Ο Γιώργος Αλισάνογλου γράφει στο Docville: Επανεκκίνηση με νέες λύσεις

Ο Γιώργος Αλισάνογλου γράφει στο Docville: Επανεκκίνηση με νέες λύσεις

Το Documento απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου και των Εκδόσεων Σαιξπηρικόν στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Αλισάνογλου για να γράψει την άποψή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου εξαιτίας της πανδημίας

Είναι αλήθεια ότι η πανδηµία του κορονοϊού άλλαξε τη ροή της καθηµερινότητάς µας. Μετέτρεψε τις θορυβώδεις µητροπόλεις σε αόρατες πόλεις. Εφερε τα πάνω κάτω στη ζωή µας. Θέλοντας και µη, έκανε τον εσωτερικό µας χώρο να µοιάζει µεγαλύτερος από τον έξω και άφησε τον «θόρυβο» να παρεισφρήσει στα σπίτια µας, στον ιδιωτικό µας χώρο.

Αυτός ο θόρυβος λειτούργησε για µένα όχι ως ηχητικό εφέ ή φασαρία αλλά ως µουσικό όργανο που κατάφερα να το συντονίσω και να εναρµονίσω τη µελωδία, τον ρυθµό, την αίσθησή του σε µια άλλη, διαφορετική αλλά γόνιµη καθηµερινότητα – έστω κεκλεισµένων των θυρών. Από την άλλη, κατόρθωσα να αφουγκραστώ και να ακούσω τη σιωπή. Oχι ως νοητική αφαίρεση αλλά ακριβώς το αντίθετο: ως ένταση για τις αισθήσεις µου. Ο σηµασιοδοτηµένος κόσµος επανήλθε υπό άλλο πρίσµα µέσα µου. Το είναι µου, εκτεθειµένο απέναντι στο γεγονός της γραφής, της γλώσσας, του σχεδιασµού για το µέλλον. Αυτή η ουσιαστική αναζήτηση, το αίτηµα για µια πιο βαθιά, πιο άµεση, πιο ολιστική και εντέλει πιο ρεαλιστική τέχνη. Το «είναι» εκτεθειµένο απέναντι στο γεγονός – στην απόπειρα της ποίησης. Απέναντι στην ελευθερία να αναστοχαστεί και να χαράξει νέους δρόµους.

Το βιβλιοπωλείο και οι Εκδόσεις Σαιξπηρικόν πέρα από τον φυσικό τους χώρο (που ήταν κλειστός) υπάρχουν έτσι ή αλλιώς, λειτουργούν ως «ιδέα» αυτόνοµη που µπορεί να µεταφερθεί παντού. Σχεδιάσαµε νέες εκδόσεις και σειρές βιβλίων από το σπίτι, επιµεληθήκαµε βιβλία, οργανώσαµε την ιστοσελίδα µας. Το µέλλον όσον αφορά το όραµα, τις επιλογές και τις προσδοκίες µας πιστεύω πως είναι καταφατικό. Οταν όµως θέλουµε να µιλήσουµε µε όρους αγοράς, εκεί τα πράγµατα µοιάζουν να είναι αµήχανα, λιγότερο αισιόδοξα. Πιστεύω ότι ο καθένας µας θα πρέπει να βρει τρόπους να επανεκκινήσει τη λειτουργία του επινοώντας νέες λύσεις. Σηµαντικό ρόλο στη διακίνηση του βιβλίου παίζουν το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Κυρίως όµως η ευρηµατικότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter