Ο Κατσίφας, η σκληροπυρηνική οργάνωση ΜΑΒΗ και ο… Βορίδης (Photos)

Ο Κατσίφας, η σκληροπυρηνική οργάνωση ΜΑΒΗ και ο… Βορίδης (Photos)

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας στην Αλβανία, νέες πτυχές από το προφίλ του 35χρονου βγαίνουν στην επιφάνεια.

Όπως δείχνουν αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εντασσόταν στην «σκληροπυρηνική» νεολαία της Βόρειας Ηπείρου, ενώ μεταξύ των posts του υπάρχει και μία φωτογραφία με τη σημαία της ΜΑΒΗ περιστοιχισμένη με όπλα.

Τι είναι η ΜΑΒΗ

Όσον αφορά για τη ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), πρόκειται για μία παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στη δεκαετία του ‘90 και η οποία ήταν υπεύθυνη για μία σειρά επιθέσεων σε Αλβανία και Ελλάδα.

Δρούσε με «σημαία» την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, με δημοσιεύσεις προκηρύξεων και φωτογραφιών κατά το πρότυπο της 17 Νοέμβρη, με τη σημαία της ομάδας και οπλισμό.

Αν και στην αρχή της δράσης της συγκεκριμένης οργάνωσης, η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για «προβοκάτσια Μπερίσα», μετά από ένα «χτύπημα» το 1994 στο αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στην Άνω Επισκοπή, όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες, η ΜΑΒΗ άρχισε να «εμφανίζεται» στο προσκήνιο.

Έναν χρόνο μετά, η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει στο Δελβινάκι επτά άτομα «οπλισμένα μέχρι τα δόντια». Στα σπίτια ορισμένων συλληφθέντων, καθώς και των ομοϊδεατών φίλων τους, βρέθηκαν αντίτυπα της προκήρυξης της ΜΑΒΗ για την επιχείρηση στην Επισκοπή, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής σε συνέντευξή του στην ΕΤ-1 εξηγούσε ότι τα καλάσνικοφ που είχαν, ήταν αυτά που εκλάπησαν από το στρατόπεδο της Επισκοπής. Η κυβέρνηση τότε δήλωνε πως εξαρθρώθηκε η ΜΑΒΗ (αν και πριν θεωρείτο οργάνωση-«φάντασμα»).

Ο ρόλος του Μάκη Βορίδη

Η συνέχεια της υπόθεσης ΜΑΒΗ θα μπορούσε εύκολα να βγει από το μυαλό του… Ιονέσκο. Ενώ αρχικά οι ένοπλοι του Δελβινακίου κατηγορήθηκαν για φόνους και πολλά άλλα αδικήματα, σχετιζόμενα με την ΜΑΒΗ, μετά από μερικούς μήνες αποφυλακίστηκαν, καθώς με κάποιον «μαγικό» τρόπο οι κατηγορούμενοι κατέληξαν να θεωρούνται απλώς έμποροι όπλων και… αφελείς πατριώτες!

Μάλιστα, το άλλοθι του επικεφαλής των συλληφθέντων Γιώργου Αναστασούλη ήταν πως την ημέρα της επίθεσης στην Επισκοπή βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου», πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του συγκεκριμένου ακροδεξιού κόμματος. Ποιος ήταν αυτός; Μα ο… γνωστός μας, Μάκης Βορίδης.

Η κατάθεσή του έκανε τη… δουλειά της και στη δίκη της ΜΑΒΗ, τον Φεβρουάριο του 1997, οι κατηγορούμενοι από μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης έφτασαν να κατηγορούνται για απλή οπλοκατοχή με αποτέλεσμα να υποστούν και τις αντίστοιχες ποινές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter