Ο κατεστραμμένος «Banksy» πωλήθηκε για 22 εκατομμύρια ευρώ

Ο κατεστραμμένος «Banksy» πωλήθηκε για 22 εκατομμύρια ευρώ

Ο πίνακας «Love is in the bin» (Η Αγάπη Είναι Στον Κάδο) του γνωστού καλλιτέχνη του δρόμου πωλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο για £18,6 εκατομμύρια (περίπου €22 εκατ). Πρόκειται για τον μετονομασμένο πίνακα «Girl with balloon» ο οποίος αυτοκαταστράφηκε θεαματικά σε δημοπρασία τρία χρόνια πριν.

Εννιά διεκδικητές πάλεψαν για την απόκτηση του πίνακα, με την τελική προσφορά να είναι διπλάσια από τον προηγούμενο ακριβότερα δημοπρατημένο πίνακα του Banksy, «Devolved parliament» που πωλήθηκε για περίπου 11 εκατ. ευρώ και πάλι στο Sotheby’s το 2019. Το «Love is in the bin» ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην δημοπρασία του οίκου με δημιουργίες σύγχρονης τέχνης.

Το 2018, ο πίνακας με το κορίτσι που κρατούσε ένα κόκκινο μπαλόνι πωλήθηκε για $1,2 εκατομμύρια. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αίθουσα δημοπρασιών. Ο πίνακας, που στο πλαίσιό του έκρυβε μηχανισμό καταστροφής εγγράφων, άρχισε να κάνει κομμάτια το πολύτιμο έργο.

Η καταστροφή είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον Banksy, ο οποίος ήθελε να αναδείξει την υπερβολή του εμπορίου τέχνης. Γεγονός που οδήγησε, με αρκετή δόση ειρωνείας, στον πολλαπλασιασμό της αξίας του έργου αφού θεωρείται πλέον κορυφαίο κομμάτι παραστατικής τέχνης.

 

Το «Love Is in the Bin», με το τεμαχισμένο κάτω μισό να κρέμεται κάτω από την κορνίζα, εμφανίστηκε πίσω από μια προστατευτική γυάλινη προθήκη στο Sotheby’s. Είχε προσφερθεί προς πώληση από έναν άγνωστο Ευρωπαίο συλλέκτη. Εκτέθηκε για 11 μήνες δίπλα σε γνωστούς πίνακες στη Δημόσια Γκαλερί της Στουτγάρδης στη Γερμανία το 2019-20. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσέλκυσε 180.000 επισκέπτες, περίπου διπλάσιους από τη συνηθισμένη προσέλευσής της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter