Ο κύκλος Βαρουφάκη διευρύνεται με ΜέΡΑ25 και στην Ιταλία

Ο κύκλος Βαρουφάκη διευρύνεται με ΜέΡΑ25 και στην Ιταλία

Ένα ακόμα ΜέΡΑ25 δημιουργείται σε χώρα της Ευρώπης, υπό την ομπρέλα του πανευρωπαϊκού κινήματος Diem25, στο οποίο συμμετέχει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ιδρύεται στην Ιταλία ΜέΡΑ25, που θα είναι «αδελφό» κόμμα με το ελληνικό το οποίο είχε συγκροτηθεί το 2018 από τον Γιάνη Βαρουφάκη και το γερμανικό που ιδρύθηκε το 2021.

Στην ιστοσελίδα του, το DIEM25  δίνει τα πρώτα στοιχεία για «την ίδρυση ενός νέου αριστερού, ριζοσπαστικού, πολιτικού κόμματος: του MΕRA25 Ιταλίας». Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του «η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι δεν σημαίνει ότι η Δεξιά θα έχει το ελεύθερο να επιβάλλει τις απόψεις της στη χώρα. Το νεοσύστατο κόμμα, υπερασπιζόμενο σθεναρά τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, θα βάλει ένα φρένο στη διολίσθηση της χώρας προς την αντίθετη κατεύθυνση». Μάλιστα, το Diem25  ανέδειξε ότι ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο εκπρόσωπος του DiEM25 στην Ιταλία Federico Dolce ανακοίνωσαν τη δημιουργία του νέου πολιτικού κόμματος ζωντανά, στην ιταλική τηλεοπτική εκπομπή La7 TV Di Martedì.

Παράλληλα, την Τετάρτη, το ΜέΡΑ25  δημοσιοποίησε τη συνέντευξη που έδωσε ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης  στην Ιταλική εφημερίδα «Avvenire»  με το περιεχόμενό της να έχει κεντρικό θέμα την ίδρυση του ΜέΡΑ25 Ιταλίας.   Στη συνέντευξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ως  DiEM25 δεν σκόπευαν να δημιουργήσουν ένα κόμμα που να προστεθεί στα άλλα της αριστεράς στην Ιταλία. Γι αυτό, όπως σημειώνει, επιχείρησαν κατά τις ευρωεκλογές του 2019   να δημιουργήσουν «ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο για όλη την Ιταλία, προωθώντας την πανευρωπαϊκή μας ατζέντα “Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη”», κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό και έτσι στις τελευταίες εκλογές υποστήριξαν την “Ενωμένη Αριστερά”. Η αλλαγή στις προθέσεις τους για ίδρυση κόμματος προέκυψε, μετά τις ιταλικές εκλογές και την άνοδο στην εξουσία της επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με το Diem25, το ΜέΡΑ25 θα παρουσιαστεί στις 12 Νοεμβρίου στη Ρώμη, «ως αντίδραση στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε η ακροδεξιά θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ιταλών και των Ιταλίδων, ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία». Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Diem25 περιλαμβάνεται  σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη  «για τη σημασία της εδραίωσης μιας πολιτικής παρουσίας ειδικά στην Ιταλία». Εστιάζει στην επισήμανση Βαρουφάκη ότι «Η Ιταλία συνιστά κρίσιμο πεδίο μάχης για την ψυχή της Ευρώπης και για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα» αλλά και στην αναφορά του ότι «οι πρόσφατες εκλογές με οδυνηρό τρόπο κατέστησαν σαφή την ανάγκη να υπάρξει ένα ιταλικό πολιτικό κόμμα που αποπνέει τον διεθνισμό, τον ριζοσπαστικό ευρωπαϊσμό και την προοδευτική προγραμματική ατζέντα του DiEM25».

Όλο και διευρύνεται ο πολιτικός κύκλος Βαρουφάκη. Οι κινήσεις  αυτές έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 αξιοποιεί την ακτινοβολία των διεθνών επαφών του, με διανοούμενους, πολιτικά στελέχη και γενικότερα μετέχοντες στο Diem25, για να τονώσει  και το ηγετικό προφίλ του και για να προσελκύσει ως επικεφαλής στο ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα ψήφους ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

To DiEM25-MεΡΑ25 σε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Συνομιλία με τους «προοδευτικούς ευρωσκεπτικιστές» πρότεινε στο Diem25 o Bαρουφάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter