Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ πνίγονται από τους καπνούς (Photos – Video)

Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ πνίγονται από τους καπνούς (Photos – Video)

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το απόκοσμο τοπίο στη Βόρεια Αμερική, που «πνίγεται» από την πορτοκαλί ομίχλη από τους καπνούς που προέρχονται από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά.

Δείτε επίσης: Καναδάς: Οι πυρκαγιές στο Κεμπέκ «έπνιξαν» την Νέα Υόρκη στον καπνό (Video)

Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ. Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επαρχία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Είναι ήδη η χειρότερη αντιπυρική σεζόν στο Κεμπέκ που έχει καταγραφεί.

Σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά έχουν ήδη κατακάψει περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια εκτάρια γης – μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή.

Ο καπνός έχει επεκταθεί στην Οτάβα, το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Πίτσμπουργκ και θα παραμείνει πυκνός σε άλλες πόλεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέφερε στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών για τις «καταστροφικές και ιστορικές» πυρκαγιές στην καναδική επικράτεια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος [των ΗΠΑ] διέταξε την ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης (…) για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς ο καπνός από τις φωτιές έχει καλύψει μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ήδη έστειλε πάνω από 600 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης, υπενθυμίζεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Πορτοκαλί αιθαλομίχλη στη Νέα Υόρκη

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, ενώ μάσκες –απομεινάρια της πανδημίας του νέου κορονοϊού– ξανάκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος.

Χιλιάδες Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι χθες να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.

Όπως άλλοι 7.500 συμπολίτες της, η Νάνσι Νετσολνιέ εξήγησε μέσω Facebook πως εγκατέλειψε στις 02:00 της Τετάρτης την πόλη Σιμπουγκαμό του Κεμπέκ (βόρεια), μαζί με τον σύντροφό της και τα δυο χάσκι τους.

«Αποφασίσαμε να φύγουμε με πλεούμενο, κάτι που μας επέτρεψε να πάρουμε μερικά σημαντικά πράγματα μαζί μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως φοβάται ότι θα τα χάσει όλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter