Ο Κώστας Βαξεβάνης για όλους και για όλα: «Αν ζούσα το 63′ θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι» (Video)

Ο Κώστας Βαξεβάνης για όλους και για όλα: «Αν ζούσα το 63′ θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι» (Video)

Τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καυτηρίασε ο Κώστας Βαξεβάνης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra και στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη και τον Σπύρο Σουρμελίδη.

Ο εκδότης του Documento μίλησε για όλους και για όλα χωρίς υπεκφυγές, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για μία σειρά από ζητήματα όπως: το διάτρητο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες, τον κραυγαλέο αποκλεισμό της εφημερίδας από την περιβόητη λίστα Πέτσα, το γεγονός πως το Documento δεν έλαβε ερώτηση στη ΔΕΘ. Ακόμα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ασκούν τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα ενώ μίλησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βγάζω τη λίστα Λαγκάρντ και αρχίζει η μεγάλη επίθεση»

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Πλέον τα πράγματα είναι απροσχημάτιστα. Όταν ξεκίνησε η κρίση, μοιραία οι δημοσιογράφοι βρεθήκαμε απέναντι σε διλήμματα και έπρεπε να δώσουμε διάφορες εξηγήσεις. Πολλοί συνάδερφοι για λόγους συμφέροντος, για λόγους ταύτισης με πραγματικότητες που δεν ήταν δημοσιογραφικές, επέλεξαν να λένε ότι για την κρίση έφταιγε ότι καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε ως χώρα. Ή ότι φάγαμε μία σαλάτα στις διακοπές παραπάνω. Από την έρευνα δεν μου προέκυπτε κάτι τέτοιο. Κάποιοι τα έφαγαν, αλλά όχι μαζί μας, δόθηκαν θαλασσοδάνεια, δημιούργησαν χρέη και όλα αυτά τα έριξαν στον κόσμο να τα πληρώσει. Έτσι χωριστήκαμε. Ο καθένας έπρεπε να πάρει θέση. Τότε ξεκινάω να γίνομαι το μαύρο πρόβατο. Βγάζω τη λίστα Λαγκάρντ και εκεί αρχίζει η μεγάλη επίθεση. Το σημείο μηδέν», ανέφερε.

«Το 2013 πήρα δύο διεθνή βραβεία. Δεν γράφτηκε πουθενά στην Ελλάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εκεί ξεκινάει μία δολοφονία χαρακτήρα. Είναι κλασική αρχή της προπαγάνδας. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, τον απαξιώνεις. Ξεκινά μία απαξίωση, συνοδεύεται με μηνύσεις, με χαρακτηρισμούς και φτάνει ο κόσμος να αντιλαμβάνεται πως όλα αυτό είναι δικαιολογημένο ή ότι δεν τον απασχολεί. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο. Η δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο δέχεται επίθεση».

«Ολόκληρη η πολιτική Μητσοτάκη είναι στη λογική των fake news», είπε και στη συνέχεια τόνισε: «Δεν φταίω εγώ για τη συχνότητα με την οποία απευθύνομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή τη μία είναι ο Κήρυκας Χανίων, την άλλη είναι σπίτι του Λουδοβίκου ή του Βολταίρου, την άλλη είναι τα τραπεζικά του δάνεια με τα οποία ζει ο Κυρ. Μητσοτάκης – ζει με 2,5 εκατ. τραπεζικά δάνεια. Πώς ζει; Έχει 1,5 δηλωμένα και 900 δεν είναι από την εταιρεία τη γαλλική. Η ένταση φαίνεται για δυο λόγους παράξενη. Γιατί από τη μία υπάρχουν τα φαινόμενα που απατούν τον έλεγχο και από την άλλη, στο δημοσιογραφικό κατεστημένο, δεν υπάρχει τέτοιος έλεγχος, φαίνεται παράξενο».

«Θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι»

«Το τυχαίο γεγονός είναι πως έχω γεννηθεί μετά το 1963. Γιατί αλλιώς θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι», είπε με εμφανή διάθεση χιούμορ.

«Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη δημοσιογραφία έκανε ένα περιοδικό το Hot Doc και στη συνέχεια συμμετείχε στο εγχείρημα έκδοσης του Documento. Ήμουν διευθυντής. Έβαλα το όνομα γιατί ο κάθε κ. Καλογρίτσας, το κάθε εκδοτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, πρέπει να προστατεύεται απέναντί τους, πολυ περισσότερο ο κ. Καλογρίτσας. Κάποια στιγμή, όπως έχει ομολογήσει, επειδή δεν ήθελε να χτυπάμε τον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε σε διάφορες συνεννοήσεις προκειμένου να κλείσει την εφημερίδα. Ο λόγος που είχα το όνομα της εφημερίδας ήταν αυτό ακριβώς. Για να μη μου πει ο κάθε κ. Καλογρίτσας ότι “θα κάνεις αυτό”. Ο κ. Καλογρίτσας συναντιέται με τον κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ και υποσχέθηκε να κλείσει το Documento. Νοέμβρη άνοιξε και τον Μάρτιο αποχώρησε. Μάζεψα τους εργαζόμενους και λέω ότι λεφτά δεν έχω. Έχουμε μία αγορά που ενδεχομένως να δώσει διαφήμιση και θα κάνουμε μία προσπάθεια να λειτουργήσουμε την εφημερίδα. Και μας έκατσε το εγχείρημα. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν υπάρχει άλλη εφημερίδα να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο και να κάνει αντιπολίτευση με την έννοια της κατάδειξης της διαφθοράς. Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κ. Βαξεβάνης.

Η δημοσιογραφία είναι έλεγχος. Δε γίνεται ένας πρωθυπουργός να πηγαίνει σε μία έκθεση (σ.σ. στη ΔΕΘ) και να δέχεται επιλεκτικά ερωτήσεις. Να ρωτάει η Αυγή και να λέει “δε σας το απαντάω γιατί δε θέλω να απαντήσω”.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Να σου θυμίσω ότι με τον Βγενόπουλο είχα καταδικαστεί 26 μήνες φυλακή και χειροκροτούσαν κάποιοι συνάδερφοι. Για να φτάσουμε στο σημείο – εν ζωή ο Βγενόπουλος- να αθωωθώ και να βγουν δύο εντάλματα σύλληψης εναντίον του. Ένα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα. Γι’αυτό σου λέω για την κατάντια της ελληνικής δημοσιογραφίας. Γιατί την ώρα που συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, αντί ως δημοσιογράφοι να το αποκαλύψουμε στον κόσμο – να το γνωστοποιήσουμε ας μη συμφωνήσουν- κάνουν την πάπια. Και πολλές φορές την κότα με το χρυσό αυγό».

«Η αντικειμενικότητα είναι ο βαθμός της ευπρέπειας του υποκειμενισμού μας. Δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό. Το θέμα είναι ο δημοσιογράφος να μη λέει ψέματα», είπε με νόημα.

Μιλώντας για τον Κυρ. Μητσοτάκη τόνισε το εξής: «Ζει σε μία εικονική πραγματικότητα η οποία είναι επικίνδυνη. Όχι επειδή έχει αυταπάτη. Γιατί καταπατάει δημοκρατικές αρχές και τρόπο λειτουργίας της πολιτικής. Αυτό είναι το θέμα. Έχω εξηγήσει ότι αυτό δεν απειλεί το Documento. Απειλεί τη δημοκρατία στην Ελλάδα».

«Ανύπαρκτα site έπαιρναν διαφήμιση αλλά όχι το Documento»

Όσον αφορά τη διαφήμιση και τον αποκλεισμό του Documento και του Koutipandoras.gr, από τη λίστα Πέτσα, κατέστησε σαφές: «Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη, κόπηκε αυτομάτως η διαφήμιση. Όχι η κρατική. Έρχεται το fake news και λέει ότι έπαιρνε κρατική διαφήμιση επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δεν παίρνει. Η κρατική διαφήμιση που έπαιρνε το Documento ήταν 68.000. Τα υπόλοιπα ήταν ιδιωτική διαφήμιση. Με απειλές, το έχει πει και ο Τζανακόπουλος, με εκβιασμούς επιχειρηματιών έχουν περιορίσει τη διαφήμιση. Το πιο τραγικό ήταν ή έξωση από τη λίστα Πέτσα. Ανύπαρκτα site έπαιρναν διαφήμιση αλλά όχι το Documento».

«Είναι θέμα πολιτικής, ηθικής και δημοσιογραφίας να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός»

Αναφορικά με την υπόθεση των πρωθυπουργικών πόθεν έσχες, ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε: «Κανένας δεν ασχολήθηκε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του πρωθυπουργού επειδή έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εμείς κάνουμε αυτό που λέει ο ελληνικός νόμος που λέει ότι πρέπει κάθε πρόσωπο πολιτικό και ο/η σύζυγός του να ελέγχεται. Πρέπει να ελέγχεται το πόθεν έσχες. Δεν ελέγχεται η κ. Γκραμπόφσκι. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος απλά θέλει να το γυρίσει και να το παρουσιάσει στον κόσμο το αφήγημα ως “χτυπάτε τη γυναίκα μου”.  Κανένας δε χτύπησε την κ. Γκραμπόφσκι. Η κ. Γκραμπόφσκι είναι ιδιοκτήτρια μίας εταιρείας η οποία δεν είναι στο πόθεν έσχες (σ.σ. δείχνοντας το σχετικό έγγραφο). Εμείς τι λέμε; Ο ελληνικός νόμος υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να δηλώνει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του. Και δε δηλώνει μία εταιρεία που στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 είναι αποδεδειγμένα σε αυτόν. Ορίστε τα έγγραφα».

«Ξέρετε γιατί γίνεται επίμονη; Γιατί η γυναίκα του πρωθυπουργού η οποία είναι κάτοχος μίας offshore εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα νησιά Κέιμαν που δεν έχει καμία επαγγελματική πραγματική συναλλαγή και αποτελεί γνωστή εικόνα, γνωστού παραδείγματος μεταφοράς χρημάτων. Τι τη θέλει την offshore η σύζυγος του πρωθυπουργού. Την αρνείται. Βγαίνουν τα paradise papers, αποκαλύπτεται η offshore. Είναι η επιμονή ενός δημοσιογράφου που θέλει να βγει η αλήθεια», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είναι θέμα πολιτικής, ηθικής και δημοσιογραφίας να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός αυτά τα εκατομμύρια που γυρίζουν γύρω γύρω πόθεν έρχονται και πού καταλήγουν και γιατί δεν απαντάει».

Αιχμή και για ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το αν κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ανήκω στην Αριστερά από τα γεννοφάσκια μου. Και πολλοί που γράφουν στο Twitter γιατί δε λες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους λέω: φέρτε μου ένα σκάνδαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ και καταγγείλτε ότι δεν το έχω βγάλει. Δεν κάναμε κριτική σε κάποιους υπουργούς;» ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε: «Δεν έχω ασκήσει κριτική μόνο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχω ασκήσει σε όλο το οικονομικό επιτελεί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική που εφάρμοσε ήταν πέραν του πλαισίου που έπρεπε να βάλει. Πάρα πολλοί άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου, όπως έκαναν και στις άλλες κυβερνήσεις, προωθούσαν και ψήφιζαν πράγματα που μπορούσαν να είχαν ανατραπεί όπως τα κόκκινα δάνεια. Δε λέω ότι το έκαναν εκ του πονηρού» και πρόσθεσε: «Πολλά από αυτά ήταν αποτέλεσμα μίας άγνοιας σε σχέση με την εξουσία».

Για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το πρόβλημα που διαπιστώνει στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης. Έχω τη σχέση που είχα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που μπορεί να επιφέρει αλλαγές από το ορμπανικό καθεστώς. Έχει ένα μεγάλο πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο κομματικός του μηχανισμός δεν είναι γειωμένος με την κοινωνία».

«Οι εφημερίδες πέθαναν γιατί οι εκδότες έκαναν και άλλες δουλειές»

Επίσης, για τον χώρο του Τύπου: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ζήσαμε επί δεκαετίες με ανθρώπους που μπορεί να ήταν τίμιοι αλλά χορεύουν στον ταμπουρά που χτυπάει ένα σύστημα που τους έχει πείσει ότι “θα κάνεις τη δουλειά σου με αυτό τον τρόπο γιατί έτσι γίνονται τα πράγματα”. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Αν το συνδυάσουμε με το ότι η εξουσία του Τύπου βρίσκεται στα χέρια δύο ανθρώπων τα πράγματα είναι απελπιστικά. Ο κ. Μαρινάκης έχει εκδοτικό, κανάλια, ραδιόφωνα, εταιρεία διανομής, τα πάντα», και είπε ακόμα: «Μία ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να θεσμοθετεί και να ελέγχει πώς λειτουργεί ο Τύπος. Οι εφημερίδες πέθαναν γιατί οι εκδότες ήταν μαζί και επιχειρηματική ελίτ και έκαναν και άλλες δουλειές».

Εν κατακλείδι, επανέλαβε πως έχει ζητήσει συνέντευξη από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει αποδεχτεί το αίτημα: «Εγώ έχω πει στον κ. Μητσοτάκη να του δώσω όλες τις ερωτήσεις εκ των προτέρων για να κάνουμε μία συνέντευξη. Ούτε ερώτηση στην έκθεση (σ.σ. στη ΔΕΘ) να τον ρωτήσουμε…»

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Kontra:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter