Ο γύρος του κόσμου θέλει τέχνη

Ο γύρος του κόσμου θέλει τέχνη

Επιμέλεια Κατερίνα Μαγείρου, Εικαστικός ΑΣΚΤ

ΗΠΑ

Metropolitan Museum of Art

Νέα Υόρκη

Επτά αιώνες γλυπτικής πρακτικής –από την Ευρώπη του 14ου αιώνα έως σήμερα παγκοσμίως– θα εξεταστούν στην πρωτοποριακή έκθεση «Like life: Sculpture, color and the body» (21/3-22/7). Διάσημα γλυπτά-κλειδιά (Ντονατέλο, Ελ Γκρέκο, Ροντέν, Κουνς κ.ά.) από διαφορετικές εποχές ανοίγουν τη συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί το διαχρονικό πρόβλημα του ρεαλισμού και οι διαφορές μεταξύ πρωτότυπου και αντίγραφου, ζωής και τέχνης. Τονίζεται η διαχρονική ανάγκη και η δημιουργική απόλαυση της τρισδιάστατης απόδοσης του ανθρώπινου σώματος.

Παρουσιάζεται επίσης η έκθεση «Obsession: Nudes by Klimt, Schiele and Picasso» (3/7-7/10). Πρώτη φορά θα παρουσιαστούν μαζί οι λαμπρές ερωτικές και προκλητικές ακουαρέλες των τριών μεγάλων δημιουργών με θέμα το γυμνό σώμα.

Museum of Modern Art (MoMA)

Νέα Υόρκη

«Constantin Brancusi Sculpture» (22/7/18-24/2/19): συνοπτική παρουσίαση του μισού αιώνα δημιουργίας του μεγάλου γλύπτη Μπρανκούζι. Περιλαμβάνει έντεκα γλυπτά, μια συλλογή σχεδίων και φωτογραφιών καθώς και αρχειακό υλικό. Ο Ρουμάνος δημιουργός οδήγησε τη μοντέρνα γλυπτική στο κατώφλι της αφαίρεσης. Οι καινοτομίες του μεταμόρφωσαν τη γλυπτική και επηρέασαν γενιές μελλοντικών καλλιτεχνών.

Solomon R. Guggenheim Museum

Νέα Υόρκη

Παρουσιάζεται το έργο του Δανού καλλιτέχνη Danh Vo (γεννημένος στο Βιετνάμ, 1975) με τίτλο «Take my breath away» (9/2-9/5). Καταγράφει τα ολέθρια ζητήματα της αποικιοκρατίας, του καπιταλισμού και της θρησκείας, μέσα από το πρίσμα προσωπικών αφηγήσεων. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών και πολιτισμικών επιδρομών στο Βιετνάμ καθώς και τη φορτισμένη κατάσταση του πρόσφυγα.

«Alberto Giacometti» (8/6 – 12/9): οι ξεχωριστές επιμήκεις φιγούρες του, τα 175 από τα διάσημα γλυπτά του, οι πίνακες και τα σχέδιά του κυριαρχούν στην αναδρομική έκθεση του κορυφαίου μοντέρνου γλύπτη. Το κοινό αίσθημα της ανθρωπιάς είναι αυτό που αξίζει κατά τη γνώμη του να γίνει τέχνη. Η συμπόνια και η ειλικρίνεια στο έργο του έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

LACMA

Λος Αντζελες

Στην έκθεση «82 πορτρέτα και μία νεκρή φύση» (15/4-29/7) ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, σπουδαίος καλλιτέχνης του 20ού αι., παρουσιάζει πορτρέτα ανθρώπων με τους οποίους έχει αναπτύξει σχέσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Στο εργαστήριό του στο Λος Αντζελες ποζάρουν η οικογένειά του, το προσωπικό, οι στενοί φίλοι, ακόμη και επιμελητές, έμποροι τέχνης και συλλέκτες.

Ολλανδία

Van Gogh Museum

Αμστερνταμ

Η έκθεση «Van Gogh & Japan» (23/3-24/6) ρίχνει φως στην επιρροή που ασκεί η ιαπωνική τέχνη στο έργο του σπουδαίου δημιουργού. Μελετά, διαβάζει και συζητάει με άλλους καλλιτέχνες τις αισθητικές ιδιότητες της ιαπωνικής τέχνης. Η έκθεση αποδεικνύει ότι η απλότητα και η καθαρότητα της φόρμας των ιαπωνικών χαρακτικών παίζουν τον ρόλο τους στην ανανέωση του δικού του ιδιώματος.

Moco Museum

Αμστερνταμ

Η έκθεση «Lasting influence» (3/11/18-31/5/19) είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους εκφραστές της τέχνης και έναν δάσκαλο της ποπ αρτ. Η επιρροή του Ρόι Λίχτενσταϊν εξακολουθεί να είναι εμφανής σε πολλές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης: από τη ζωγραφική μέχρι τη διαφήμιση και από τη φωτογραφία μέχρι τον σχεδιασμό και τη μόδα.

Γαλλία

Fondation Louis Vuitton

Παρίσι

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έκανε «απόβαση» στο Παρίσι με τη λαμπερή έκθεση «Being modern: MoMA in Paris» (έως 5/3). Παρουσιάζονται εμβληματικά έργα από σημαντικούς καλλιτέχνες που έθεσαν τα όρια της τέχνης στον 20ό αιώνα (Νταλί, Πόλοκ, Μπρανκούζι, Τζόουνς, Κίρχνερ, Κλιμτ, Μαγκρίτ, Κουσάμα, Πικάσο κ.ά.).

Musée d’Orsay

Παρίσι

Η έκθεση «Picasso. Blue and rose» (18/9/18-6/1/19) διαθέτει αριστουργήματα, όπως το «La vie» (1903) που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Γαλλία και προτείνουν μια νέα ερμηνεία στα χρόνια 1900-1906. Μια κρίσιμη περίοδος στην καριέρα του Πικάσο, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένη από ένα γαλλικό μουσείο.

Centre Pompidou

Παρίσι

Ο μεγάλος γλύπτης Σεζάρ, που σημάδεψε το εικαστικό γίγνεσθαι μετά το 1950 και φιλοτέχνησε τα ομώνυμα βραβεία του γαλλικού κινηματογράφου (1976), τιμάται με την αναδρομική έκθεση «César, la rétrospective» (έως 26/3). Είναι γνωστός για τη δυναμική και χειρονομιακή τεχνική του με έργα εμβληματικά, όπως οι «συμπιέσεις», οι «επεκτάσεις» και τα «αποτυπώματά» του, με αποκορύφωμα τον τεράστιο αντίχειρά του.

Petit Palais – City of Paris Fine Art Museum

Παρίσι

Η έκθεση «Ολλανδοί ζωγράφοι στο Παρίσι, 1789-1914» (6/2-13/5) υπογραμμίζει τις αμφίδρομες καλλιτεχνικές, αισθητικές και φιλικές ανταλλαγές μεταξύ Ολλανδών και Γάλλων ζωγράφων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από μια ιστορική διαδρομή φέρνει μαζί έργα μεγάλων Γάλλων ζωγράφων (Ζερικό, Μιγέ, Σεζάν, Μονέ) με αυτά σπουδαίων Ολλανδών (Σέφερ, Βαν Γκογκ, Βαν Ντόνγκεν, Μοντριάν).

Ηνωμένο Βασίλειο

Tate Britain

Λονδίνο

Σηματοδοτώντας τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η έκθεση «Aftermath: Art in the wake of World War One» (5/6-16/9) εξετάζει την αντίδραση των καλλιτεχνών στις φυσικές και ψυχικές πληγές που άφησε ο πόλεμος στην Ευρώπη. Η τέχνη έδρασε με πολλούς τρόπους μετά το τέλος του πολέμου. Με την τεκμηρίωση του καταστροφικού αντίκτυπου, την οικοδόμηση δημόσιων μνημείων και την κοινωνική κριτική.

Την ανθρώπινη μορφή και την εμπειρία της καθημερινότητας πραγματεύεται η έκθεση «All too human: Bacon, Freud and a century of painting life» (28/2-27/8). Ο Λούσιαν Φρόιντ, ο Φράνσις Μπέικον αλλά και ζωγράφοι παλιότερης γενιάς επιθυμούν να αποτυπώσουν την αισθησιακή, άμεση και έντονη εμπειρία της ζωής με χρώμα.

Tate Modern

Λονδίνο

Pablo Picasso, Le Rêve (The Dream) (detail)

Με 100 έργα και αρχειακό υλικό ζωντανεύει μία από τις σημαντικότερες χρονιές του Πάμπλο Πικάσο με την έκθεση «Picasso 1932 – Love, fame, tragedy» (8/3-9/9). Είναι η κρίσιμη χρονιά κατά την οποία ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε πολλά από τα πιο διάσημα έργα του. Τρεις εκπληκτικοί πίνακες με την ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ δημιουργήθηκαν μέσα σε πέντε μόνο ημέρες και εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί μετά τη δημιουργία τους.

Εκατό χρόνια μετά την απαγόρευση της έκθεσης των γυμνών έργων του Αμεντέο Μοντιλιάνι τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο (έως 2/4). Το παριζιάνικο ατελιέ του ζωγράφου καθώς και έργα τέχνης και υλικά «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.

Γερμανία

Staatsgalerie Stuttgart

Στουτγκάρδη

Σπάνια σχέδια και χαρακτικά του Κίρχνερ, που κρίθηκαν «εκφυλισμένα» από το ναζιστικό καθεστώς, σώθηκαν και περιλαμβάνονται στην έκθεση «Ernst Ludwig Kirchner – The unknown collection» (29/6-21/10). O σπουδαίος Γερμανός ζωγράφος και ιδρυτής της ομάδας καλλιτεχνών «Η γέφυρα» που οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος του εξπρεσιονισμού τον 20ό αιώνα τιμάται με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατό του.

Berlinische Galerie

Βερολίνο

Αφιερωμένη σε έναν από τους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και συνιδρυτή της βρετανικής ποπ αρτ είναι η έκθεση «Eduardo Paolozzi. Lots of pictures – Lots of fun» (9/2-28/5). Μια σειρά από κολάζ συνδυάζουν εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα και τη διαφήμιση. Τα δυναμικά γλυπτά του Παολόζι διερευνούν την επαφή ανθρώπου και μηχανής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter