Ο κορονοϊός «εξαφάνισε» την ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Ο κορονοϊός «εξαφάνισε» την ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Η πανδημία μπήκε στα ραντάρ των ακραίων μόνο ως σενάριο διεθνούς συνωμοσίας

Μια αλήθεια από αυτές που για ευνόητους λόγους δεν ομολογούνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η κρίση με τον Sars-Cov-2 και κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις από το lockdown που θα ακολουθήσουν και θα μας συνοδεύουν για αρκετούς μήνες επισκίασαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Αυτό είχε αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και η ακραία λαϊκιστική Δεξιά να χάσουν στην κυριολεξία τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία το εθνολαϊκιστικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο. Οι μαθητευόμενοι μάγοι του, άλλοτε λαλίστατοι στο προσφυγικό, κατάφεραν μόνο να ψελλίσουν κάτι για περισσότερους συνοριακούς ελέγχους και οικονομική ενίσχυση των μαθητευομένων.

Δεν κατάφεραν όμως να κρύψουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό τους για το πόσο απειλητικός είναι ο ιός και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Αλλοι καλούν σε απαρέγκλιτη τήρηση των περιοριστικών μέτρων, άλλοι υιοθετούν τα γνωστά συνωμοσιολογικά σενάρια της απανταχού στον πλανήτη ακροδεξιάς.

«Οπως και στον πληθυσμό εν γένει, έτσι και στην κοινοβουλευτική μας ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κανονική γρίπη» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ του AfD Αλίς Βάιντελ για να θυμίσει τη «γριπούλα» του Μπολσονάρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD να λαμβάνει μόλις 10% στην πρόθεση ψήφου. Αυτό δεν ανησυχεί τον αντιπρόεδρο Κρουπάλα, ο οποίος παραδέχεται ότι «οι εποχές κρίσης δεν ενδείκνυνται για αντιπολίτευση».

Η Λεπέν και ο κατασκευασμένος ιός

Στη γειτονική Γαλλία η Μαρίν Λεπέν υιοθετεί κι αυτή συνωμοσιολογικές θεωρίες.

«Η ερώτηση του λαού σχετικά με το αν ο ιός είναι φυσικός ή παράχθηκε σε κάποιο εργαστήριο είναι λογική» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, θυμίζοντας –ποιον άλλο;– τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Covid-19 «κινεζικό ιό». Ενα κλικ πιο πάνω, ο γερουσιαστής Τομ Κότον δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να δημιουργήθηκε σε κάποιο κινεζικό υπερεργαστήριο!

Μικρή λεπτομέρεια: η Λεπέν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω πιθανής επαφής με κρούσμα κορονοϊού. Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 40% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου πιστεύει ότι ο κορονοϊός αναπτύχθηκε «σκοπίμως», ενώ μόλις το 15% εκτιμά ότι δημιουργήθηκε «κατά λάθος».

Ο Σαλβίνι θέλει να ανοίξουν οι εκκλησίες

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι βρήκε ευκαιρία να ζητήσει την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησής του, ενώ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky Tg24 ζήτησε να ανοίξουν οι εκκλησίες και είτε να επιτρέπεται να βρίσκεται μόνο ένας μέσα στο ιερό, είτε τέσσερις ή πέντε. «Αν σεβόμαστε τους κανόνες» είπε «και είμαστε σε περιορισμένο αριθμό, οι άγιες ημέρες του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν στιγμή ελπίδας για εκατομμύρια Ιταλούς».

Βέβαια, τα πρόσωπα του Σαλβίνι θυμίζουν σε αριθμό τα πέπλα της Σαλώμης. Προ ημερών με ανάρτησή του στα social media ζήτησε να κλείσει η Ευρώπη τα σύνορα και «να γίνει κόκκινη ζώνη». Στο ξεκίνημα της πανδημίας βέβαια δήλωνε ότι «πρέπει να ξανανοίξουμε τα πάντα, τα εργοστάσια, τα μουσεία, τα καταστήματα, τις γκαλερί, τα γυμναστήρια, τις ντίσκο, τα εμπορικά κέντρα».

Στην ημεδαπή ο Κυριάκος Βελόπουλος και το κόμμα του, Ελληνική Λύση, αναζητούνται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter