Ο Μακρόν καταδικάζει τα επεισόδια στις πορείες για την Πρωτομαγιά (Photos + Video)

Ο Μακρόν καταδικάζει τα επεισόδια στις πορείες για την Πρωτομαγιά (Photos + Video)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα «με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο τις βιαιοπραγίες που εκτυλίχθηκαν σήμερα και που αμαύρωσαν τις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά», σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι αυτουργοί να αναγνωριστούν και να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι, στο περιθώριο της πορείας για την 1η Μαΐου.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επισήμανε «την ανευθυνότητα των ακραίων λόγων που ενθαρρύνουν τέτοιες ταραχές» και χαιρέτισε «τον επαγγελματισμό των δυνάμεων επιβολής του νόμου» που «απάντησαν με αυτοκυριαρχία» σε «ενέργειες σφοδρής βιαιότητας».

Πάνω απο 1.000 διαδηλωτές στα επεισόδια

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και νερό υπό πίεση, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ορισμένοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα σε ένα ταχυφαγείο McDonald’s και πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του.

Η γαλλική αστυνομία προειδοποίησε σήμερα για το ενδεχόμενο συγκρούσεων με οργανώσεις αναρχικών, τους επονομαζόμενους Black Blocs, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για μια «Ημέρα Επανάστασης».

Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 1.200 κουκουλοφόροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο περιθώριο της προγραμματισμένης πορείας των συνδικαλιστικών ενώσεων για την Πρωτομαγιά.

Στις εικόνες που μετέδωσε το Reuters διακρίνονται επίσης τα σπασμένα παράθυρα ενός χώρου στάθμευσης σε δρόμο κοντά στον σταθμό Austerlitz και ένα όχημα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και κρατώντας πανό κατά της κυβέρνησης, ενώ πέταξαν κροτίδες. Ορισμένοι άρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα.

Ο Μακρόν τους ακούει από μακριά!

Οι διαδηλωτές πάντως που θα ήθελαν ο Γάλλος πρόεδρος να ακούσει τις διεκδικήσεις τους, θα πρέπει να φωνάξουν δυνατά, καθ’ ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πολύ μακριά, σε πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Καληδονία έως τις 5 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε από την Αυστραλία ο Μακρόν και προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το ταξίδι του απάντησε: «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια».

Να σημειωθεί πάντως ότι παρότι έχουμε την πρώτη «κοινωνικά τεταμένη» ‘Ανοιξη της θητείας Μακρόν, η πολλαπλότητα των διαφορετικών διεκδικήσεων οδηγεί στη διάσπαση των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας εκτιμάται ότι «οι δυσαρέσκειες» διαφέρουν τόσο μεταξύ τους, πράγμα που κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν να μην πιστεύει σε έναν πιθανό κίνδυνο «κοινωνικής θρόμβωσης» στη χώρα.










Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter