Ο Γιουτζίν Χουτς από τους Gogol Bordello μιλάει στο Documento για το Gypsy punk, τα στερεότυπα και την Ουκρανία

Ο Γιουτζίν Χουτς από τους Gogol Bordello μιλάει στο Documento για το Gypsy punk, τα στερεότυπα και την Ουκρανία

Μιλήσαμε με τον frontman των Gogol Bordello Γιουτζίν Χουτς προτού έρθουν για συναυλίες στην Ελλάδα.

Οι Gogol Bordello επιστρέφουν στην Ελλάδα έπειτα από οκτώ χρόνια για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία αυτή µιλήσαµε τηλεφωνικά µε τον ιδρυτή και frontman του γκρουπ Γιουτζίν Χουτς, ο οποίος όταν το δηµιούργησε το 1999 είχε στον νου του ένα σχήµα που θα αποτελούνταν από πολλούς διαφορετικούς µουσικούς από όλα τα σηµεία του κόσµου µε στόχο τον σαρωτικό ήχο –µε κυρίαρχα όργανα το βιολί και το ακορντεόν– και την εκρηκτική σκηνική παρουσία. Το όνοµα του Gypsy punk rock σχήµατος παραπέµπει στον ουκρανικής καταγωγής συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ και στα πορνεία. Ξεκινάµε την κουβέντα µιλώντας για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. «Είµαι πολύ ενθουσιασµένος που ερχόµαστε. Εχουµε µια πολύ ωραία και φυσική σχέση µε το ελληνικό κοινό. Νιώθω ότι µεταξύ µας δεν υπάρχει κανένας απολύτως διαχωρισµός».

Εγκαταλείποντας την Ουκρανία

Με πατέρα Ουκρανολιθουανό και µητέρα Ουκρανή Ροµά, ο Χουτς γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Κίεβο, το οποίο εγκατέλειψαν οικογενειακώς το 1989 παίρνοντας µαζί τους µόνο τα απολύτως απαραίτητα. Πώς θυµάται τη ζωή στη Σοβιετική Ενωση; «Μεγάλωσα σε αντισοβιετική οικογένεια. Πάντα πιστεύαµε ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν ένα αστείο, το οποίο ανυποµονούσαµε να λάβει τέλος. Τελικά τελείωσε το 1991. Οσο λοιπόν η Ουκρανία ανήκε στη Σοβιετική Ενωση ήµασταν αποφασισµένοι να την εγκαταλείψουµε. Οσοι ζούσαν τότε στη χώρα ήξεραν ότι επρόκειτο για κατεχόµενο έδαφος. Ηξεραν επίσης ότι αυτό µια µέρα θα άλλαζε και θα βελτιώνονταν τα πράγµατα. Να όµως που και πάλι πολεµάµε για την ανεξαρτησία µας από τον ίδιο εχθρό. Ελπίζουµε αυτή να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να δώσουµε µάχη για την ανεξαρτησία µας».

Οι Gogol Bordello έχουν κυκλοφορήσει τραγούδια υποστήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίµιρ Ζελένσκι («Man with the iron balls») και τον ουκρανικό λαό («Teroborona»). «Η πανκ ροκ σκηνή είναι πάντα εκείνη που ασχολείται µε αληθινά ζητήµατα. Είναι εκπληκτικό πόσοι άλλοι εκπρόσωποι του πανκ ροκ και του χαρντ ροκ πήραν θέση γι’ αυτό τον πόλεµο» λέει για καλλιτέχνες όπως ο Τζέλο Μπιάφρα των Dead Kennedys και η Πάτι Σµιθ, αλλά και για τον Ντέιβιντ Γκίλµορ που µαζί µε τον Νικ Μέισον και τον Γκάι Πρατ κυκλοφόρησαν ως Pink Floyd πρόσφατα τραγούδι για το θέµα, στο οποίο συµµετείχε και ο Ουκρανός Αντρέι Χλιούβνιουκ.

Ο Γιουτζίν Χουτς αυτοπροσδιορίζεται ως Gypsy punk καλλιτέχνης· «ακριβώς αυτήν τη λέξη του δρόµου» λέει χαρακτηριστικά. Πώς το ορίζει όµως; «Το γκρουπ αποτελείται σε µεγάλο βαθµό από ανθρώπους που προέρχονται από όλο τον κόσµο. Από κάθε ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν δύο σηµεία που τους συνδέουν: το πάθος, η αγάπη και η κατανόηση της τσιγγάνικης και της πανκ µουσικής. Πάντως το Gypsy punk είναι πολύ περισσότερο από αυτά».

Την πρώτη κιθάρα του την έφτιαξε ο πατέρας του από κόντρα πλακέ όταν ο Γιουτζίν ήταν στην εφηβεία. Ο ίδιος ήταν κιθαρίστας σε ένα από τα πρώτα ροκ συγκροτήµατα της Ουκρανίας, τους Meridian. «Ηταν µια µπάντα που έπαιζε ό,τι ήθελε. Ωστόσο στην εποχή τους τους θεωρούσαν προκλητικούς. Πόσο προκλητική µπορεί να είναι στ’ αλήθεια η µουσική των Beatles; Στη Σοβιετική Ενωση µπορούσες να µπλέξεις άσχηµα ακόµη και γι’ αυτό» λέει.

Πέρασε µε την οικογένειά του αρκετό καιρό περιπλανώµενοι σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης προτού εγκατασταθούν µόνιµα στις ΗΠΑ. Τον ρωτώ αν αντλεί µνήµες από αυτή την περίοδο της ζωής του για να γράψει τραγούδια για πρόσφυγες και µετανάστες όπως το «Immigraniada». Οπως λέει, όλοι στο συγκρότηµα είναι µετανάστες, οπότε «συνήθως γράφεις γι’ αυτά που ξέρεις. Ωστόσο οι Gogol Bordello αποτελούν ευρύτερη ιδέα. Στα οκτώ άλµπουµ µας έχουµε τραγούδια γι’ αυτό το θέµα αλλά και άλλα που αφορούν µια πολύ µεγάλη γκάµα θεµάτων».

Για τους Ροµά και τις πολυεθνικές

Ο Γιουτζίν Χουτς είναι επίσης ακτιβιστής για τα δικαιώµατα των Ροµά. Συζητάµε για τη διαφορετική αντιµετώπιση που έχουν οι Τσιγγάνοι από χώρα σε χώρα, ενώ τον ρωτώ αν µπορεί να εντοπίσει ένα κοινό πρόβληµα που ίσως έχουν παγκοσµίως. «Το µεγαλύτερο ζήτηµα είναι η έλλειψη γνώσης σχετικά µε την κουλτούρα τους. Στην πραγµατικότητα το µεγαλύτερο πρόβληµά τους δεν προέρχεται από εκείνους αλλά από ανθρώπους έξω από την κοινότητά τους. Το ζητούµενο είναι η κατάργηση των στερεότυπων. Κι αυτό είναι µακρά διαδικασία που απαιτεί πολλή δουλειά. ∆εν µπορεί να γίνει εν µια νυκτί».

Το 2012 οι Gogol Bordello ηχογράφησαν το τραγούδι «Let’s get crazy» για τη διαφηµιστική καµπάνια της Coca-Cola για το Euro. Πώς συµβιβάζεται η συνεργασία ενός πανκ γκρουπ µε µια πολυεθνική αυτού του βεληνεκούς, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται; «Πανεύκολα» απαντά ο Γιουτζίν Χουτς. «Ενας από τους λόγους που το κάναµε ήταν ότι χρειαζόµασταν απεγνωσµένα χρήµατα για την ηχογράφηση ενός άλµπουµ. Αυτό µας βοήθησε να χρηµατοδοτήσουµε τη συγκεκριµένη ηχογράφηση κι αυτό είναι όλο».

Το πανκ όµως δεν είναι απλώς ένας µουσικός ρυθµός. ∆εν εµπεριέχει µια πολιτική στάση που βρίσκεται ακριβώς στο άλλο άκρο από αυτό που αντιπροσωπεύουν οι πολυεθνικές; Ο Γιουτζίν Χουτς απαντά: «Αυτού του είδους οι ερωτήσεις δεν στέκουν· οτιδήποτε κάνει κάποιος, είτε το θέλει είτε όχι, θα χρειαστεί να σχετιστεί µε µηχανές αναζήτησης του ίντερνετ. ∆εν ζούµε στον 17ο αιώνα – εποµένως τα βίντεό µας θα παρουσιαστούν µέσα από κανάλια ιδιωτικών συµφερόντων και ο ήχος µας θα ακουστεί από αντίστοιχα ραδιόφωνα. ∆εν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις. Ολο αυτό µικρή σηµασία έχει. Αυτό που έχει πραγµατικά µεγάλη σηµασία είναι αν στην καλλιτεχνική σου διαδροµή τροφοδοτείς το σύστηµα των εταιρειών ή αν παραµείνεις δηµιουργικά ανεξάρτητος. Ετσι λειτουργεί το πράγµα».

INF0

Οι Gogol Bordello θα εμφανιστούν τη Δευτέρα 4/7 στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και στις 5/7 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter