Ο Μακρόν δεσμεύεται για τη χορήγηση 15 δισ. ευρώ για μετάβαση σε «πράσινη» οικονομία

Ο Μακρόν δεσμεύεται για τη χορήγηση 15 δισ. ευρώ για μετάβαση σε «πράσινη» οικονομία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα για την χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιταχυνθεί η κίνηση προς μια πιο πράσινη οικονομία, μια ημέρα αφού οι Πράσινοι κατατρόπωσαν το κόμμα του, παίρνοντας τον έλεγχο σημαντικών πόλεων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι θα κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για την χάραξη φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και ότι είναι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιληφθούν σε αυτό στόχοι για το κλίμα, αν το επιτρέψει το κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές ανταποκρινόμενος σε προτάσεις που εισηγείται ένα Συμβούλιο Πολιτών για το Κλίμα (CCC), την ώρα που δέχεται πιέσεις από την μεγάλη άνοδο των Πρασίνων στις χθεσινές δημοτικές εκλογές για να δράσει για το περιβάλλον.

“Η πρόκληση για το κλίμα αξιώνει (από εμάς) να κάνουμε περισσότερα”, δήλωσε ο Μακρόν στα μέλη του CCC με τα οποία συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πρόταση για την επιβολή μορατόριουμ σε νέες εμπορικές ζώνες στα περίχωρα πόλεων και σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει νέο νόμο κατά της “οικοκτονίας”.

Το Συμβούλιο Πολιτών για το Κλίμα όρισε την “οικοκτονία” ως οποιαδήποτε δράση προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά και πρότεινε το έγκλημα αυτό να τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο που θα μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο ο Μακρόν δήλωσε στα μέλη του Συμβουλίου με τα οποία συναντήθηκε ότι διαφωνεί με την πρότασή του για την επιβολή φόρου 4% στα μερίσματα για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση νέων πιο πράσινων πολιτικών, σημειώνοντας ότι ένας φόρος αυτού του είδους θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις.

Οι Πράσινοι άφησαν εμβρόντητο τον Μακρόν με τη νίκη τους χθες σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Λιόν, του Μπορντό και του Στρασβούργου, συχνά σε συμμαχία με την αριστερά.

Οι Πράσινοι ήταν ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας υπό τους Σοσιαλιστές που κέρδισε στο Παρίσι, όπου επανεξελέγη η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, και μπορεί ακόμη να αναδειχθούν νικητές και στη Μασσαλία.

Το κυβερνών κόμμα του Μακρόν δεν κατήγαγε καμία νίκη σε μεγάλη πόλη, με το αποτέλεσμα αυτό να αφήνει τον πρόεδρο χωρίς μια ισχυρή τοπική βάση ενόψει μιας αναμενόμενης υποψηφιότητας για την επανεκλογή του το 2022.

Ο Μακρόν ίδρυσε το Συμβούλιο Πολιτών για το Κλίμα μετά τις διαμαρτυρίες των “κίτρινων γιλέκων”, οι οποίες ξέσπασαν έπειτα από μια αύξηση των φόρων στο ντίζελ, αλλά εξελίχθηκαν σε μια ευρύτερη κινητοποίηση κατά του προέδρου και της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας υπέρ των επιχειρήσεων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter