Ο Κώστας Σημίτης χτίζει προφίλ… εθνικού ευεργέτη – Οικονομικά βοηθήματα από το Ίδρυμα Σημίτη σε φοιτητές!

Ο Κώστας Σημίτης χτίζει προφίλ… εθνικού ευεργέτη – Οικονομικά βοηθήματα από το Ίδρυμα Σημίτη σε φοιτητές!

Εξελίξεις στο «Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη»! Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τότε που συστήθηκε το «κοινωφελές ίδρυμα» και έθεσε ως σκοπό του την προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την προώθηση της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Τώρα το Ίδρυμα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, προφανώς επιχειρώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη αλλά και «παρέμβαση» στο μέλλον, με επίκεντρο τους νέους. Προστίθεται στους σκοπούς του ιδρύματος, η χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές υποψήφιους ή διδάκτορες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων υπάγεται στο πεδίο των ιστορικών, νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπολογικών ή πολιτισμικών επιστημών.

Η προσθήκη αυτή στους σκοπούς του Ιδρύματος έχει σημασία. Τον Ιούνιο του 2008 εγκρίθηκε η σύσταση του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ», (ΦΕΚ Β΄, 1056/2008), που είχε ιδρυτικά μέλη πέρα από μέλη της οικογένειας Σημίτη και τους Νίκο Κ. Θέμελη και Γεώργιο Αλεξ. Παπαδημητρίου. Σκοπός του Ιδρύματος ορίζεται ότι είναι «η συστηματική μελέτη και προβολή του έργου του Κωνσταντίνου Σημίτη, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, η μελέτη εθνικών, οικονομικών, πολιτικών, πολιτισμικών προβλημάτων της χώρας, η διαμόρφωση προτάσεων για την εμπέδωση μιας κοινωνίας ευθύνης, αλληλεγγύης και δημιουργίας, ιδίως η συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των οργανώσεων και πρωτοβουλιών της, η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων με ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού που προωθούν πρωτοβουλίες για την ειρήνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή συνεργασία».

Τώρα τίθεται και το ζήτημα των υποτροφιών (οικονομικής ενίσχυσης) για φοιτητές και νέους επιστήμονες… Η έγκριση τροποποίησης του οργανισμού του κοινωφελούς ιδρύματος πραγματοποιήθηκε επισήμως σήμερα (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 26852 -2 Ιουλίου 2019). Όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροποποίησης, τα οικονομικά βοηθήματα θα δίνονται «κατά την ελεύθερη κρίση του Δ.Σ. του ιδρύματος, εφόσον και όποτε κριθεί από το Δ.Σ. ότι τα οικονομικά του ιδρύματος το επιτρέπουν(…)».

Θα χορηγούνται μετά από προκήρυξή τους και δημοσίευση των όρων της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ιδρύματος και σε μία εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας. Τα κριτήρια επιλογής των βοηθουμένων, θα ορίζονται στην σχετική απόφαση προκήρυξης του Δ.Σ. του ιδρύματος. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter