικρός θα αγωνιστεί φέτος στην παριζιάνικη Μετροπολιτάν Λεβαλουά (πρώην Ρασίγκ Παρί), που έχει πρόεδρο τον παλαιό σταρ Μπορίς Ντιαό και προπονητή τον Γάλλο Ομοσπονδιακό, Βενσάν Κολέ. Το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, ο Ουεμπανιάμα το έχασε λόγω τραυματισμού. Μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, του οποίου το αρχικό παρατσούκλι στο ΝΒΑ ήταν «ο Αλφάβητος», οι Αμερικανοί σπίκερ μασάνε χαλίκια για να συνηθίσουν τον νέο γλωσσοδέτη.

Ο …ορίτζιναλ «Αλφάβητος», ο Γιάννης μας, πήρε μία ανάσα μετά τη γαλάζια περιπέτεια του Βερολίνου, πετάχτηκε οικογενειακώς μέχρι το Άμπου Ντάμπι όπου το ΝΒΑ συνέχισε την ετήσια κονσομασιόν προς τις παρθένες πλούσιες αγορές και στήθηκε στην αφετηρία, για να διεκδικήσει τον τίτλο που έκανε φτερά προς το Γκόλντεν Στέιτ. Οι πρωταθλητές του 2021 Μιλγουόκι Μπακς επιστρέφουν στις επάλξεις με ελάχιστες αλλαγές (και με τον Κρις Μίντλετον οσονούπω υγιή), όπως και οι περισσότεροι μνηστήρες του πολυπόθητου δαχτυλιδιού. Λίγες μέρες πριν το τζάμπολ, τις συζητήσεις μονοπωλούν οι τσάμπιονς Ουόριορς. Και δεν είναι για καλό…

Μία από τις τελευταίες προπονήσεις των πρωταθλητών εξελίχθηκε σε γρονθοπατινάδα, με θύτη τον πραγματικό αρχηγό της ομάδας, Ντρέιμοντ Γκριν, και θύμα τον διάττοντα αστέρα Τζόρνταν Πουλ. Ο νεαρός πήρε ψηλά τον αμανέ μόλις είδε να προσγειώνεται στο τραπέζι του πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και έσπασε τα νεύρα των συμπαικτών του από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Τον λένε και Τζόρνταν, βλέπετε!

Ο Γκριν δεν άντεξε τις ανοησίες του Πουλ και του μαύρισε το μάτι με ένα ντιρέκτ, που κάποιον κοινό θνητό θα τον άφηνε στον τόπο. Οι Ουόριορς προτίμησαν να χειριστούν το θέμα «εσωτερικά» και έστειλαν τον Γκριν για ολιγοήμερες διακοπές, μέχρι να ξεθολώσει, ενώ αναζητούν τον λεβέντη που διέρρευσε το σχετικό βίντεο σε σκανδαλοθηρική ιστοσελίδα, ώστε να τον στείλουν σούμπιτο στο ταμείο ανεργίας.

Το ΝΒΑ δεν θέλησε να παρέμβει. Έχει, άλλωστε, σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί. Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της Λίγκας, ο Μάιλς Μπρίτζες των Σάρλοτ Χόρνετς, έδειρε τη φιλενάδα του μπροστά στα δύο παιδιά τους και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και με το ταμείο ανεργίας. Δύσκολα θα βρεθεί ομάδα να προσφέρει συγχωροχάρτι στον 24χρονο αθλητή, ακόμα και αν αυτός από κάποιο θαύμα αθωωθεί…

Η καριέρα του 38χρονου ΛεΜπρόν Τζέιμς πλησιάζει στο λυκόφως της και οι Λος Άντζελες Λέικερς δεν μοιάζουν ικανοί να του προσφέρουν μία τελευταία σαμπάνια. Οι περυσινοί φιναλίστ Μπόστον Σέλτικς θα διεκδικήσουν και πάλι το άτυπο στέμμα της Ανατολής, όπως και το Μαϊάμι, η Φιλαντέλφια των Εμπίιντ και Χάρντεν, το Μπρούκλιν του Κέβιν Ντουράντ που ζήτησε μεταγραφή και κατόπιν μετάνιωσε, το Μιλγουόκι φυσικά.

Δυτικότερα, οι Κλίπερς επιστρέφουν πλήρεις με τον Καουάι Λέοναρντ ετοιμοπόλεμο, αλλά νεότεροι μνηστήρες όπως οι Φίνιξ Σανς και οι Μέμφις Γκρίζλις κερδίζουν έδαφος. Το Ντένβερ του δις MVP Νίκολα Γιόκιτς δύσκολα θα παίξει ρόλο, αλλά οι προβολείς στρέφονται στο Ντάλας, όπου ο Λούκα Ντόντσιτς περιμένει τη σειρά του για να ανεβεί στο παλκοσένικο.

Οι Μάβερικς έδωσαν συμβόλαιο στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος άφησε τον Ολυμπιακό για να στήσει ελληνική σημαία στο Τέξας. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε προετοιμασία με τους Σικάγο Μπουλς και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους, ενώ ο Θανάσης παραμένει στο πλευρό του Γιάννη στο παγερό Μιλγουόκι.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Αλέξανδρος ήταν ευτυχία και ευλογία»

Κατάρ: Μεγάλα πρόστιμα στους οπαδούς που δε θα φορούν μπλούζες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter