Ο «γίγαντας» του πετρελαίου ExxonMobil παραπλανούσε συστηματικά για την κλιματική αλλαγή

Ο «γίγαντας» του πετρελαίου ExxonMobil παραπλανούσε συστηματικά για την κλιματική αλλαγή

Στο συμπέρασμα ότι ο πετρελαϊκός αμερικανικός «γίγαντας» ExxonMobil παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν δύο πανεπιστημιακοί του Χάρβαρντ μετά από ανάλυση των ανακοινώσεων της εταιρείας. Πλέον δεν αποκλείεται η εταιρεία να αντιμετωπίσει κατηγορίες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον που ήταν επικεφαλής της ExxonMobil για 10 χρόνια, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Γουέιν Τρακερ για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή. Από την ημέρα που ανέλαβε τα πολιτικά καθήκοντα του έδωσε εντολή στους διπλωμάτες να μην δίνουν απαντήσεις για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει την υπογραφή της από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1979 ένα έγγραφο εσωτερικής διανομής της ExxonMobil αναφερόταν στην πιο «διαδεδομένη θεωρία» ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε «θέρμανση της επιφάνειας της Γης» με «δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από το 2050».

Μέχρι το 2008, η εταιρεία επέμεινε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του κλάδου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων δεν θα πρέπει «να υπονοούν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και με το φαινόμενο που αναφέρεται ως κλιματική αλλαγή».

«Τα διαθέσιμα έγγραφα δείχνουν μια αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που οι επιστήμονες και τα στελέχη της ExxonMobil συζητούσαν κατ’ ιδίαν για την κλιματική αλλαγή και σε αυτό που παρουσίασε στο ευρύ κοινό», γράψουν η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Ναόμι Ορέσκες και ο διδάκτορας, Τζόφρι Σουπράν.

Και συνεχίζουν: »Αντίθετα, τα διαφημιστικά μηνύματα της ExxonMobil στους New York Times τόνιζαν μόνο τις αβεβαιότητες, προωθώντας ένα αφήγημα ασυμβίβαστο με τις απόψεις των περισσότερων επιστημόνων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων της ExxonMobil».

Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η εταιρεία παραπλάνησε σκόπιμα τους επενδυτές για τους κινδύνους σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς σε 17 αμερικανικές πολιτείες εξετάζουν αν και άλλες εταιρείες πετρελαίου παραβίασαν τους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών, των επενδυτών ή ακόμη και νόμους κατά των εκβιασμών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter