Ο Κωστής Γεωργίου στο Docville: «H τέχνη δεν πουλάει όπως το ποδόσφαιρο και η πολιτική»

Ο Κωστής Γεωργίου στο Docville: «H τέχνη δεν πουλάει όπως το ποδόσφαιρο και η πολιτική»
Ο Κωστής Γεωργίου με ένα από τα νέα του γλυπτά που θα εκτεθεί στον Ελληνικό Κόσμο

Ο ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου –«ένας πραγµατικός ποιητής που µεταπλάθει την πραγµατικότητα σε αρένα δραµατικών εξελίξεων, προσδοκιών, αλλά και απέραντης συναισθηµατικότητας», σύµφωνα µε τον οµότιµο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου– έγινε ευρέως γνωστός για λανθασµένο λόγο πριν από λίγα χρόνια όταν ακροδεξιές, κατά τα φαινόµενα, οµάδες βανδάλισαν το γλυπτό του «Phylax» καθώς ταύτισαν τον Τάλο, τον µυθικό προστάτη της Κρήτης, µε τον… Εωσφόρο! Το επίµαχο γλυπτό και πολλά άλλα σηµαντικά έργα του καλλιτέχνη (160 έργα ζωγραφικής και 40 γλυπτά) εκτίθενται σε µια ευρείας κλίµακας αναδροµική έκθεση στον Ελληνικό Κόσµο έως τις 20 Σεπτεµβρίου.

Ο Κωστής Γεωργίου, µε καλλιτεχνική δράση διεθνούς εµβέλειας και ακτινοβολίας, τα γλυπτά του οποίου είναι εγκατεστηµένα σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, µας «ξεναγεί» στην έκθεσή του. 

Από την έκθεση ENIGMA 2 στον Ελληνικό Κόσμο

«Το “Enigma 2” είναι µια τεράστια σε αριθµό έργων έκθεση, µε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής φυλαγµένα από πολλές περιόδους της εικαστικής µου πορείας. Αποτελεί ένα απόσταγµα από φίνες “γεύσεις” και πολύτιµες µοναδικές συγκινήσεις και εικόνες που κοινοποιούνται σε αυτή την έκθεση-σταθµό. Κατ’ ουσία µοιάζει µε έναν απολογισµό πεπραγµένων, κάτι σαν προσωπικό ηµερολόγιο καταστρώµατος. Ένα άλµπουµ γεµάτο µε εικόνες παλιές και νεότερες. Είναι ένα πανόραµα µε παλαιότερα έργα που πολλά εξ αυτών εκτίθενται στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά, καθώς και νέα που θα αποτελέσουν την αφετηρία των µελλοντικών αναζητήσεών µου και τα οποία εκθέτω για πρώτη φορά».

∆ιαρρηγνύοντας τη λεπτή µεµβράνη του κόσµου

«Το αίνιγµα του κόσµου το λύνουν οι παραβάτες…» είναι τα λόγια του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη που βρίσκονται στο άνοιγµα του καταλόγου του «Enigma 2». «…αυτοί που διαρρηγνύουν τον υµένα του φυσικού νόµου, αυτοί που αποστατούν, που στασιάζουν κατά της τυπικής ισορροπίας» ολοκλήρωνε τη διατύπωσή του ο Ελληνας ποιητής. Σε έναν κόσµο που πριµοδοτεί τη συµβατική επαναληπτικότητα ποια διαδικασία οδηγεί στην επινόηση του νέου;

«Το νέο έρχεται µέσα από πράξεις που δεν ακολουθούν την κοινή οµαδική λογική. ∆οµείται και καλλιεργείται πάνω στη συνεχή ανακατάταξη και την επαναδιαπραγµάτευση στοιχείων που αποτελούν κλισέ και θέσφατα. Το νέο δεν προέρχεται µέσα από οµάδες και συστήµατα, αλλά από µονάδες που τείνουν να διαρρήξουν τον υµένα µιας αυτάρεσκης και βολεψιάρικης σιγουριάς, στην οποία το άτοµο επιζητά ασφάλεια κάτω από χαρακτηριστικούς µανδύες που του προσφέρονται µε ευκολία σε προσφορά εκπτώσεων» επισηµαίνει ο καλλιτέχνης.

“Συλλέκτης” – Έργο του Κωστή Γεωργίου

Πολλοί από τους ζωγραφικούς του πίνακες απεικονίζουν τον «Συλλέκτη». Τι συναισθήµατα θρέφει γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων υπό τον τίτλο «Ελληνας συλλέκτης»; «Θα σας εκµυστηρευτώ ότι οι “Συλλέκτες” µου είναι ένα τρικ, µια δικαιολογία για να αναπτύξω ζωγραφική µες στη ζωγραφική. Μου δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξω πίσω τους και δίπλα τους και γενικώς στα περιβάλλοντά τους άλλους τύπους ζωγραφικής από αυτή που φέρουν και έτσι να καταφέρω να διαλύσω τη λογική που κουβαλάνε οι µορφές τους. Έτσι λοιπόν προκύπτουν οι “Συλλέκτες” µου. ∆εν αναφέροµαι σε πρόσωπα και κατηγορίες φιλότεχνων, απλώς τους “χρησιµοποιώ”. Οσο για τους συλλέκτες έργων τέχνης, επιλέγω τους αυθεντικούς εραστές της κατηγορίας και όχι τους επενδυτές. Ολους εκείνους δηλαδή που προµηθεύονται το έργο από την έλξη και τη µανία που αυτό τους προκαλεί και όχι από την επενδυτική του ικανότητα».

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έκθεση ENIGMA 2 στον Ελληνικό Κόσμο

Ο βανδαλισµός του «Phylax» και η απούσα πολιτεία

«Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δηµιουργία. Αυτή η θέση-θεώρηµα είναι ο άξονας δράσης και ο κάναβος στον οποίο κινούµαι από την πρώτη στιγµή που βούτηξα στα βαθιά νερά της τέχνης. Είναι το κέλυφος ενός µοναχικού κόσµου που αναζητά απεγνωσµένα τον πυρήνα της ύπαρξής του» παρατηρεί ο Κωστής Γεωργίου στο κείµενό του «Η ευλογία της δηµιουργίας».

Ευλογηµένη η δηµιουργία λοιπόν, αλλά δεν χρειάζεται και τη συνδροµή της πολιτείας; Γιατί το ελληνικό κράτος δεν επενδύει στη δηµιουργία έργων τέχνης για τον δηµόσιο χώρο, όπως συµβαίνει επί παραδείγµατι στη Γαλλία; «Υποθέτω γιατί η τέχνη δεν πουλάει όπως το ποδόσφαιρο και η πολιτική. Ας µην ξεχνάµε επίσης ότι η τέχνη εκπαιδεύει, πως κάθε είδους πολιτικό σύστηµα βολεύεται µε την άγνοια των ανθρώπων» υπογραµµίζει ο κ. Γεωργίου.

“HUMAN HEART” -Έργο του Κωστή Γεωργίου
Ο σκοταδισµός σε συνδυασµό µε την έλλειψη εικαστικής παιδείας οδήγησαν πριν από τρία χρόνια στον βανδαλισµό του γλυπτού του «Phylax» στο Παλαιό Φάληρο. Αναρωτιέµαι αν θα ρίσκαρε να επανατοποθετήσει το ίδιο έργο σε άλλη ελληνική πόλη.
«Το βέβαιο είναι ότι η πολιτεία σίγουρα δεν ρισκάρισε, για να µην πω ότι κατάπιε το θέµα. Αν εξαιρέσουµε µια χλιαρή ανακοίνωση από την τότε υπουργό Πολιτισµού, πέραν τούτου ουδέν. Αλήθεια, πώς µπορεί να εκλάβει ο φανατικός, ο σκοταδιστής, ο “πειραγµένος” την έλλειψη δυναµικής αντίδρασης από τις αρχές;
Τι έκανε αλήθεια η αστυνοµία ύστερα από µια τέτοια επιχείρηση τραµπούκων που µε δυο νταλίκες –απ’ ό,τι είπαν αυτόπτες µάρτυρες– κατέρριψαν το γλυπτό; ∆εν κουνήθηκε φύλλο. Αποτελεί αυτή η ενέργεια ευθεία βολή στην καρδιά της δηµοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης ή όχι; Ποιος επιτρέπει σε αυτόκλητους οπισθοδροµικούς φανατικούς να επιβάλουν την ανόητη άποψή τους µε τη βία και µάλιστα χωρίς απολύτως καµία συνέπεια; Με αυτά τα ερωτήµατα αντιστρέφω την ερώτησή σας προς κάθε αρµόδιο.
ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Το έργο Phylax (πριν τον βανδαλισμό) εκτίθεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στον Ελληνικό Κόσμο
Πάντως από αυτό το ιλαροτραγικό αστείο έγινα σοφότερος, γιατί ο συγκεκριµένος βανδαλισµός εκτός όλων των άλλων αποκάλυψε µε σαφή και πανηγυρικό τρόπο και µερικούς άσπονδους, γραφικούς, αλλά ευτυχώς λίγους “φίλους”. Το κέρδος υπήρξε πραγµατικά µεγάλο γιατί αυτό το επεισόδιο έγινε η αφορµή για να ξεσκαρτάρω την ήρα από το σιτάρι και ό,τι µικρό τριγυρνούσε ευεργετηµένο ανάµεσα στα πόδια µου. Οσον αφορά λοιπόν τους γραφικούς που έβαλαν το χεράκι τους για την κατάρριψη του έργου τους παροτρύνω να κάνουν µια βόλτα στην περιοχή που ήταν εγκατεστηµένος ο “Phylax” για να “απολαύσουν” το κατόρθωµά τους.
Στο σηµείο εκείνο, που το τοπίο είχε αποκτήσει µέσα από το γλυπτό δυναµική, τώρα βασιλεύει η προ εγκατάστασης σιωπηλή αδιαφορία. Ένα γλυπτό λιγότερο και οι κολληµένοι µειδιώντες και τροπαιοφόροι. Πάντως ο “Phylax” θα εκτεθεί στον Ελληνικό Κόσµο µε ειδικό τρόπο…» ολοκληρώνει ο καλλιτέχνης.
ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έκθεση του Κωστή Γεωργίου στον Ελληνικό Κόσμο

INF0

«Enigma 2»: Aναδρομική έκθεση του Κωστή Γεωργίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Εως τις 20/9

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter