Ο Γιώργος Πατούλης… λαγός της ΝΔ κατά της συνδικαλιστικής δράσης

Ο Γιώργος Πατούλης… λαγός της ΝΔ κατά της συνδικαλιστικής δράσης

Δεν είναι ….νέοι λουδίτες τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν στην χρήση της νέας τεχνολογίας για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια στο δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δείγμα οπισθοδρόμησης οι αντιδράσεις που πληθαίνουν, σχετικά με την απόφαση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη να προκηρύξει ηλεκτρονική ψηφοφορίας για την ανάδειξη αιρετών στο υπηρεσιακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, στο όνομα της πανδημίας.

Πίσω από την τακτική αυτή τόσο της ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, όσο και του υπουργείου Εσωτερικών, τα συνδικάτα διαβλέπουν την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να χτυπήσει τη συλλογική δράση και οργάνωση των εργαζόμενων, «με στόχο την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των Συνδικάτων». Συνδέουν αυτές τις πρακτικές με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Τα ψηφίσματα συλλόγων και σωματείων δεν τελειώνουν. Συνυπολογίζουν και στα κενά ασφαλείας, τεχνικά ζητήματα που μπορεί να κάνουν διαβλητή την διαδικασία, αλλά κυρίως δίνουν πολιτική διάσταση στην επιμονή για ηλεκτρονικές εκλογές στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Οι εργαζόμενοι «στέκονται απέναντι στην προσπάθεια επιβολής σκοπιμοτήτων, διαβλητών διαδικασιών και αντιδημοκρατικών πρακτικών, ενίσχυσης μειοψηφικών απόψεων, απέναντι στη συνεχή εργαλειοποίηση της πανδημίας, που την ώρα που ανοίξανε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο εργαζόμενος θα κινδυνεύσει εάν πάει μέχρι την κάλπη!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής. Οι εργαζόμενοι διαβλέπουν ότι η επιλογή αυτή είναι προέκταση της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Εσωτερικών να αποστεώσει από τη ζωντανή επαφή και συζήτηση διαδικασίες εκλογικές, με πρόσχημα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19. Σωματεία, με ψηφίσματα ζητούν να προκηρυχθούν εκλογές με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, με όσες κάλπες απαιτούνται και όλα τα μέτρα προστασίας.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι θέτουν και ζητήματα διαφάνειας και διαδικασιών που αφήνουν περιθώρια για έλεγχο της ψήφου. Με τίτλο «Εσύ πόσες φορές νομίζεις ότι μπορείς να ψηφίσεις;», σε μια δηκτική ανακοίνωση ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί να δείξει ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας χωράει παρεμβάσεις και μπορεί να είναι διαβλητό. Παραθέτει μια παράγραφο από την Κοινή υπουργική Απόφαση (Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37.21/1296/οικ.3731-ΦΕΚ 944/10-3-2021) που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερακάκης. Αφορά στην «Εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Ο.Τ.Α. με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Στην έκτη παράγραφο του άρθρου 6 αναφέρονται τα εξής για την εκλογική διαδικασία: «Την καθορισμένη ημέρα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο εκλογέας, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μέσω εξατομικευμένου ηλεκτρονικού μηνύματος μια ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου, η οποία αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία. Σε περίπτωση που ο/η ψηφοφόρος καταχωρίσει την ψήφο του περισσότερες από μία φορές, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία ψήφος και ισχύει η αντίστοιχη ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου».

Πάντως, οι εξελίξεις τρέχουν αλλά παραμένει το αίτημα για ενίσχυση της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εργαζομένων δια ζώσης κατά τις εκλογικές διαδικασίες για συνδικαλιστικά όργανα και ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο διάλογος, η αντιπαράθεση και η κριτική που αναπτύσσεται με φυσική παρουσία είναι αναντικατάστατο στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter