Ο κυνηγός του κέρδους κύριος Ιάσων Τσάκωνας

Ο κυνηγός του κέρδους κύριος Ιάσων Τσάκωνας

Αν και το όνομα του Ιάσονα Τσάκωνα μπορεί σήμερα να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως αυτόν του real estate είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα. Φημίζεται για την επιχειρηματική και επενδυτική του επιθετικότητα ενώ διαθέτει τις άκρες που πρέπει όπου αυτές χρειάζονται. Φαίνεται να ευαγγελίζεται το δόγμα του “να γίνει η δουλειά χθες”, ό,τι και εάν αυτό συνεπάγεται.

Πρόκειται για ένα υπερδραστήριο επιχειρηματικά άτομο που φαίνεται να έχει μπει από πολύ μικρή ηλικία στο ατέρμονο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Άλλωστε ο ίδιος παραδέχεται τη φύση του αυτή σε μια παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη Lifo. Έλεγε τότε πως θυμάται τον εαυτό του να πηγαίνει τις Κυριακές στο Μοναστηράκι και να αγοράζει χαβιάρι και κουβανέζικα πούρα από διάφορους Γεωργιανούς που τα έφερναν λαθραία στη χώρα. Ό,τι αγόραζε το μεταπωλούσε αργότερα στους φίλους του πατέρα του για να βγάλει χαρτζιλίκι. Ένας κυνηγός του κέρδους.

Ξέρει άτομα σε θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό ενώ το «γαλάζιο» υπόβαθρό του και το πέρασμά του από το Κολέγιο Αθηνών του έδωσαν την πρόσβαση που χρειαζόταν και σε μεγάλα πολιτικά τζάκια. Δεν λείπουν φυσικά και οι γνωριμίες με επιφανείς ανθρώπους του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος.

Από το Αζερμπαϊτζάν στην Αντίπαρο και τον Κεραμεικό

Μετά από τις σπουδές του στο εξωτερικό και τις ΗΠΑ βρέθηκε να κάνει μπίζνες στο εμπόλεμο Αζερμπαϊτζάν. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, εκεί έβγαλε πάρα πολλά λεφτά μέσα σε τρία μόλις χρόνια μέσα από το μπαζάρ συναλλαγών των τίτλων που αγόραζε ο κόσμος: Έχτισε κτίρια και τα νοίκιασε σε πρεσβείες. Αποχώρησε όμως, όπως λέει, επειδή ένιωσε ανασφαλής και τρομαγμένος από τη ρωσική κρίση του ‘99. Έτσι, γύρισε στην Ελλάδα.

Αν και το κύριο όχημα των επιχειρηματικών του κινήσεων είναι η εταιρεία Oliaros με την οποία έγινε γνωστός στην Αντίπαρο για τις βίλες που έχτισε και πούλησε, ο Ιάσων Τσάκωνας σχετίζεται ή σχετιζόταν με πολλές ακόμη εταιρείες. Για πρώτη φορά έστρεψε αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του την περίοδο που έτρεχε τις μπίζνες του στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Αγόρασε πολλά κτίρια, έχτισε μερικά ενώ άλλα έμειναν μόνο στα μεγαλεπήβολα αρχιτεκτονικά του σχέδια.

Οι εταιρείες

Σχετίζεται ή σχετιζόταν με αρκετές εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο. Εμφανίζεται στην κυπριακή εταιρεία OLIAROS REAL ESTATE INVESTMENT ADVISORS (CYPRUS) LIMITED ενώ όπως καταγράφεται στη βάση δεδομένων του opencorporates (ιστοσελίδα αναζήτησης στοιχείων εταιρειών), το όνομα Ιάσων Τσάκωνας εντοπίζεται σε πολλές ακόμη εταιρείες που έχουν έδρα τους την Κύπρο (όπως π.χ DELHAYE CO. LIMITED, ROGORDEAL CO. LIMITED, RIBERVEST CO. LIMITED, MONGERDEAL CO. LIMITED κ.α).

Στην Ελλάδα εμφανίζεται να σχετίζεται ή να σχετιζόταν μεταξύ άλλων με τις εταιρείες ΩΛΙΑΡΟΣ ΚΜ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΓΛΥΦΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΜΠΙΤΣ ΧΑΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΩΛΙΑΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης κ.α.

* Σημ.: Στη βάση δεδομένων των Paradise Papers των ερευνητών δημοσιογράφων του ICIJ, εντοπίζεται ο Ίων Τσάκωνας, αδερφός του Ιάσονα.

*Το παραπάνω κείμενο φέρει διορθώσεις από τις 3-8-2020, μετά την ανάρτηση του «Ο δαίμονας της ερευνητικής δημοσιογραφίας»επανόρθωσης του λάθους που έγινε εκ παραδρομής στο κυριακάτικο φύλλο του Documento, όπου εταιρείες του Ίωνα Τσάκωνα (αδερφού) αποδόθηκαν στον Ιάσωνα Τσάκωνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter