Ο Μάκης Πανώριος και η λογοτεχνία του φανταστικού

Ο Μάκης Πανώριος και η λογοτεχνία του φανταστικού

Ο Μάκης Πανώριος που έφυγε σε ηλικία 88 χρόνων από τη ζωή, ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα: ηθοποιός, εικαστικός και λογοτέχνης. Γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλονιά, σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη.
Θα θέλαμε ωστόσο να σταθούμε στην προσφορά του στη λογοτεχνία του φανταστικού.

Ο Μάκης Πανώριος ήταν από εκείνους που ανέδειξαν το ρεύμα εκείνο της λογοτεχνίας που για δεκαετίες θεωρούνταν παραλογοτεχνία. Όπως λέει ο εκδότης του Αίολου Γιάννης Κουτσαφτής εκείνη την εποχή είχαν ήδη γίνει μικρές εκδοτικές προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά βιβλία του φανταστικού, ωστόσο το είδος θεωρούνταν μάλλον περιθωριακό.

Τα έργα του Μάκη Πανώριου είναι επηρεασμένα από την ελληνική μυθολογία και την αγγλοσαξονική λογοτεχνία του φανταστικού. Ουσιαστική ωστόσο είναι η συμβολή του στην ανάδειξη του είδους μέσα από τα εμβριθή θεωρητικά του κείμενα τα οποία υπήρξαν όαση κυρίως στη δεκαετία του 1980 για ένα τότε μικρό αλλά φανατικό κοινό που διψούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο είδος.

Σημαντικός σταθμός στην προσφορά του Μάκη Πανώριου θεωρείται το εξάτομο έργο «Το ελληνικό φανταστικό διήγημα», ο πρώτος τόμος του οποίου κυκλοφόρησε το 1987 κάνοντας μεγάλη αίσθηση, καθώς μέσα από αυτό αναδείχθηκαν διηγήματα που μέχρι τότε είχαν περάσει στη λήθη.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Κουτσαφτής, ο Μάκης Πανώριος ήταν εκπρόσωπος της παλιάς στόφας των διανοουμένων, που ήταν μεθοδικός και μαχητικός σε ό,τι αφορά τις ιδέες και τις απόψεις του.

Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Karel (1993) για την προσφορά του στην φανταστική λογοτεχνία.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο ηθοποιός Μάκης Πανώριος

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter