Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας – Τι λέει στην επιστολή του

Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας – Τι λέει στην επιστολή του

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ αποφάσισε να μην υπογράψει το διάταγμα για την δημοσίευση του νόμου επικύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα .

Με επιστολή της προεδρίας των Σκοπίων προς τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ο κ. Ιβανόφ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα υπογράψει το διάταγμα.

Επικάλειται προεκλογική του δέσμευση, του 2014, ότι δεν θα συναινέσει σε συνταγματική αλλαγή για το όνομα της χώρας του.”Δεν θα δεχτώ απόψεις και προτάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την Μακεδονική ταυτότητα του έθνους μας και της Μακεδονικής γλώσσας. Η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 118 του Συντάγματος. Η συμφωνία θέτει τη Μακεδονία σε θέση υποτέλειας άλλης χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας, παράλληλα αναφέρεται στο άρθρο 308 του Ποινικού Κωδικα που αναφέρει ότι ο πολίτης που φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε τέτοια κατάσταση τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλακή” αναφέρει  μεταξύ άλλων ο κ. Ιβάνοφ στην επιστολή του

Εκείνο που μένει τώρα να δούμε είναι πώς θα αντιδράσει ο Ζάεφ στην απόφαση αυτή του προέδρου της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία στην περίπτωση αυτή απαιτείται το 50%+1 του συνόλου των βουλευτών ή 61 ψήφοι (σύνολο 120) και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλέον υποχρεωμένος να την υπογράψει. 

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία είχε επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με 69 ψήφους. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι: α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου. β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου. γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες. δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται επίσης η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες. ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter