Ο Κάρολος δηλώνει πως «δεν είναι τόσο ηλίθιος»

Ο Κάρολος δηλώνει πως «δεν είναι τόσο ηλίθιος»

Υπέρμαχος του περιβάλλοντος και πρίγκιπας του οποίου οι εξορμήσεις στην πολιτική ενίοτε επικρίνονται, ο Κάρολος της Αγγλίας δηλώνει ότι θα τηρήσει την ουδετερότητα που επιβάλλει το βασιλικό καθήκον σταματώντας να μιλά ανοικτά για θέματα που τον απασχολούν ιδιαίτερα, όταν θα γίνει βασιλιάς, γιατί “δεν είναι τόσο ηλίθιος”.

Μιλώντας στο BBC ενόψει των 70ών γενεθλίων του την προσεχή εβδομάδα, ο γιος της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ δήλωσε ότι ο ρόλος του μονάρχη είναι τελείως διαφορετικός από τον ρόλο του πρίγκιπα της Ουαλίας, ιδιότητα που έχει σήμερα. “Δεν είναι το ίδιο να είσαι βασιλιάς και το ίδιο πρίγκιπας”, είπε ο πρωτότοκος γιoς της Ελισάβετ Β΄ σε μια σπάνια αναφορά του στο βασιλικό του μέλλον. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί τηλεοπτικά την προσεχή Τετάρτη με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

Ο Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, πρίγκιπας της Ουαλίας, δούκας της Κορνουάλης, δούκας του Ρόθσι, κόμης του Κάρικ, βαρόνος του Ρένφρου, κόμης του Τσέστερ, λόρδος των Νήσων και πρίγκιπας και μέγας επόπτης της Σκωτίας γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου του 1948.

“Η ιδέα, κατά κάποιον τρόπο, ότι θα συνεχίσω με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όταν πρέπει να διαδεχτώ (τη βασίλισσα), είναι εντελώς παράλογη γιατί οι δύο θέσεις είναι εντελώς διαφορετικές”, είπε.

Ο Κάρολος έχει εκφραστεί ανοικτά για σημαντικά ζητήματα όπως το περιβάλλον και κοινωνικά θέματα. Τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, δήλωσε ότι “το πρόβλημά μου είναι ότι βρίσκω τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ή να δοθεί αγώνας γι αυτά”.

Ο Κάρολος διεξάγει εδώ και δεκαετίες αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν ρωτήθηκε εάν θα συνεχίσει τη δημόσια εκστρατεία του, ο πρίγκιπας απάντησε: “Όχι, δεν θα το κάνω. Δεν είμαι τόσο ανόητος”.

Σε αντίθεση με τη βασίλισσα, η οποία αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε αντιπαράθεση, ο Κάρολος μπορεί επίσης να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας παρεισφύοντας στο πολιτικό πεδίο. Η υποστήριξή του στον Δαλάι Λάμα δεν άρεσε καθόλου στο Πεκίνο και τον Μάιο του 2014 η Ρωσία ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση όταν ο πρίγκιπας συνέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το πολίτευμα της Βρετανίας είναι συνταγματική μοναρχία, στην οποία ο μονάρχης έχει τυπικό ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης και υποχρέωση να παραμένει ουδέτερος και να μην ασκεί πολιτική εξουσία.

Ωστόσο ο διάδοχος της βασίλισσας είπε στο BBC ότι θα ακολουθήσει το “αυστηρό καθήκον της διακριτικότητας” και θα λειτουργήσει εντός των “συνταγματικών παραμέτρων” ως βασιλιάς. “Συνειδητοποιώ ότι η άσκηση της βασιλείας είναι μια τελείως διαφορετική, χωριστή διαδικασία. Συνεπώς, σίγουρα καταλαβαίνω πλήρως πώς αυτό πρέπει λειτουργήσει”, τόνισε.

Εντούτοις, ο ίδιος υποστηρίζει την ακτιβιστική του δράση ως διάδοχος του θρόνου, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδρυση του φιλανθρωπικού Prince’s Trust το 1976 για την υποστήριξη των ευάλωτων νέων. “Αν είναι παρέμβαση να ανησυχείς για τα αστικά κέντρα, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια, αν αυτή είναι παρέμβαση, τότε είμαι περήφανος γι αυτό”.

Παρότι δεν έχει εκδηλώσει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί, η Ελισάβετ Β’, η πρεσβύτερη των μοναρχών παγκοσμίως και με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον θρόνο, έχει περιορίσει τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες εμφανίσεις της και παραδίδει σταδιακά τη σκυτάλη στον Κάρολο, ο οποίος την εκπροσωπεί σε όλο και περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter