Ζητά ισχυρούς μηχανισμούς αλληλεγγύης

Ο Μακρόν καλεί Μέρκελ να διορθώσει τις «δυσλειτουργίες» της ευρωζώνης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι η Γερμανία «πρέπει να κινηθεί» για να διορθώσει «τις δυσλειτουργίες» της ευρωζώνης και της προσφέρει «το μέλλον που αξίζει», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα λίγες ώρες πριν το κοινό συμβούλιο μεταξύ Γάλλων και Γερμανών υπουργών.

«(Η Γερμανία) πρέπει να κινηθεί, όπως και η Γαλλία πρέπει να κινηθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν στη συνέντευξη αυτή που έδωσε στην εφημερίδα Ouest France καθώς και στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, που θα προεδρεύσει σήμερα του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο «πρέπει να αποτελέσει μέρος της ανάκαμψης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη».

«Η Γερμανία έκανε φοβερές μεταρρυθμίσεις, διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες, οικονομική και εμπορική ανισότητα με τους γείτονές της και κοινή ευθύνη να προσφέρει στην ευρωζώνη το μέλλον που της αξίζει», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν επέκρινα ποτέ τη Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική», τόνισε. «Όμως μέρος της ανταγωνιστικότητάς της οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και την αδυναμία άλλων οικονομιών», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η ευρωζώνη έχει ανάγκη «πιο ισχυρών μηχανισμών αλληλεγγύης», οι οποίοι θα περνούν από έναν «προϋπολογισμό» της ευρωζώνης, «μια κυβέρνηση η οποία θα αποφασίζει την κατανομή του προϋπολογισμού αυτού και έναν δημοκρατικό έλεγχο ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Ωστόσο ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ της άποψης να μετατραπούν τα εθνικά χρέη των χωρών της ευρωζώνης σε χρέη της ευρωζώνης.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ:

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε όμως ότι θα πολεμήσει τη στάση που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Επίσης ο Μακρόν εκτίμησε ότι έχει αναγεννηθεί στις ΗΠΑ μια τάση υπέρ του προστατευτισμού και παρά τις διαφωνίες Παρισιού και Ουάσινγκτον για το ελεύθερο εμπόριο, υπάρχει ακόμη χώρος «να βρεθεί μια κοινή θέση για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ».

Ζήτησε γερμανικές επενδύσεις

«Η Γερμανία πρέπει να φροντίσει να προωθήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να δώσει μαθήματα σε κανέναν, «αλλά θα πρέπει να βρούμε ποιο σενάριο είναι το ενδεδειγμένο για την οικονομία συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν κατά την σημερινή συνάντηση των υπουργών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συμφωνηθούν νέες επενδύσεις ο Μακρόν απάντησε: «Ναι, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής, με ένα ταμείο το οποίο θα διαθέτει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στόχος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επενδύσεις θα είναι να προσελκύσει ερευνητές. Πέραν τούτου, θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα κοινό πρόγραμμα για τη νανοτεχνολογία και τις μπαταρίες».

Αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών

Ο πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ των αλλαγών των Ευρωπαϊκών Συνθηκών: «Κάποτε θα πρέπει αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες διότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα πρέπει να αλλάξουν, αλλά το πότε και το πως». Πρόσθεσε δε ότι «διακατέχεται από την επιθυμία να επιστρέψουμε στις καταβολές μας, διότι η Ευρώπη ιδρύθηκε στο πλαίσιο της υπόσχεσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα όραμα το οποίο να ανανεώνει αυτήν την υπόσχεση. Ένα όραμα για μια Ευρώπη η οποία να εμπνέει ξανά», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.