Ο κινηματογραφικός Γιώργος Κοτανίδης

Ο κινηματογραφικός Γιώργος Κοτανίδης

Έφυγε σήμερα Τρίτη από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. σε ηλικία 74 χρονών.

Η τελευταία ταινία που έκανε ο Κοτανίδης στο σινεμά ήταν το 2015 με την «Κόρη του Ρέμπαρντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του οποίου ήταν επίσης η τελευταία ταινία καθώς είχε πεθάνει ένα μήνα (11 Ιανουαρίου 2016) μετά από την έξοδο της ταινίας στους ελληνικούς κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2015 σε ηλικία 75 ετών.

Χαρακτηριστική «μούρη» του σινεμά, ο Γιώργος Κοτανίδης υποδύθηκε κυρίως δεύτερους ρόλους καθώς ήταν ο καταλύτης που ένωνε μια συνήθη ανδροπαρέα που επιδιδόταν σε χοντροκομμένα αστεία, επαναστατικές κινητοποιήσεις ή απλώς ανταγωνιστικά παιχνίδια. Οι πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του ήταν το 1987 στο «Βίος και πολιτεία» του Νίκου Περάκη όπου μαζί με τους Τάκη Μόσχο, Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πουλικάκο, Άλκη Παναγιωτίδη και Παύλο Κοντογιαννίδη συνέχιζαν την αντισυστημική δράση της φανταρίστικης παρέας – αυτή την φορά από την πλευρά των πολιτών- που γνωρίσαμε στην «Λούφα και παραλλαγή» και στο «Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο» (1997) του Δημήτρη Αθανίτη όπου έπαιξε τον… διάβολο δίπλα στην Λένα Κιτσοπούλου.

Το ντεμπούτο του στο σινεμά ήταν το 1978 με το φιλμ του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού πάνε στη χαβούζα» όπου έπαιξε δίπλα στον μεγάλο Θανάση Βέγγο, ενώ ακολούθησαν οι ταινίες «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου (1980) – έκανε τον αστυνομικό-, ο «Καιρός των ελλήνων» του Λάκη Παπαστάθη και ο «Ηλεκτρικός άγγελος» του Θανάση Ρεντζή το 1981, η «Παρεξήγηση» του Δημήτρη Σταύρακα το 1983 κ.α.

Πήρε μέρος και σε διεθνείς συμπαραγωγές που γυρίστηκαν στη χώρα μας όπως το “Το κορίτσι από τη Μάνη” (με την ‘Αντζελα Γκερέκου), “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” με τους Πενέλοπε Κρουζ και Νίκολας Κέιτζ και το κωμικό «Ραντεβού στην Ελλάδα» (η προτελευταία ταινία του) το 2015 με πρωταγωνιστή τον Αδάμ Μποσδούκο.

Με τον Νίκο Περάκη συνεργάστηκε σε ακόμη δύο ταινίες («Η φούσκα», «Προστάτης οικογενείας»), ενώ συμμετείχε και στο «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή. Τέλος δοκίμασε τις ικανότητες του και στη γραφή αναλαμβάνοντας το σενάριο της ταινίας “Πάμπτωχοι Α.Ε.” του Αντώνη Κόκκινου όπου επίσης είχε ρόλο δευτεραγωνιστή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter