O Μακρόν αναζητά κοινοβουλευτική πλειοψηφία - Κατέθεσε στεφάνι με τον Ολάντ (Video και Photos)

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε σήμερα στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις τελετές για την νίκη της 8ης Μαΐου 1945 στο Παρίσι πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, θα ασχοληθεί από σήμερα κιόλας με τη συγκρότηση του κυβέρνησής του για να αντιμετωπίσει την μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και σε μία βαθιά διχασμένη χώρα.

Ο Τύπος υπογραμμίζει την δυσκολία των ημερών που έρχονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, πρόκειται για μία «υπό πίεσιν» νίκη, ενώ το μεγάλο ποσοστό αποχής, παρά την απειλή της άκρας δεξιάς, αποτελεί ήδη ένδειξη χαμηλού δείκτη ικανοποίησης για τον νέο πρόεδρο.

Η εφημερίδα Le Figaro βλέπει από την πλευρά της μία περιορισμένη νίκη, με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 1969 και την διασπορά σε τέσσερα μπλοκ του εκλογικού σώματος. Η συντηρητική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες βουλευτικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που θα γίνει στα 39 του χρόνια ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει λευκή επιταγή από τους ψηφοφόρους, παρά το μεγάλο ποσοστό του (66%) απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν που καταγράφει ωστόσο, με 34%, ιστορικό σκορ.

Ανάμεσα στην αποχή του 24,95% και τον αριθμό ρεκόρ των λευκών και των άκυρων που ξεπέρασαν κατά τι τα 4 εκατομμύρια, πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους αρνήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την Μαρίν Λεπέν.

«Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά των διαιρέσεων που μας καταστρέφουν», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην αυλή του Λούβρου στο Παρίσι, τονίζοντας ότι «άκουσε » την οργή εκείνων που ψήφισαν την αντίπαλό του.

Τρία μεγάλα θέματα έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν: την καταπολέμηση της ενδημικής ανεργίας που βρίσκεται στο 10%, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την αναζωογόνηση μίας αποδυναμωμένης Ευρώπης.

Τις επόμενες ημέρες ο Μακρόν θα αποκαλύψει το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησής του πριν εκκινήσει για την αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του: εκτεταμένη μεταρρύθμιση του κώδικα απασχόλησης, περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Χθες, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ζήτησε από τους γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν «μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία για την αλλαγή».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν Εμπρός! (En Marche!), θα εξασφάλιζε σήμερα το 24%-26% των ψήφων, μπροστά από την γαλλική δεξιά (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%-22%), την ριζοσπαστική αριστερά (13%-15%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (8%-9%) στις βουλευτικές εκλογές.

Μετά τον αποκλεισμό τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχουν ήδη αρχίσει την ανασύνταξή τους για να πάρουν την εκδίκησή τους.

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εξασφάλισε το 19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε επίσης τους Γάλλους να ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές για να αντιταχθούν στο «νέο προεδρικό μονάρχη».

Μετά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιστορικό σκορ του κόμματός της.

Αυτή που παρουσιάσθηκε ως «η υποψήφια του λαού», ήλπιζε ότι θα παρασυρθεί από το ίδιο κύμα που έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην πόρτα της εξόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά απογοητεύτηκε.

Υποσχέθηκε «ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου γύρω από τη διαίρεση ανάμεσα σε πατριώτες και υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης».

Το Παρίσι, η κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική γαλλική μητρόπολη, έδωσε τον Εμανουέλ Μακρόν το 90% των ψήφων.

Γιος γιατρών , με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, απόφοιτος των σχολών της γαλλικής ελίτ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μία πενταετή θητεία στη ηγεσία μίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, πυρηνικής δύναμης, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ατμομηχανής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μακρόν και Ολάντ κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέθεσαν μαζί σήμερα το παραδοσιακό στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κατά τις τελετές για την 72η επέτειο του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αναζητήσει τον διάδοχό του στην εξέδρα για τους επισήμους που έχει στηθεί στην Πλας ντε λ' Ετουάλ και τον αγκάλιασε για να τον χαιρετίσει.

Αυτή η 72η επέτειος της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δίνει στον Μακρόν την ευκαιρία για μια πρώτη συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Όταν είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα στην Πλας ντε λ' Ετουάλ, τον αρχηγό του κινήματος Εμπρός! υποδέχθηκαν πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το οποίος του είπε ένα «μπράβο» σφίγγοντας θερμά το χέρι του.

Η τελετή αυτή, η οποία διεξάγεται κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό, αποτελεί επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης το 2012, όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε καταθέσει το παραδοσιακό στεφάνι στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί, που ήταν τότε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Στις 8 Μαΐου 1995 δύο πρόεδροι βρίσκονταν ήδη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ο απερχόμενος Φρανσουά Μιτεράν και ο νεοεκλεγείς Ζακ Σιράκ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και τον Εμμανουέλ Μακρόν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.