Ο Ίλον Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes

Ο Ίλον Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπους. Η περιουσία του υπολογίζεται σε $219 δις, αυξημένη κατά $68 δις εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας του.

Ο Μασκ προσπέρασε το Μπέζος, ο οποίος είδε την περιουσία του να περιορίζεται σε μόλις $171 δις δολάρια, αφού η μετοχή της Amazon έπεσε. Επίσης, ο Μπέζος εκτιμάται ότι έδωσε πάνω από $1,5 δις σε φιλανθρωπίες, ποσό που ωχριά μπροστά στο ποσό που διέθεσε η πρώην σύζυγός του, Μακένζι Σκοτ: η Σκοτ, τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσφέρει περίπου $12,5 δις, που προέρχονται από τα $38 δις που έλαβε μετά το χωρισμό της με τον Μπέζος, το 2019.

Μείωση του συνολικού πλούτου

Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου μειώθηκε από το υψηλό ρεκόρ πέρυσι εν μέσω πτώσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη εξακολουθούν να κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 12,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 329 σε 2.668, με τη συνολική αξία των συνδυασμένων περιουσιακών στοιχείων τους να πέφτει ελαφρά από τα 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στη λίστα του 2021.

Το Forbes ανέφερε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία –και η χιονοστιβάδα των κυρώσεων που ακολούθησαν– οδήγησαν το ρωσικό χρηματιστήριο και το ρούβλι να πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα 34 λιγότερους Ρώσους δισεκατομμυριούχους στη λίστα. Όσοι από τη χώρα έχουν καθεστώς δισεκατομμυριούχου είδαν σχεδόν όλοι την περιουσία τους να μένει στάσιμη ή να μειώνεται, με τη συνολική περιουσία τους να μειώνεται κατά περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Χαστούκι στο πρόσωπο της ανθρωπότητας»

Η οργάνωση Millionaires for Humanity (Εκατομμυριούχοι υπέρ της Ανθρωπότητας), ένας συνασπισμός πλουσίων που ζητούν παγκόσμιο φόρο περιουσίας στους υπερπλούσιους για την αντιμετώπιση της ανισότητας, είπε ότι η λίστα του Forbes ήταν «ένα χαστούκι στο πρόσωπο της κοινωνίας».

Ο Τζαφάρ Σάλτσι, ένας Δανός πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής της πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Η λίστα των πλούσιων του Forbes είναι μια έντονη υπενθύμιση του απροκάλυπτα άνισου κόσμου στον οποίο ζούμε. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην πανδημία, πολλοί έχοντας χάσει τις δουλειές τους, έχουν βυθιστεί βαθύτερα στη φτώχεια, όσοι βρίσκονται στη λίστα των πλούσιων του Forbes μπόρεσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να παρακολουθήσουν τον πλούτο τους να ανεβαίνει στα ύψη».

«Είναι μια προσβολή για την ανθρωπότητα, μια προσβολή στον ισχυρισμό ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και ένα χαστούκι σε όσους από εμάς πιστεύουν ότι μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη και τους πόρους του από κοινού.

Ο Σάλτσι έκανε έκκληση για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στον υπερβολικό πλούτο: «Ο χρόνος για έναν φόρο περιουσίας σε ανθρώπους σαν εμένα έχει καθυστερήσει πολύ. Η ανισότητα είναι κακή για όλους. Ακόμη και στις ΗΠΑ εξετάζουμε την προοπτική του προέδρου Μπάιντεν να εισαγάγει φόρο δισεκατομμυριούχων. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter