Ο κυκλώνας Ίρμα εξασθενεί λίγο πριν χτυπήσει τη Φλόριντα (Photos)

Ο κυκλώνας Ίρμα εξασθενεί λίγο πριν χτυπήσει τη Φλόριντα (Photos)

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται σήμερα να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Γεωργίας, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Ο κυκλώνας εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τάμπα στην Φλόριντα, έχοντας μέγιστη ταχύτητα ανέμων 155 χλμ/ω σύμφωνα με το NHC.

Φτάνει στη Φλόριντα αλλά εξασθενεί

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και ωθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. ΤΗ στιγμή εκείνη κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2.

Τη στιγμή που απείχε δέκα χιλιόμετρα από το θέρετρο Νέιπλς, ο κυκλώνας είχε ταχύτητα 175 χλμ. την ώρα.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.







Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter