Ο «ιός» των fake news χτύπησε και την Γαλλία

Ο «ιός» των fake news χτύπησε και την Γαλλία

Από ιστορίες παραπληροφόρησης κατακλύστηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Γάλλων, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το φαινόμενο, όμως, δεν ήταν τόσο έντονο όσο στις αμερικανικές εκλογές, καθώς το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία 30.000 λογαριασμών στη Γαλλία. Τα συγκεκριμένα προφίλ μοίραζαν πολιτικά υποκινούμενη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ένα τέταρτο των συνδέσμων με πολιτικές ειδήσεις που μοιράζονταν στο γαλλικό twitter είχε βασιστεί στην παραπληροφόρηση.

Για παράδειγμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde εντόπισε ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες παραπληροφόρησης. Ένα ιστότοπος που περιγράφεται από την εφημερίδα ως «αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών» δημοσίευσε μία ιστορία με τα αποτελέσματα των εκλογών, τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε αυτό το αποτέλεσμα η Μαρίν Λεπέν κέρδιζε στον πρώτο γύρο με 28,1% των ψήφων και ακολουθούν ο Εμανουέλ Μακρόν με 22,83%. Μάλιστα η ιστορία κατέληγε με την φράση: «δεν είναι μυθοπλασία».

Άλλη ηλεκτρονική σελίδα ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchainé αποφάσισε να μην δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ που έφερε τον Μακρόν να διατηρεί έναν μυστικό υπεράκτιο λογαριασμό. Η ιστοσελίδα δεν ανέφερε την πηγή του «ρεπορτάζ» ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον φερόμενο τραπεζικό λογαριασμό. Η γαλλική εφημερίδα διέψευσε ότι είχε στην κατοχή της τέτοια ιστορία για τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο Κέβιν Λιμονιέ, που εργάζεται πάνω στην χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις γαλλικές εκλογές, είπε ότι πολλοί από τους λογαριασμούς στο twitter, που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά με ιστορίες και στις προεδρικές κάλπες της Γαλλίας. Τα συγκεκριμένα προφίλ προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας αλλά και ιδέες της ακροδεξιάς.

Ο πρώην πράκτορας του FBI και συνεργάτης του Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και το Εσωτερικό, του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον , Κλίντον Γουάτς είπε στην εφημερίδα Independent ότι οι λογαριασμοί που έχουν συνδεθεί με ρωσικά συμφέροντα έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους στις εκλογές της Γερμανίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Εάν θα έπρεπε να κάνω μία εκτίμηση τότε το ένα τρίτο των λογαριασμών που στήριζαν τον Τραμπ προσπαθούν τώρα να επηρεάσουν τις γερμανικές εκλογές», τόνισε ο Κλίντον Γουάτς. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter