Ο Λιγνάδης, οι μαρτυρίες και τα προσφυγόπουλα

Ο Λιγνάδης, οι μαρτυρίες και τα προσφυγόπουλα

Μακριά από το «κολαστήριο πίσω από τον Άγιο Παύλο» πέρασε το τελευταίο διάστημα ο Δημήτρης Λιγνάδης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στο Documento, ο καταγγελλόμενος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων φιλοξενήθηκε σε οικία του Κολωνακίου που ανήκει σε πρώην υπουργό με πορεία στον χώρο της τέχνης, δεχόμενος παράλληλα νομικές συμβουλές από άλλον πρώην υπουργό με θεσμικό εκτόπισμα. 

Ρεπορτάζ:  Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα,  Αγγελος Προβολισιάνος

Τα προαναφερθέντα μοιάζουν να συμβαδίζουν με όσα εκμυστηρεύτηκε στο Documento ένοικος της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του γνωστού «σκηνοθέτη-ηθοποιού». «Ήρθε την ημέρα που χιόνιζε πολύ. Μάλλον για να πάρει ρούχα. Κάθισε περίπου μια ώρα και έφυγε» αφηγήθηκε από τη σιδερόφραχτη είσοδο της πιλοτής.

Τα λεγόμενα της γειτόνισσας του Δ. Λιγνάδη, εκτός του ότι διαψεύδουν τις φήμες περί φυγής του από τη χώρα, προκαλούν δύο ερωτήματα. Μήπως ο «θεατράνθρωπος», γνωρίζοντας ότι δημοσιογράφοι έχουν «κυκλώσει» την περιοχή, επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα με τη σφοδρή χιονόπτωση για να περάσει απαρατήρητος; Κι αν λάβουμε υπόψη ότι η σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική σημειώθηκε την Τρίτη, δηλαδή μία μέρα πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώτου μηνυτή, μήπως ανησυχούσε για τυχόν αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του;

«Αμούστακα παιδιά»

Παρά την εικόνα προσφιλούς και ευγενούς προσώπου που καλλιεργούσε στη γειτονιά, η μαρτυρία της γειτόνισσας του «σκηνοθέτη-ηθοποιού» οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι τα πεπραγμένα του αποτελούσαν κοινό μυστικό στην πολυκατοικία. «Βλέπαμε αλλά κανένας δεν μίλαγε, ούτε μπορούσε να μιλήσει. Γιατί εκείνος έλεγε ότι πρόσφερε εθελοντική βοήθεια σε παιδάκια –αλλοδαπά ή μη– για να μαθαίνουν τη γλώσσα ή πράγματα σχετικά με το θέατρο. Κυρίως δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία» είπε και πρόσθεσε πως ο Δ. Λιγνάδης είχε δεχτεί συστάσεις και παρατηρήσεις από τους υπόλοιπους ενοίκους. Ως προς την ηλικία των παιδιών απάντησε: «Ηταν αμούστακα παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών. Καλικαντζαράκια θα τα έλεγα».

Τα προαναφερθέντα μας επιβεβαίωσε και άλλη ένοικος της πολυκατοικίας μιλώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Η νεαρή γειτόνισσα του Δ. Λιγνάδη ανέφερε ότι έβλεπε πολύ συχνά ανήλικα αγόρια με καταγωγή από το Πακιστάν, ενώ υπάλληλος από το κοντινό σουπερμάρκετ διηγήθηκε πως είχε δει τον «σκηνοθέτη -ηθοποιό» να ψωνίζει παρέα με κάποιο ανήλικο αγόρι. Άλλος εργαζόμενος της ίδιας επιχείρησης μας μετέφερε όσα άκουσε από κατοίκους της περιοχής ότι προσανατολίζονται να διώξουν τον «θεατράνθρωπο» από την περιοχή. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τον σύλλογο κατοίκων της περιοχής.

Το Documento επισκέφτηκε και τα γραφεία της δραματικής σχολής Ίασμος. Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε υπάλληλος, η συνεργασία της δραματικής σχολής με τον Δ. Λιγνάδη διακόπηκε μετά τη διαμαρτυρία σύσσωμων των σπουδαστών για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Κατά τα λεγόμενα της υπαλλήλου, ο «θεατράνθρωπος» απευθυνόταν με αγένεια στους σπουδαστές και άφηνε συνεχώς σεξουαλικά υπονοούμενα προκαλώντας την αντίδραση του τμήματος.

Οι επαφές με ΜΚΟ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, οι οποίες εφάπτονται με τα στοιχεία που έχουν φτάσει στην εισαγγελία, ο Δ. Λιγνάδης φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Με πρόσχημα την ευαισθησία για τα κατατρεγμένα παιδιά, ο «σκηνοθέτης

-ηθοποιός» εξασφάλιζε τη συγκατάθεση των οργανώσεων αποκτώντας πρόσβαση σε προσφυγόπουλα. Η μια οργάνωση είναι ευρέως γνωστή, κάτι που δεν ισχύει για τη δεύτερη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μία εξ αυτών φέρεται να απαρτίζεται από πρόσωπα που συνδέονται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποδεικνύεται ότι τα τυχόν μη ευγενή κίνητρα του Δ. Λιγνάδη ήταν εν γνώσει των ΜΚΟ.

Νομικές πηγές συνδέουν τις παραπάνω πληροφορίες με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυση που κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής εναντίον του Δ. Λιγνάδη. Ειδικότερα, ο καταγγέλλων υποστηρίζει επισήμως ότι ο «θεατράνθρωπος» αρεσκόταν να συναναστρέφεται με νεαρά αγόρια, κυρίως αλλοδαπά, σε πλατεία του Μεταξουργείου, λέγοντάς τους πως «αναζητούσε νεαρά άτομα με ταλέντο για να τα προωθήσει στον καλλιτεχνικό χώρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή σε απογευματινή εκπομπή στο Mega ο αρμόδιος συντάκτης ανέφερε ότι την περίοδο 2017-18 τουλάχιστον τρεις δομές με προσφυγόπουλα προγραμμάτιζαν –μέσω κοινωνικού λειτουργού– μαθήματα στο θέατρο του Δ. Λιγνάδη. Σημείωσε δε πως τα εν λόγω μαθήματα παρακολουθούσαν τρία με τέσσερα προσφυγόπουλα εκ των οποίων πολλά αρνούνταν από ένα σημείο και έπειτα να συμμετάσχουν χωρίς να αποκαλύπτουν τον λόγο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter