Ο Κυριτσάκης, η διανομή Τύπου κι άλλες ιστορίες

Ο Κυριτσάκης, η διανομή Τύπου κι άλλες ιστορίες

Ο κ. Κυριτσάκης έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές αρνητικά τον Τύπο για αποφάσεις της επιτροπής Ανταγωνισμού που εκδόθηκαν επί των ημερών του με μεγάλη καθυστέρηση.

Ακόμη μια φορά συμπεριφέρθηκε περίεργα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης πριν από μερικές μέρες. Το θέμα αφορούσε την απρόσκοπτη διακίνηση των εφημερίδων και τις καταγγελίες αναφορικά με το πρακτορείο Αργος, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο κατέχει το μονοπώλιο στη διακίνηση του Τύπου.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να στείλει επιστολή στο πρακτορείο Αργος με την οποία θα ζητούσε να μη ληφθούν μονομερείς αποφάσεις μέχρι να εξεταστούν οι καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του πρακτορείου.

Πέρα από τα διαπιστωμένα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διανομή, τουλάχιστον συγκεκριμένων εφημερίδων, όπως το Documento πολλάκις έχει αναδείξει ύστερα από συστηματική έρευνα, το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου αποφάσισε να αλλάξει μονομερώς τους όρους της σύμβασης με τις εφημερίδες προς όφελός του. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των εφημερίδων, με τη «Δημοκρατία», την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το Documento να καταγγέλλουν δημόσια τις μονοπωλιακές πρακτικές του πρακτορείου Αργους και να ζητούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιληφθεί του θέματος.

Μάλιστα σχετική επιστολή στάλθηκε και από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά και τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο, με την οποία ζητούσαν η επιτροπή να προβεί «σε άμεσες ενέργειές επί του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Στην ουσία κατά τη συνεδρίαση που προαναφέρθηκε η επιτροπή εξουσιοδότησε τον κ. Κυριτσάκη να ζητήσει από το Αργος με επιστολή του να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλαγής των όρων της σύμβασης. Ο κ. Κυριτσάκης ωστόσο αποφάσισε να λειτουργήσει διαφορετικά. Παρά τη ρητή εξουσιοδότηση της επιτροπής, ο ίδιος επέλεξε να μη στείλει επιστολή αλλά να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με μέλη της διοίκησης του Αργους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και τελικά το Αργος δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η στάση του κ. Κυριτσάκη ωστόσο εγείρει πολλά ερωτήματα. Γιατί δηλαδή αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα και παρά τη συνεδρίαση της επιτροπής, μόλις λίγες ημέρες πριν; Και γιατί δεν απέστειλε επιστολή και προχώρησε σε τετ α τετ συνάντηση;

Το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος, συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη, ανακοίνωσε αλλαγή των όρων της σύμβασης με τις εφημερίδες οι οποίες ζήτησαν από την επιτροπή να επέμβει

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κυριτσάκης προκαλεί έκπληξη με τη στάση του. Κατά καιρούς έχουν γραφεί ουκ ολίγα για διάφορες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πολύκροτες υποθέσεις και την ταχύτητα έκδοσής τους.

Το καρτέλ των καλλυντικών και η παραγραφή

Το 2006 η εταιρεία Notos Com Συμμετοχές υπέβαλε προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού δύο καταγγελίες. Η πρώτη, τον Φεβρουάριο, στρεφόταν κατά πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, ενώ η δεύτερη κατά των εταιρειών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής οι οποίες λειτουργούσαν υπό το διακριτικό σήμα Hondos Center. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2006 αυτεπάγγελτη έρευνα και διενήργησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ενώ παράλληλα έλαβε και καταθέσεις. Αν και η έρευνα ξεκίνησε το 2006 η επιτροπή εξέδωσε απόφαση έντεκα χρόνια μετά, στις 28 Νοεμβρίου 2016. Χρειάστηκαν δέκα και πλέον χρόνια για να μπορέσει να αποφανθεί η ανεξάρτητη αρχή επί της συγκεκριμένης καταγγελίας. Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 646/2017 απόφασή της, με την οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε έξι εταιρείες. Τα πρόστιμα όμως δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Οι εταιρείες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το εφετείο εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις με παρόμοιο σχεδόν περιεχόμενο. Με αυτές οι εταιρείες απαλλάχθηκαν από την καταβολή προστίμων λόγω… παραγραφής. Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιτροπή δεν προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου.

Η οικογένεια Μητσοτάκη και ο κοινός συνεργάτης

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ο κ. Κυριτσάκης συνδέεται και με την οικογένεια Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2009 επί κυβερνήσεως της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη. Δικαστικός στο επάγγελμα και με καταγωγή από την Κρήτη, ο κ. Κυριτσάκης φέρεται να είχε προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις 31 Αυγούστου 2009. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται όμως ότι προκύπτει μια ακόμη σύνδεση.

Στενός συνεργάτης του κ. Κυριτσάκη και διευθυντής του γραφείου του ήταν ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος κατείχε την ίδια θέση και επί των ημερών της προηγούμενης ηγεσίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2013 ο κ. Μυλωνάκης ανέλαβε θέση συμβούλου στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διέκοψε την εργασιακή του σχέση με το υπουργείο. Οχι όμως και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στο επιτελείο του οποίου ανήκει σήμερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter