23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει

Έχουν περάσει είκοσι έξι χρόνια από το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, που έκτοτε σχεδόν κάθε χρόνο (πρόσφατη εξαίρεση η διετία της πανδημίας) διοργανώνεται σαν ένα  ταξίδι  από γιορτή σε γιορτή.     Το κάλεσμα του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων έχει στο κέντρο του την  αλληλεγγύη σε ξεριζωμένους από τον τόπο τους ανθρώπους  κάθε εθνικότητας, θρησκείας, φύλου.  Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ προβάλλει  την όσμωση μεταξύ πολιτισμών ενώ στέλνει αντιφασιστικά μηνύματα και αναδεικνύει δράσεις κατά του σεξισμού.

Όλα αυτά αποτελούν το κοινό νήμα των εκδηλώσεων κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, όπως αποτυπώνεται στο πέρασμα του χρόνου από  το σύνθημά που το 1996 ήταν  «Αν έχουμε μια ελπίδα, την οφείλουμε σε αυτούς που δεν έχουν καμία»  και ως το εφετινό (1,2,3 Ιουλίου 2022 στην πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια) που είναι «ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει».

Έχουν πολιτικό προσανατολισμό οι μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις που διοργανώνουν αυτό το Φεστιβάλ: προτάσσουν την κινηματική διάσταση αλλά και εκφάνσεις της κοινωνικής αυτοδιαχείρισης ενώ, με διαφοροποιήσεις υπάρχει και η αντικαπιταλιστική κατεύθυνση (κυρίως από δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου).

Το 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών.
Είναι δραματικές οι επιπτώσεις από ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστικών κρατών υπέρ των συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων. Κυριαρχούν η οικονομική/ενεργειακή κρίση,  η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εθνικισμοί, η ακροδεξιά απειλή, η ακρίβεια, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η φτώχεια για τους λαούς, το ξεσπίτωμα, η αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
Νωπές παραμένουν οι εικόνες φρίκης από τη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακο στο Βόρειο  Μαρόκο, όπου οι δυνάμεις καταστολής της ισπανικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Μαρόκου σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες Αφρικανούς μετανάστες, για να εμποδίσουν το πέρασμά τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι πια απροκάλυπτες οι αντιδραστικές πολιτικές ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και η αντιμεταναστευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πρόσφατη είναι και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις  ενώ  η πιο ενισχυμένη διάχυση πατριαρχικών/ταξικών προτύπων αγγίζει  και στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι τραγωδίες από γυναικοκτονίες.
Για όλα αυτά και όχι μόνο  θα υπάρχουν συζητήσεις -με έντονη την ελευθεριακή οπτική- στο τριήμερο των εκδηλώσεων του 23ου αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Ομως, δεν θα λείπουν και οι μουσικές, οι χοροί και  κάθε είδους καλλιτεχνικά δρώμενα. Ταυτόχρονα,  όπως σημειώνουν  οι διοργανωτές, ένας από τους πολλούς λόγους για επίσκεψη στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, «είναι διαχρονικά, το πεντανόστιμο φαγητό από τις μεταναστευτικές κουζίνες».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα (https://antiracistfestival.gr/), ώρα έναρξης του φεστιβάλ στην πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια είναι 6.00 μ.μ., ώρα έναρξης των συζητήσεων  7.30 μ.μ.(των αυτοοργανωμένων συζητήσεων 7:00 μ.μ.), ώρα  έναρξης των συναυλιών 9.30 μ.μ. Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 5 ευρώ (εισιτήρια για όλο το τριήμερο 10 ευρώ) ενώ είναι δωρεάν για άνεργους/ες, για μετανάστες/στριες, για τον προσφυγικό κόσμο.
Καλλιτέχνες, μουσικοί και συγκροτήματα, θα εμφανιστούν στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια ως εξής ανά ημέρα:

 

Παρασκευή 1 Ιουλίου

Κεντρική σκηνή: Salto Mortale, BUS the unknown secretary, Puta Volcano, Nightstalker

Λαϊκή σκηνή: Παραδοσιακό γλέντι με Νταλκά Χαμέ Quintet, Ρεμπετί

Μεταναστευτική σκηνή: Fuego team latin show, Mersad be a wolf, Sarbasst, Άξεστος, Abismo, Los dos o mas , BNC, Mc Yinka & The Fuzics, Al Fawares cultural band by SGYF

Σάββατο 2/7

Κεντρική σκηνή: Renovatio, Taburo bota, ΧΑΡΑ, Novel 729, Rationalistas

Λαϊκή Σκηνή: Ρεμπέτικο Γλέντι με Τρίο Κατάρα και Ρεμπέτικη Κομπανία -Σκούτας, Μηταράκης, Ζαρίας, Τσαλπαρά, Ιωάννου

Μεταναστευτική σκηνή: Ανοιχτή Ορχήστρα, Αφγανικός παραδοσιακό χορός, Vellerzimi (πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορός από την Αλβανία), Παραδοσιακός Χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Αdir Jan , Alejandro Diaz με ήχους και επαναστατικά τραγούδια της λατινικής Αμερικής , Τsopana rave

Κυριακή 3/7

Κεντρική Σκηνή: Βερτζί Μαβί , Αλέξανδρος Κτιστάκης , Φωτεινή Βελεσιώτου , Χαΐνηδες

Λαϊκή Σκηνή: Sam Romα, Αναφανδόν & Άρης Μάθεσης

Μεταναστευτική σκηνή:  Ομάδα Μουσικής Κοινωνικής Επανένταξης από το 18 Άνω, Mandela Girls, Las Galoperas de Atenas, Lot Kurbeti (πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορός από την Αλβανία), Ομάδα Αφρικάνικου Χορού και Μουσικής Yeelen (Γιελεν) , Sembe – cultural dance & music, H Χρυσάνθη και οι φανταστικοί της φίλοι .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter