Ο… κουβάς με τις δωρεές

Ο… κουβάς με τις δωρεές

Τι γίνονται τα εκατομμύρια στους λογαριασμούς, γιατί συνωστίζονται επώνυμοι και εσχάτως βουλευτές και υπουργοί στις ουρές της φιλανθρωπίας

Ελέω κορονοϊού εμφανίστηκαν ξανά ειδικά ταμεία αρωγής πληγέντων ως εθνικός στόχος. Η… καλοσύνη των πλουσίων κάθε φορά που ενσκήπτει μια τραγωδία γίνεται πρώτο θέμα. Ενίοτε εξαργυρώνεται σε φήμη, εταιρική ευθύνη, φοροαπαλλαγές ή και εσωτερική ανάγκη να επιστρέψουν κατιτίς. Από το Ταμείο Μολυβιάτη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο με τους 67 νεκρούς έως τους ερανικούς λογαριασμούς για τους πυρόπληκτους στο Μάτι των 102 νεκρών η Ελλάδα μετρά τις πληγές της και με δωρεές.

Ο εθελοντισμός της μεγάλης τσέπης γράφει στην ούγια και με το αζημίωτο. Οπως και αλλού, εκδίδονται αποφάσεις με φορολογικά κίνητρα για χορηγίες από φορείς, εταιρείες και μεγαλοεπιχειρηματίες – τώρα με την Covid-19 απαλλάσσονται από ΦΠΑ για εισαγωγή

υγειονομικού υλικού. Παράλληλα, εταιρείες διαφημίζονται δίνοντας χιλιάδες ευρώ σε δωρεές ενώ την ίδια ώρα απολύουν εργαζόμενους. Ο οβολός αλληλεγγύης με μικροκαταθέσεις είναι εκτός κάδρου. Πιάνουν τουλάχιστον τόπο τα χρήματα;

Τα ταμεία αρωγής

Τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τις αποθήκες με υλικό από δωρεές και χορηγίες στην Οινόη Βοιωτίας ποσοτικοποίησε τις προσφορές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες. Ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ ιατρικός εξοπλισμός, 12,5 εκατ. ευρώ καταθέσεις ποσών). Κατά τον υπουργό, είχε εκδηλωθεί πρόθεση για δωρεές περίπου 8,8 εκατ. ευρώ από 226 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

Τα περί προθέσεων ελέγχονται, καθώς η εμπειρία μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν αφήνει περιθώρια για βεβαιότητες. Πολλοί δυνάμει μεγαλοδωρητές που… διαφήμισαν τον εαυτό τους δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους. Στην Τράπεζα της Ελλάδος στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 του ελληνικού δημοσίου είχαν συγκεντρωθεί 37.940.038 ευρώ.

Τότε είχαν γίνει έρανοι από διάφορες πλευρές. Για παράδειγμα στον ερανικό λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας παραμένουν 1.041.261,92 ευρώ. Τον Μάρτιο που μας πέρασε, με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου (αρ. απόφ. 51/2020) ορίστηκε ότι «το ποσό των 801.941,92 ευρώ θα διανεμηθεί στους πληγέντες δικαιούχους […] με το υπόλοιπο ποσό των 239.320 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί έργο περιβαλλοντικής ανακύκλωσης και αποκομιδής απορριμμάτων, το οποίο θα γίνει με μελέτη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης πυρόπληκτης περιοχής».

Λιμνάζουν στην Ηλεία

Ποιος θα το έλεγε ότι παραμένουν αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη και τη μετεξέλιξή του! Εχουν περάσει 13 χρόνια από τον καταστροφικό Αύγουστο του 2007 στην Πελοπόννησο και οι αδιαφανείς ή και στρεβλές διαδικασίες οδήγησαν στο να μην προχωρήσουν έργα που είχαν αποφασιστεί με τα χρήματα από το Ειδικό Ταμείο Πυροπλήκτων. Παράλληλα, αφού το Ταμείο Μολυβιάτη πέρασε από σαράντα κύματα, ο κουμπαράς έσπασε άτσαλα πριν από χρόνια, με χρήματα να διασπείρονται κατά το δοκούν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ ακόμη και εκτός των πυρόπληκτων περιοχών! Και τώρα, καλοκαίρι 2020, ακόμη είναι βαλτωμένα στις τράπεζες 61 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά τις πυρκαγιές του 2007 συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων στον οποίο κατατέθηκαν ή μεταφέρθηκαν από τις άλλες τράπεζες δωρεές 198.133.012,74 ευρώ. Οπως αναφέρει σε έγγραφό του προς τη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (αρ. πρωτ. 24923-28.2.2020), συστάθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή ακραία φαινόμενα, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα 160.272.020,23 ευρώ. Διατέθηκαν 4 εκατ. ευρώ στις πληγείσες τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας και Μεσσηνίας, επιπλέον 2.761.395 ευρώ στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) για την αποκατάσταση του τοπίου της Ολυμπίας και άλλα 31.099.597,51 ευρώ ήταν το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού και μεταφερόταν κάθε μήνα στον λογαριασμό του ΕΤΑΕΑ από την ΤτΕ.

Το 2010 με τον νόμο περί κατάργησης και συγχώνευσης δημόσιων υπηρεσιών και φορέων το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε – σε εκκαθάριση από 1.1.2011. Τα υπόλοιπα χρήματα μεταφέρθηκαν στον αρχικό υφιστάμενο Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων στην ΤτΕ και πάει λέγοντας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης που κατέθεσε την ερώτηση εξαπολύει ευθείες βολές, με επίκεντρο την κατανομή των 143 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020, κατά της διακυβέρνησης Σαμαρά για την κατεύθυνση των πόρων τη διετία 2012-14. «Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη το 1/3 των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές του 2007!» είχε σημειώσει σε παρέμβασή του στο Documento (26.4.2020).

Πολιτικό μάρκετινγκ

Επειδή όλα είναι πολιτική, διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ, υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν το 50% των μισθών Απριλίου και Μαΐου. Επισήμως, από την κυβέρνηση διευκρίνισαν ότι κατατέθηκαν πάνω από 475.000 ευρώ για τον Απρίλιο 2020 με σκοπό την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για τη λοίμωξη Covid-19. Κατά μέσο όρο πάντως προκύπτει ποσό περίπου 2.600 ευρώ για καθέναν από τους 158 «γαλάζιους» βουλευτές, οκτώ ευρωβουλευτές και 18 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα… Πίσω από κάθε κυβερνητική κίνηση υπάρχει η επικοινωνιακή επιδίωξη. Ετσι και τώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter