Ο Κ. Μπακογιάννης θυμήθηκε τους «μαυραγορίτες και δωσίλογους» αλλά… ξέχασε τους χίτες και ταγματασφαλίτες

Ο Κ. Μπακογιάννης θυμήθηκε τους «μαυραγορίτες και δωσίλογους» αλλά… ξέχασε τους χίτες και ταγματασφαλίτες

Η επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα κατοχικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, έγινε το πρωί στον βράχο της Ακρόπολης και βρέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένο, ως τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου.

Στην ομιλία που έκανε στο βράχο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  ο δήμαρχος Αθήνας Κ. Μπακογιάννης, είπε μεταξύ άλλων: 

«Σήμερα, δεν είμαστε εδώ όμως για να κάνουμε πολιτική ανάλυση της περιόδου εκείνης, ούτε να κάνουμε τούς μετά Χριστό προφήτες. Οφείλουμε όμως να κρατήσουμε το μεδούλι αυτής της περιόδου της ιστορίας. Και, προ πάντων, να μην ξεχάσουμε». 

Γιατί κατά τη γνώμη του, «γρήγορα, ξεχάσαμε τα παιδιά που πέθαναν από την πείνα, γρήγορα σβήσαμε από τη μνήμη μας τις εκτελέσεις αλλά και τους μαυραγορίτες ή τους δωσίλογους,.ξεχάσαμε τον κοινό εχθρό. Τον φασισμό. Την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και ό,τι πηγάζει από τον φασισμό».

Βέβαια δεν ξεχάσαμε “όλοι” ούτε τους μαυραγορίτες, ούτε τους δωσίλογους, ούτε τους χίτες και ταγματασφαλίτες, για τους οποίους ο νέος -και ηλικιακά- δήμαρχος της Αθήνας δεν αναφέρθηκε καν. Πολλοί ακόμα θυμούνται και γνωρίζουν το ρόλο τους εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Άλλωστε όλοι αυτοί αποτέλεσαν τον “εθνικό κορμό” του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς καθώς έμειναν ουσιαστικά ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους. Όλους αυτούς, η παράταξη που σήμερα υπηρετεί ο δήμαρχος Αθηναίων σαφώς και ήθελε, και έκανε ό,τι μπορούσε, για να «ξεχαστούν» από τον ελληνικό λαό. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter