Ο γρίφος της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο γρίφος της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι η όποια διαδικασία διεύρυνσης στο εσωτερικό αποκτά μοιραία και εθνικά χαρακτηριστικά.

Στις 15 του περασμένου Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει επί λέξει αναφερόμενος σε όλους όσοι εγγράφονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα iSYRIZA: «Δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα».

«Εχω κάθετη διαφωνία –και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ– με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή (προφανώς και διά ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο), αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεών μας δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers» ήταν η αναφορά του προέδρου με αποδέκτες όλους όσοι εντός κόμματος ύψωναν εσωκομματικά εμπόδια προς τα νέα μέλη.

Τρικλοποδιές

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και κυρίως εισέβαλε στη ζωή των πολιτών, συνεπώς και στον εσωκομματικό μικρόκοσμο, ο SARS-CoV-2. Ωστόσο οι προεδρικές παραινέσεις συνεχίστηκαν. Εναν περίπου χρόνο μετά κι ενώ το τακτικό συνέδριο έμεινε στις καλένδες λόγω περιοριστικών μέτρων, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος στα εκλογικά στρώματα που το στηρίζουν στις εκλογές «έτρεξαν» πλείστες όσες διαδικασίες. Πολλές από αυτές υποτίθεται ότι «τρέχουν» ακόμη, κάποιες άλλες παρέμειναν απλές εξαγγελίες. Το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία παραμένει κατώτερο των περιστάσεων.

Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει και δεν ανακοινώνεται επίσημα και θεσμικά πόσα νέα μέλη έχουν γραφτεί στις οργανώσεις μελών ανά την επικράτεια, ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα και η ποσόστωση στις εσωκομματικές εκλογές για τα συντονιστικά των νομαρχιακών και στο μέλλον των μελών του τακτικού συνεδρίου όταν αυτό διεξαχθεί. Πόσοι από τους χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν τα διαδικτυακά δρώμενα όλο το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν στο iSYRIZA και προωθήθηκαν όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος ώστε να γίνουν μέλη του κόμματος ή έστω μιας διαδικτυακής οργάνωσης μελών με τα ίδια δικαιώματα και αν δεν γράφτηκαν γιατί δεν γράφτηκαν; Με απλά ελληνικά, υπάρχει μια σιωπή από το επίσημο κόμμα και τα αρμόδια όργανά του η οποία, όπως γίνεται πάντα, προκαλεί μια εσωστρέφεια και μια διαρκή φημολογία ότι ορισμένοι βάζουν συστηματικά τρικλοποδιές στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Εσωστρέφεια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εσωστρέφεια γύρω από τις οδηγίες που έστειλε η επιτροπή οργανωτικού στις νομαρχιακές για τις εκλογές των νομαρχιακών συμβουλίων. Ενώ η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 8 τρέχοντος ανέγραφε επί λέξει: «Για όσους συντρόφους και συντρόφισσες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν καταστεί δυνατή η παρουσία τους στις κάλπες θα προβλέπεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου με όλες τις εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας (ταυτοποίηση, απόρρητο ψήφου κ.λπ.)», στις πρακτικές οδηγίες που εστάλησαν στις οργανώσεις το «εξαιτίας της πανδημίας» εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από το ασαφές για πολλούς «σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας των σ. να έρθουν να ψηφίσουν, τότε υπάρχει η δυνατότητα της ‘‘ιδιότυπης’’ επιστολικής ψήφου (ιδιότυπη γιατί δεν θα σταλεί ταχυδρομικά)».

Για πολλούς αυτό το «ειδικές περιπτώσεις» ο κάθε σύντροφος μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν και να λειτουργήσει ως κλειδαρότρυπα για όποιον νεοεισερχόμενο.

Εξίσου ενδεικτική είναι η περίπτωση στην οποία το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ (πρώην ΔΗΜΑΡ) Δημήτρης Χαλαζωνίτης έχει καταθέσει στο Ψυχικό αίτημα δημιουργίας νέας οργάνωσης μελών (έχει μάλιστα καταθέσει και λίστα με ονόματα όπως του πολιτικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου) εδώ και έναν περίπου χρόνο, χωρίς να μπει κανείς στον κόπο μέχρι και σήμερα να του απαντήσει. Το Documento, ως όφειλε, επικοινώνησε με τον Δ. Χαλαζωνίτη, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός λέγοντας ότι είναι εσωκομματικό θέμα και εκεί θα λυθεί. Σύμφωνα πάντως με το οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα βρίσκεται σε πορεία επίλυσης. Για τις παραπάνω περιπτώσεις τα αρμόδια στελέχη σημειώνουν στο Documento ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμωσε και αύξησε πολύ τα μέλη του παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Για παράδειγμα υπάρχουν νομαρχιακές που τα μέλη τους έχουν ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου (π.χ. Ηλεία και Λευκάδα), ενώ πανελλαδικά αρκετές οργανώσεις έχουν μέχρι και τριπλασιάσει τον αριθμό των μελών τους.

Το κείμενο οδηγιών

Σε ό,τι αφορά το κείμενο οδηγιών που εστάλη στις οργανώσεις, η γραμματέας οργανωτικού Εφη Καλαμαρά σημειώνει στο Documento ότι πουθενά δεν θέτει εν αμφιβόλω «την πρόθεσή μας να συμβάλουμε ώστε σε αυτές τις διαδικασίες των νομαρχιακών συνδιασκέψεων να μπορέσουν να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι και περισσότερες, παρά τις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες». «Η επιτυχής έκβαση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων για μας» συνεχίζει η κ. Καλαμαρά «αλλά και για μένα ως υπεύθυνης του οργανωτικού είναι κομβικής σημασίας για την ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση αλλά και τη λειτουργική ένταξη των νέων μελών στο κόμμα. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι έτοιμος πολιτικά, προγραμματικά αλλά και οργανωτικά για να αναλάβει όσο γίνεται πιο σύντομα ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι διευκρινιστικού χαρακτήρα, με πρακτικές οδηγίες προς τις οργανώσεις. Διευκρινίζει την απόφαση του ΠΣ που μιλάει για ψηφοφορία διά ζώσης και επιστολική (ιδιότυπης, χωρίς ταχυδρομείο). Προσπαθεί δε να λύσει απορίες τεχνικού χαρακτήρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter