Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δικά του λόγια… Εφιάλτης στον δρόμο για τις κάλπες, εκτάκτως σήμερα στο Documento- Μαζί το Docville και το Hot Doc History

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δικά του λόγια… Εφιάλτης στον δρόμο για τις κάλπες, εκτάκτως σήμερα στο Documento- Μαζί το Docville και το Hot Doc History

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δικά του λόγια… Εφιάλτης στο δρόμο για τις κάλπες. ΣΟΚ και ΔΕΟΣ σε: φορολογικά, εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα, 13η σύνταξη, ασφαλιστικό, απολύσεις και συμβασιούχους, Μακεδονικό και… νέο (πιστοληπτικό) μνημόνιο.

Ψήφος επί τον τύπον των ήλων. Έργο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έκανε ως κυβέρνηση και τι έχει προγραμματίσει ως Προοδευτική Συμμαχία.

Νίκος Παππάς: «Η ΝΔ θέλει να ξαναμπούμε στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Συνέντευξη με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

Γιάννης Ραγκούσης: « ΚΙΝΑΛ, ο δούρειος ίππος της Δεξιάς». Συνέντευξη με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά.

Το άσυλο πολιορκητικός κριός για τα δημόσια πανεπιστήμια. Γράφουν: Νίκος Μαρκάτος, Γιώργος Πλειός, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Εξάρχεια. Όταν όλοι κοιμούνται βγαίνουν Πλεύρης, Μπογδάνος και Άδωνης.

Μεσαία τάξη. Ο χώρος που άλλοι συρρικνώνουν και άλλοι ξεχειλώνουν.

Φωνή λαού. Συνθήματα που άφησαν εποχή από το ’74 μέχρι σήμερα.

Τράπεζες. Σε λίγο θα χρεώνουν και την «καλημέρα» στον ταμία.

Μπουράτ Γετκίν: «Ο Ερντογάν δεν τελείωσε, φρέναρε η άνοδός του». Συνέντευξη με τον γνωστό πολιτικό αναλυτή για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Ερντογάν και τη σημασία της νίκης Ιμάμογλου.

Παναγιώτης Βλαστός. Ο πιο καλός ο μαθητής στο σχολείο της φυλακής.

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Προτιμώ 100% την πρόταση από ομάδα του εξωτερικού». Συνέντευξη με τον επιτυχημένο προπονητή μπάσκετ που τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό.

Ο Spider-Man, Τομ Χόλαντ, επιστρέφει και μιλάει στο Docville που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

O Τομ Χόλαντ επιστρέφει στον ρόλο του Ανθρώπου-Αράχνη με την ταινία «Σπάιντερ- Μαν: Μακριά από τον τόπο του», που ακολουθεί χρονικά τα όσα συνέβησαν μετά το φιλμ «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη». Σε συνέντευξη του στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη ο Χόλαντ αναφέρεται στις νέες περιπέτειες του Πίτερ Πάρκερ.

Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης γράφει στο Documento για τους περιπλανώμενους (από τα «αλάνια πάσης φύσεως μέχρι τους ρεμπέτες του ντουνιά σαν τον Μάρκο και την παρέα του») και τους ήρωες των τραγουδιών του με αφορμή τη 10η Συνάντηση Λογοτεχνίας και Μουσικής στο Πήλιο.

Ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός γράφει για τη σειρά «Chernobyl» του HBO («κάτι περισσότερο από μια απλή σειρά» όπως λέει) η οποία κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Novacinema4HD καθώς και για το ενδεχόμενο πυρηνικού δυστυχήματος που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τους πιο εναγώνιους εφιάλτες μας.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για την παράσταση «Δάφνις και Χλόη» που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την τηλεοπτική σειρά της Cosmote Tv «Έτερος εγώ» σε συνέντευξη του στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη μιλάει για τα μυστικά της σειράς που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής τηλεόρασης.

Η Έλενα Αβραμίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πεκίνου και πρόεδρος του κινεζικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη γράφει στο Documento για την επαφή του Νίκου Καζαντζάκη με την Άπω Ανατολή με αφορμή το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης που θα φιλοξενηθεί από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου στο χωριό Μυρτιά και στο κινηματοθέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο.

Με αφορμή την πρώτη αναδρομική έκθεση «Ανεικονισμός + παραστατικότητα» στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ανιψιός του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου αφηγείται τη ζωή του θείου του. Στο ρεπορτάζ ο Σπύρος Οικόπουλος.

Ένα πράσινο οδοιπορικό στην Αυστραλία. Η Green Project που ιδρύθηκε το 2008 από μία εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από το «World Solar Programme» της UNESCO, στοχεύει στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ. Το ρεπορτάζ είναι της Ηλέκτρας Ζαργάνη.

O σεναριογράφος και ηθοποιός Γιώργος Μακρής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Zagoriwood (τη γιορτή του σινεμά που κρατάει 10 χρόνια στο ηπειρώτικο χωριό Κάτω Πεδινά) μιλάει για την εμπειρία του να βρεθεί κανείς εκεί, σε ένα εργαστήριο κινηματογράφου (και φεστιβάλ πλέον) καθώς και τη συμπυκνωμένη γνώση που του προσφέρεται. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

Αμερικανική Επανάσταση: Η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και οι πατέρες του έθνους, στο Hot Doc History

Το τεύχος του Hot.Doc History που κυκλοφορεί το Σάββατο μαζί με το Documento, μας φέρνει σε επαφή με μια μεγάλη –αν και παραγνωρισμένη- επανάσταση.

Η Αμερικανική Επανάσταση προηγήθηκε, κατά 6 χρόνια, της Γαλλικής και κατέθεσε το πρώτο συνταγματικό κείμενο της νεωτερικότητας με τις πιο ολοκληρωμένες εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα του Ανθρώπου. Την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Το νέο, δυναμικό, έθνος που σχημάτισαν οι έποικοι που προέρχονταν από την Ευρώπη διεκδίκησαν αρχικά την εμπορική και φορολογική αυτονομία της βρετανικής αποικίας. Και όταν προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία, νίκησαν με τον αυτοσχέδιο στρατό τους την Αυτοκρατορία.

Περιγράφονται όλες οι μεγάλες μάχες καθώς και η καθοριστική συμβολή των Γάλλων και του μαρκήσιου Λαφαγιέτ στην αμερικανική νίκη.

Από τις σελίδες του τεύχους περνάνε φυσιογνωμίες του αμερικανικού Διαφωτισμού όπως ο ριζοσπάστης Τζον Άνταμς, ο εφευρέτης Βενιαμίν Φρανγκλίνος, ο επαναστάτης Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο πανταχού παρών Τόμας Τζέφερσον, ο ευρυμαθής Τζον Τζέι, ο θεμελιωτής της ανεξιθρησκίας Τζέιμς Μάντισον, ο αυτοδίδακτος στρατηγός και πρώτο πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Τελευταία πράξη, ο Αμερικανικός Εμφύλιος (1861-1865). Ενοποίησε βίαια μια χώρα κατακερματισμένη σε πολιτειακά φέουδα, σε έναν αγροτικό, δουλοκτητικό Νότο κι έναν βιομηχανικό, πλούσιο Βορρά. Οι σκλάβοι απελευθερώθηκαν και μια νέα παγκόσμια δύναμη εμφανίστηκε στο στερέωμα.

Η σκληρότητα του αμερικανικού Εμφυλίου καταγράφεται με τη ρήση του στρατηγού των Βορείων Σέρμαν ο οποίος πριν πυρπολήσει την Τζόρτζια είχε προειδοποιήσει: «Θα θα αφήσω ίχνη ορατά ακόμα και 50 χρόνια μετά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter