Ο κορονοϊός χτύπησε και την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Ο κορονοϊός χτύπησε και την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

 Έντονες πιέσεις καταγράφηκαν σήμερα και στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πανδημία η επιδημία του κοροναϊού, ταρακούνησε σήμερα όλες τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ήδη, αρκετοί αναλυτές αρχίζουν να κάνουν λόγο για την ανάγκη νέας μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς διαφαίνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον παγκόσμιο χάρτη, δεν θα είναι επαρκές για να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1%, αγγίζοντας το 1,02%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,33% από 0,319% την Παρασκευή και του 15ετούς στο 1,53% από 1,37%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,01% από 0,98%, έναντι -0,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,49% από 1,42% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, υποχωρώντας νωρίς το απόγευμα στο 1,854 έναντι του δολαρίου.

Το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (βλ. παραπάνω) επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ήδη, η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος προεξοφλεί με πιθανότητα 50% έναντι 35% την προηγούμενη εβδομάδα, μία αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο κατά 10 μονάδες βάσης.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,287% στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,356%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,415% και στο μήνα στο -0,478%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0818 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Κραχ στο χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 8,36% – Χάθηκαν πάνω από 4 δισ. ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter