Ο Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι έλαβε πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία

Ο Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι έλαβε πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε προ ολίγου μέσω της σελίδας του στο Facebook πως η Ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν του παρείχε το πολιτικό άσυλο.

Η αρχική πληροφορία για πολιτικό άσυλο στον Νίκολα Γκρούεφσκι μεταδόθηκε αρχικά από την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Magyar Idok.

Στην μακροσκελή του ανάρτηση αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Σήμερα η Δημοκρατία της Ουγγαρίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ απάντησε θετικά στην αίτηση που είχε προηγηθεί για χορήγηση πολιτικού ασύλου λόγω των πολιτικών διώξεων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ. πΓΔΜ)

Στο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου είχα επισημάνει ότι την ζητώ λόγω της πολιτικής μου δίωξης από το κυβερνών κόμμα.

Ανέφερα πως η κυβέρνηση θέλει να μου στερήσει την ελευθερία χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις…»

https://www.facebook.com/NGruevski/posts/10156958775747716?__tn__=K-R

Η απόφαση χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Νίκολα Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία και τον φίλο του ακροδεξιό Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κρίση μεταξύ της κυβέρνησης των Σκοπίων και της Ουγγαρίας αλλά και μεταξύ των Βρυξελλών και της Ογγρικής κυβέρνησης. 

Σημειώνεται πως όπως έχει μεταδοθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι έφυγε παράνομα από την πΓΔΜ χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο με ουγγρικές διπλωματικές πινακίδες. 

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από 10 χρόνια στην εξουσία, διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά.

Η αστυνομία της πΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του όταν δεν εμφανίσθηκε για να αρχίσει την έκτιση της ποινής του, μετά τη δικαστική απόφαση της 9ης Νοεμβρίου που απέρριψε προσφυγή του για αναστολή.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε υποστηρίξει τον εθνικιστή Γκρούεφσκι πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2017 στην ΠΓΔΜ και είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει μετανάστες που περνούσαν μέσω των Βαλκανίων για να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Νωρίτερα η είδηση είχε μεταδοθεί ως πληροφορία από την ουγγρική φιλοκυβερνητική εφημερίδα και ηλεκτρονική σελίδα Magyar Idok.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter