Ο Κώστας Μπακογιάννης (μας) αλλάζει τα φώτα στην Αθήνα με 54 εκατομμύρια ευρώ

Ο Κώστας Μπακογιάννης (μας) αλλάζει τα φώτα στην Αθήνα με 54 εκατομμύρια ευρώ

Σύμβαση μαμούθ για τον οδοφωτισμό της πρωτεύουσας ύψους 53.655.680 ευρώ και συνολικής διάρκειας 12 ετών προωθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στην τελική ευθεία είναι η διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αντικατάσταση 43.678 φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας στους δρόμους των επτά κοινοτήτων της πόλης.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, η Οικονομική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της (https://diavgeia.gov.gr/doc/69%CE%A1%CE%A6%CE%A96%CE%9C-%CE%9309?inline=true0) , ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε αξιολογήσει τις προσφορές των εταιρειών. Αποδεκτή έγινε η τεχνική προσφορά της «Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Ομιλος Επιχειρήσεων» και προχώρησε ο έλεγχος του υποφακέλου με τα στοιχεία της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας.

Από το σύνολο των 53.655.680,40 ευρώ που αποτελεί τον προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο τμήμα του εντάσσεται στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων (45.688.362,00 €) ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Αθηναίων. Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, δηλαδή βάσει του κόστους του κύκλου ζωής των προσφερόμενων προϊόντων με χρήση προσέγγισης κόστους-αποτελεσματικότητας συναρτήσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμής η οποία προσδιορίζεται από την κοστολόγηση του κύκλου ζωής του προϊόντος σε ορίζοντα 10ετίας και της τεχνικής αξιολόγησης του προσφερόμενου εξοπλισμού με βάση συγκεκριμένα κριτήρια – απαιτήσεις της αναθέτουσας Αρχής.

Σε μελέτη της διεύθυνσης ηλεκτρολογικού του Δήμου Αθηναίων επισημαίνεται ότι με βάση υπολογισμούς ομάδας ειδικών του ΕΜΠ το μέσο κόστος συντήρησης από τους αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου ανά έτος εκτιμάται (Οκτώβριος 2021) σε 1.650.000 € και επομένως για δέκα (10) έτη το κόστος συντήρησης για τα 45.373 υφιστάμενα φωτιστικά σώματα, ανέρχεται σε: 16.500.000,00 €. Με τη μέθοδο που προκρίνεται, όπως σημειώνεται από τη Διεύθυνση Ηλεκτροφωτισμού, παρατηρείται μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 8.917.499,20 €, η οποία οφείλεται στην τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας LED, τα οποία απαιτούν ελάχιστη συντήρηση . Επίσης, παρατηρείται μείωση του αριθμού των φωτιστικών σωμάτων κατά 1.695, η οποία οφείλεται στο ότι τα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED καταργούν παλιά πολλαπλά φωτιστικά σώματα επί του ίδιου ιστού.

Τον περασμένο Αύγουστο με την υπ΄αριθμ. 1218/09-08.2021 (ΑΔΑ 6ΖΒΑΩ6Μ-ΘΒ8) πράξη Οικονομικής Επιτροπής είχε εγκριθεί η σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Αθηναίων, με υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης φωτιστικών σωμάτων και αποκατάστασης βλαβών φωτιστικών σε βάθος δεκαετίας και προϋπολογισμού 7.582.500,80€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η δημοτική Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη προτάσσει την εξοικονόμηση ενέργειας και εμφανίζει το έργο σαν μεγάλο βήμα στο δημόσιο φωτισμό. Όπως επεσήμαινε σε δημόσια παρέμβασή του τον περασμένο Νοέμβριο η μελέτη που είχε αναλάβει ομάδα του ΕΜΠ έδειχνε ότι το δίκτυο Φωτισμού Οδών και Πλατειών όπως είναι σήμερα καταναλώνει περίπου 36 GWh ανά έτος (ισοδυναμεί οικονομικά με 5,3 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος) ενώ δυνητικά -σε σενάριο αισιόδοξης απόδοσης- με τα νέα φωτιστικά σώματα μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ακόμα και 80%.

Ένα ακόμα έργο (στη συγκεκριμένη περίπτωση τεράστιο) που την υλοποίησή του αναλαμβάνουν ιδιώτες… Πάντως, οι εργολαβίες κάθε είδους έχουν γίνει κοινός τόπος σε δήμους της χώρας, που, στην πλειονότητά τους, προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους με πόρους που έχουν εδώ και χρόνια περικοπεί από το κράτος και με ανθρώπινο δυναμικό που δεν επαρκεί για την απόδοση αξιοπρεπών ή και σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχειωδών υπηρεσιών, χωρίς την προσφυγή σε χορηγίες ή φιλάνθρωπες παροχές και δάνεια. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης έχει γίνει πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους, με το μάρμαρο να το πληρώνει σε βάθος χρόνου ο κόσμος είτε με την μορφή εξάρτησης από ιδιωτικά συμφέροντα για κοινωνικές ή και τεχνικές υπηρεσίες είτε με τη μορφή αποπληρωμής δανεισμού και πάει λέγοντας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter