Ο Καύκασος στα πρόθυρα της έκρηξης;

Ο Καύκασος στα πρόθυρα της έκρηξης;

Οι Αζέροι παραβίασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την στιγμή που οι Ρώσοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ουκρανία και οι Αρμένιοι είναι πολύ αδύναμοι για να αντιδράσουν μετά από την ήττα τους στον πόλεμο του φθινοπώρου του 2020.

Με τη λήξη των εχθροπραξιών και την χάραξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός εγκαταστάθηκαν Ρώσοι στρατιώτες που έπαιζαν έναν ρόλο ειρηνοποιού αλλά και εγγυητών της ασφάλειας. Ο πόλεμος, όμως, στην Ουκρανία φαίνεται να άνοιξε την όρεξη στο Μπακού και διέταξε την προώθηση των στρατευμάτων του στο χωριό Φαρούκ, το οποίο βρίσκεται στη αρμενική ζώνη.

Ρώσοι και Αρμένιοι υποχώρησαν αφήνοντας χώρο στην διπλωματία, παρότι η επίθεση των Αζέρων δεν ήταν τυχαία, μιας και υποστηριζόταν από βαρύ οπλισμό μέχρι και τα τουρκικής κατασκευής UAV Bayraktar TB2. Η Μόσχα όντας σε πόλεμο με την Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση μέσω της διπλωματικής επαφής και της… πειθούς.

Το Ιράν ανησυχεί και απειλεί

Σε αυτό το πλαίσιο το Ιράν προειδοποίησε το Αζερμπαϊτζάν ότι θα χρησιμοποιήσει την βία εάν και εφόσον η προώθηση του τελευταίου συνεχίσει. Στην ουσία η Τεχεράνη απειλεί το Μπακού με περιφερειακό πόλεμο, θέλοντας να αποτρέψει μία πιθανή κατάρρευση της Αρμενίας.

Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενισχύσει το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ ενόσω η σημαίνουσα αζέρικη μειονότητα που κατοικεί στο Ιράν και αριθμεί το 25-30% του πληθυσμού, ενδεχομένως να αφυπνιστεί.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στον Καύκασο επηρεάζονται από τη κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ. Εκεί ο Συριακός στρατός με τον Τουρκικό βρίσκονται σε αντιπαράθεση στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας ενώ οι Κούρδοι του Ιράκ αντιστρατεύονται την ιρανική επιρροή στο Ιράκ.

Συγχρόνως, το Ισραήλ ανά τακτικά χρονικά διαστήματα βομβαρδίζει ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράν απαντάει στο Ιράκ, Υεμένη και Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά τη στιγμή που το Παλαιστινιακό μόνο στον πάγο δεν βρίσκεται, αφού η κρίση της άνοιξης του ’21 δεν έχει κλείσει ακόμη. Εάν προστεθεί στην εξίσωση και ο Λίβανος όπου το κράτος είναι υπό διάλυση και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ έχει μεγάλη επιρροή τότε κανείς καταλαβαίνει ότι η διάχυση του πολέμου από την Ουκρανία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και με μεγάλη ορμή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter