Ο Κυριάκος της σιωπής

Ο Κυριάκος της σιωπής

Ας πούμε πως επιστρατεύοντας φαντασία, πολύ όμως φαντασία, φτιάχνουμε ένα σενάριο που θέλει την Μπέττυ Μπαζιάνα, σύζυγο του Αλέξη Τσίπρα, να είναι κάτοχος offshore εταιρείας. Βάζοντας λίγη ακόμη φαντασία, ας υποθέσουμε ότι εκτός από αυτήν την offshore, υπάρχει και μια άλλη που της δίνει ένα εκατομμύριο ευρώ για τις επαγγελματικές της ανάγκες.

Και επειδή στη φαντασία δεν υπάρχουν όρια, ας υποθέσουμε ότι η ίδια offshore που εδρεύει κάπου στον Παναμά δίνει άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει το Documento. Για να δοκιμάσω τώρα τη δική σας φαντασία. Πείτε μου τι φαντάζεστε ότι θα έγραφαν οι φυλλάδες, τι θα εκστόμιζαν τα κανάλια και πόσα κοσμητικά επίθετα θα είχε η ανακοίνωση διά χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η αρθρογραφία των ημερών θα ήταν γεμάτη από «καπέλα Παναμά», «πολιτική των offshore» και «κρυφούς χρηματοδότες» που εξαγοράζουν τον Τσίπρα και τον Τύπο. Ο Γιάννης Πρετεντέρης θα ρωτούσε ποια ύποπτα κεφάλαια χρηματοδοτούν την κ. Μπαζιάνα, ο Αρης Πορτοσάλτε θα ζητούσε να ανοίξουν οι λογαριασμοί για να δούμε αν πρόκειται για χρηματοδότηση του Μαδούρο προς το Documento και ενδεχομένως ο Παύλος Τσίμας θα επιστράτευε την επιτηδευμένη του ανεκτικότητα για να αναρωτηθεί: «Μα πόσο ευτελίζουν τη λειτουργία των αγορών για να επιβιώσουν;».

Και ίσως θα ήταν η πρώτη φορά που θα συμφωνούσα με τον Πρετεντέρη και τον Πορτοσάλτε οι οποίοι θα είχαν δίκιο να ρωτάνε γιατί και ποιος χρηματοδοτεί τη σύζυγο ενός επίδοξου πρωθυπουργού και μια εφημερίδα μένοντας στο σκοτάδι.

Φυσικά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε Μπαζιάνα ούτε Documento. Εχουμε την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που εισέπραξαν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ από offshore εταιρεία. Πέρασαν επτά μέρες αλλά τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν αφωνία. Κανένα κόμμα πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε έστω μια προσχηματική ανακοίνωση ζητώντας διευκρινίσεις γι’ αυτήν τη χρηματοδότηση που ο ίδιος ο νόμος και όχι μόνο τα πολιτικά ήθη απαιτεί να είναι διαφανής. Η Αννα-Μισέλ –έκανα τάμα να βρω άντρα– Ασημακοπούλου, η οποία έκανε δύο ερωτήσεις στη Βουλή για τη χρηματοδότηση του Documento, ανανέωσε το τάμα της για να μη βρεθεί ο χρηματοδότης της κ. Πρώτης Μαρέβας και του Θέμου Μητσοτάκη (ή και αντίστροφα δεν έχει σημασία ένα μαγαζί είναι).

Ο Κυριάκος, αχ αυτός ο Κυριάκος, σε ρόλο άτεχνης Βουγιουκλάκη στη «Μαρία της σιωπής», ούτε μίλησε ούτε άφησε κανέναν να μιλήσει. Καταδικασμένος ωστόσο να ακούει τους ψιθύρους στο ίδιο του το κόμμα που τον εμφανίζουν άβουλο και όμηρο καταστάσεων που δεν αποτελούν πολιτική και δεν τον τιμούν ως πολιτικό. Τα ΜΜΕ- γραφεία Τύπου της ΝΔ μίλησαν για τον Ρουβίκωνα, για την ασφάλεια, για πόσο κακή είναι η κυβέρνηση, αλλά δεν έβγαλαν άχνα για την κολομβιανού τύπου επιχειρηματικότητα.

Ούτε δημοσιογράφοι ούτε συνάδελφοι του Κυριάκου είχαν απορία ποιος και γιατί ενίσχυσε ταυτόχρονα τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Θ. Αναστασιάδη με την παρέα του δίνοντας εκατομμύρια και όχι ψίχουλα. Γιατί κρύβεται ένας επιχειρηματίας που επενδύει σε επιχειρήσεις για τις οποίες λόγω της φύσης τους και των προσώπων που τις απαρτίζουν απαιτείται πλήρης διαφάνεια; Γιατί διακινδύνευσε να δώσει εκατομμύρια μέσα από offshore γνωρίζοντας πως η πιθανή αποκάλυψη του τρόπου χρηματοδότησης θα γεννούσε έντονες αντιδράσεις;

Τέτοιες απορίες δεν έχει ο πολιτικός και δημοσιογραφικός μας κόσμος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν τόλμησαν να αρθρώσουν έστω τα τυπικά περί νόμιμων εταιρειών που κάνουν επιλογές σε μια ελεύθερη αγορά. Παρασκηνιακά βέβαια, όπως μαθαίνω, οι άριστοι της οφσορικής επιχειρηματικότητας έστειλαν εξώδικα στην τράπεζα για αποκάλυψη των τραπεζικών τους απόρρητων δεδομένων και άρχισαν να κάνουν τηλεφωνήματα (πάλι) σε όποιον δίνει διαφήμιση στο Documento απειλώντας.

Ολα αυτά έχουν αναμφίβολα ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι ανεβαίνουμε τον τελευταίο λόφο της μιντιακής διαπλοκής στον δρόμο προς τον πάτο. Φίλοι του Βενιζέλου και του Στουρνάρα, η σύζυγος του Μητσοτάκη, ένας μπατιρισμένος επιχειρηματίας, διάφορες offshore, υπόδικοι τραπεζίτες, όλοι σε ένα κουβάρι που όμως έχει βρεθεί η άκρη του. Μοιραία θα ξηλωθεί και θα κυλίσει μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης. Είναι θέμα επιλογής του καθενός να πάρει θέση ή να κάνει τον Κώστα Χατζηχρήστο στη γνωστή ταινία με το «δεν με ξέρεις δεν σε ξέρω, υποφέρεις κι υποφέρω» όταν απευθυνόταν στον Θανάση Βέγγο. Ο Κυριάκος πάντως κάνει τη Βουγιουκλάκη…

ΥΓ.:

Τον Απρίλιο του 2016 η κυβέρνηση της Ισλανδίας έπεσε όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Αννα Γκουνλάουξον είχε offshore εταιρεία στις αγγλικές Παρθένες Νήσους. Παρότι ήταν πλούσια και υποστήριζε ότι δεν έκανε φοροδιαφυγή ο Ισλανδός πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Στην Ελλάδα στις πόσες offshore άραγε καίγεται το σύστημα Μητσοτάκη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter