Ο Γιάννης, το δαχτυλίδι και ο Πύργος του Αϊφελ

Ο Γιάννης, το δαχτυλίδι και ο Πύργος του Αϊφελ

Οι Μπακς ονειρεύονται επιστροφή στον θρόνο του ΝΒΑ και η εθνική Ελλάδας περιμένει τον Ιούλιο το υπέρλαμπρο αστέρι της για να την οδηγήσει στο Παρίσι

Το δωδεκάμηνο της κρίσης, Δεκαπενταύγουστος 2023 με Δεκαπενταύγουστο 2024, ξεκίνησε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με πισωγύρισμα. Η απουσία του από το Μουντομπάσκετ της Μανίλα ήταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναπόφευκτη, αλλά οι αποστάσεις που επίμονα κράτησε από όλες τις εκδηλώσεις της εθνικής Ελλάδας κρίθηκαν από ανεξήγητες μέχρι ασυγχώρητες. «Απλώς δεν ήθελε να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ένιωθε σκασμένος και προτίμησε να μείνει μακριά για να το διαχειριστεί καλύτερα» διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της αυλής του.

Η φλόγα στο Παρίσι θα σβήσει στις 11 Αυγούστου 2024, αλλά η ολυμπιακή κούρσα εκκινεί στις 2 Ιουλίου, πιθανότατα από το Φάληρο. Ενδιάμεσα ο Γιάννης θα έχει άλλες δουλειές, καθώς οι Μιλγουόκι Μπακς στήνονται μεθαύριο στην αφετηρία της νέας περιόδου του ΝΒΑ, ενισχυμένοι με ένα σούπερ σταρ νέας εσοδείας (λέγε με Ντέμιαν Λίλαρντ) και με φιλοδοξίες για επιστροφή στον θρόνο που κατέκτησαν το 2021.

Από τους ανέμους αυτής της σεζόν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Γιάννη στον παγερό βιομηχανικό βορρά των ΗΠΑ. «Θέλω να μείνω στο Μιλγουόκι μέχρι το τέλος της καριέρας μου, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η ομάδα στοχεύει ψηλά» ξεκαθάρισε ο ίδιος. Το συμβόλαιό του, πενταετές έναντι πακτωλού χρυσού (216 εκατ. ευρώ), εκπνέει το 2025. Την απόφαση όμως για πιθανή ανανέωση θα την πάρει πολύ νωρίτερα, μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να βρίσκεται σε θέση ισχύος και να διευκολύνει και τα σενάρια περί μεταγραφής. Στην ουρά που ήδη σχηματίστηκε φαίνεται να προπορεύονται οι Νιου Γιορκ Νικς, με πρόσθετο δέλεαρ τα λαμπερά φώτα της μεγαλούπολης.

Πανικόβλητοι οι Μπακς μπροστά στο τελεσίγραφο του «Greek freak», βγήκαν στην αγορά, έβγαλαν στο παζάρι όσους παίκτες θεωρήθηκαν αναλώσιμοι, φόρεσαν τον σκούφο του Αϊ-Βασίλη και έφεραν δώρο στον Γιάννη τον Λίλαρντ. Ο «Dame», όπως είναι το παρατσούκλι του, ντάμα δηλαδή, ήταν πάντοτε άσος σπαθί στο Πόρτλαντ, αλλά δεν είχε ποτέ αρκετούς ρηγάδες δίπλα του για να τρυπήσει την τράπουλα. Ωστόσο οι ικανότητές του είναι αναμφισβήτητες και καθρεφτίζονται στους αριθμούς της καριέρας του: 7 all star games, 25,2 πόντοι μέσος όρος καριέρας, 32,3 στην περυσινή σεζόν, 6,7 ασίστ, 37% στα τρίποντα, 1 χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για να μην ξεχνιόμαστε.

«Εάν μπορούσα να διαλέξω έναν παίκτη από το ΝΒΑ για παρτενέρ, θα έπαιρνα τον Λίλαρντ» δήλωσε ο Γιάννης σε ανύποπτο χρόνο. «Θέλω πολύ να παίξω δίπλα στον Γιάννη» απάντησε από τη βροχερή ακτή του Ειρηνικού ο Λίλαρντ. Ο Τζρου Χόλιντεϊ έφυγε για τη Βοστόνη μέσω Πόρτλαντ και οι Μπακς απέκτησαν δίδυμο ψηλού – κοντού που έκανε το κοινό τους να αδημονεί και να γεμίζει το γήπεδο στις προπονήσεις. Ο Λίλαρντ πάντως θα κλείσει τα 34 τον Ιούλιο του Παρισιού. «Θέλουμε τίτλο και τον θέλουμε τώρα» είναι το προφανές ποντάρισμα των Μπακς. Και ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, άλλωστε, είναι πλέον 29 χρονών.

«Ο Γιάννης θα παίξει στο προολυμπιακό τουρνουά βρέξει χιονίσει» καθησυχάζει τους ανησυχούντες ένας από τους άμεσους συνεργάτες του, «αρκεί φυσικά να είναι υγιής». Η αρθροσκόπηση του περασμένου Ιουνίου ουσιαστικά τον κράτησε πέντε μήνες εκτός αγώνων, αλλά απάλλαξε το γόνατό του από ανεπιθύμητα θραύσματα και υγρά. Αντίθετα από τα φαινόμενα στον γυμνό οφθαλμό, ο Γιάννης βρισκόταν σε διαρκή επαφή με αρκετούς διεθνείς (Λαρεντζάκης, Αγραβάνης κ.ά.), ενώ είχε εξηγηθεί χωρίς περιστροφές προς τον Δημήτρη Ιτούδη και προς την ομοσπονδία μπάσκετ λέγοντας: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα σας ενημερώσω πριν τις 15 Αυγούστου».

Η οριστική αποχώρησή του ανακοινώθηκε στις 11 του μήνα, ακριβώς ένα χρόνο πριν από την τελετή λήξης του Παρισιού. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι ο Γιάννης σκεφτόταν να πάει στη Μανίλα ως 12ος παίκτης, να συνεχίσει εκεί τη θεραπεία του και να παρακολουθήσει τους πρώτους αγώνες ντυμένος με πολιτικά, σαν θηρίο σε κλουβί, ελπίζοντας να προλάβει πιθανό προημιτελικό με τη Σερβία τη δέκατη ημέρα του Μουντομπάσκετ! «Τα παιδιά μπορούν να φτάσουν ως εκεί και χωρίς εμένα» έλεγε. Τελικά το τολμηρό σχέδιο κρίθηκε ουτοπικό και ανεφάρμοστο.

Αποστολή… εντός έδρας

Υπάρχει ελπίδα ότι η καμπάνια για φιλοξενία ενός από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις βολικές ημερομηνίες (2-7 Ιουλίου, αρκετές μέρες μετά το φινάλε των πλέι οφ του ΝΒΑ) θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες συμμετοχής του Γιάννη στη διοργάνωση.

Αγωνιστικά το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, αφού η «επίσημη αγαπημένη» θα κληθεί να αποκλείσει μεταξύ άλλων μία από τις Ισπανία, Σλοβενία, Λετονία, Ιταλία. Ωστόσο η έδρα είναι πολύτιμος σύμμαχος, ενώ οι φιμπαίοι ευλογούν ποικιλοτρόπως την πιθανή παρουσία ενός παγκόσμιου σούπερ σταρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ονειρο του Γιάννη είναι να παρελάσει κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ με την ελληνική σημαία στα χέρια» μας λέει κοντινός του άνθρωπος. Σημαιοφόρος θα είναι εκτός απροόπτου ο Μίλτος Τεντόγλου, αλλά όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο θηρίο που εκπροσωπεί τον ελληνικό αθλητισμό και τη χώρα ολόκληρη καλύτερα από κάθε άλλον. Ας τελειώσει όμως αναίμακτα η χρονιά για τον Γιάννη των Μπακς και… βλέπουμε. Ο Βασίλης Σπανούλης θα τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter