Ο Κιμ φωτίζει το «ξενοδοχείο της Αποκάλυψης»

Ο Κιμ φωτίζει το «ξενοδοχείο της Αποκάλυψης»

Προσφέρει θέαμα και προπαγάνδα με τον ουρανοξύστη-γιαπί, σύμβολο της οικονομικής αδυναμίας του καθεστώτος του.

Φέτος οι Βορειοκορεάτες θα γιόρταζαν την 30ή επέτειο από την ανέγερση του ψηλότερου ξενοδοχείου στον κόσμο αν η κατασκευή του ουρανοξύστη ύψους 330 μέτρων είχε ολοκληρωθεί όπως προβλεπόταν, δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών το μακρινό 1987. Τελικά, τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν ποτέ.

Το ξενοδοχείο Ριανγιόνγκ, που πήρε το όνομά του από το παρατσούκλι «πρωτεύουσα της ιτιάς» το οποίο έχει δοθεί στην Πιονγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας –λόγω των πολλών ιτιών που στολίζουν την πόλη– δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν αποτολμά ένα ταπεινωτικό γκρέμισμα. Από το 2018, οπότε και τοποθετήθηκαν φώτα LED στην πρόσοψή του, ο ουρανοξύστης φιλοξενεί φωτορυθμικά σόου στα οποία παρουσιάζονται εμβόλιμα συνθήματα υπέρ του καθεστώτος. Επίσης, ένα προπαγανδιστικό τετράλεπτο βίντεο που εξυμνεί την ιστορία της χώρας και φυσικά τον ηγέτη της.

Εναν χρόνο προτού ξεκινήσει η ανέγερση του ουρανοξύστη μια νοτιοκορεατική εταιρεία είχε κάνει τα εγκαίνια του υψηλότερου ξενοδοχείου της εποχής εκείνης στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η παράλληλη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλα έργα υποδομής στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης των Ολυμπιακών Αγώνων αθλητικής διοργάνωσης που ετοίμασαν οι Βορειοκορέατες –για να την «πουν» στους Νότιους που μόλις είχαν φιλοξενήσει τους αυθεντικούς Ολυμπιακούς– σε συνδυασμό με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, εξαιτίας της οποίας στερήθηκαν πολύτιμη οικονομική βοήθεια και τεχνογνωσία, οδήγησαν σε παύση των εργασιών.

Από το 1992, οπότε και η κατασκευή έφτασε στο προσχεδιασμένο ύψος της, για 16 χρόνια το Ριανγιόνγκ παρέμενε χωρίς παράθυρα, με άδειο εσωτερικό, να δεσπόζει σαν τσιμεντένιο τέρας. Τότε απέκτησε το παρατσούκλι «ξενοδοχείο της Αποκάλυψης».

Το 2008, υπό τις οδηγίες Αιγύπτιων μηχανικών, ο ουρανοξύστης ντύθηκε με γυάλινα και μεταλλικά πάνελ. Ολα έδειχναν ότι η επένδυση ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων θα οδηγούσε στο άνοιγμα του ξενοδοχείου. Ωστόσο, τα σχέδια ανατράπηκαν και πάλι, φουντώνοντας τις φήμες για στατική αστάθεια του κτιρίου εξαιτίας κατασκευαστικών αστοχιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter