Ο Μανιαδάκης με και χωρίς την κουκούλα

Ο Μανιαδάκης με και χωρίς την κουκούλα

Ένα από τα κομβικά πρόσωπα για την ποινική και πολιτική εξέλιξη που είχε το σκάνδαλο Novartis και το οποίο με τη στάση του συνεισέφερε τα μάλα στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια πολιτικών αλλά και δικαστικών κύκλων για απαξίωση της έρευνας της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι και ο… κύριος καθηγητής.

Ο άτυπος σύμβουλος υπουργών Υγείας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο άνθρωπος που καθόριζε τιμές φαρμάκων, ο μεσολαβητής με την τρόικα σε θέματα φαρμάκου, ο Νίκος Μανιαδάκης.

Οπως είναι πλέον γνωστό τοις πάσι, ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε ένας από τους αποκαλούμενους «κουκουλοφόρους» που, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 αποκαλύφτηκε μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή το περιεχόμενο των καταθέσεών τους, καταγγέλθηκαν από πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα είχαν εμπλακεί ως οι «ψευδομάρτυρες» που θα τους… έβγαζαν τις κουκούλες για να τους στείλουν στη Δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν.

Σήμερα, είκοσι μήνες αργότερα, ο κ. καθηγητής δεν κινδυνεύει να… του βγάλουν την κουκούλα καθώς, όπως περίτρανα έχει αποδειχτεί, την έβαζε και την έβγαζε ο ίδιος κατά το χρονικό διάστημα που ήταν «προστατευόμενος μάρτυρας».

Επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τα όσα είχε αποκαλύψει το Documento τον Νοέμβρη του 2018, χωρίς βεβαίως να αναφέρει όνομα για τον «διπρόσωπο προστατευόμενο μάρτυρα». Σε ένα υποδειγματικό ρεπορτάζ, από αυτά που μόνο η ερευνητική δημοσιογραφία μπορεί να παρουσιάζει και το οποίο (γιατί άραγε;) χρησιμοποιήθηκε από στρατευμένα κέντρα στοχευμένης παραπληροφόρησης και όχι μόνο ως το… προφητικό και προειδοποιητικό δημοσίευμα για να «φοβηθεί» τάχα μου ο «ανυπεράσπιστος Μανιαδάκης» και να καταθέσει όσα «ψευδή» επιθυμούσαν οι «σκευωροί της Novartis».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε:

01  Ποιος είναι και τι έπραξε ο Ν. Μανιαδάκης, ώστε από «ψευδομάρτυρας κουκουλοφόρος» να έχει μετατραπεί σήμερα στον «αξιόπιστο» ευυπόληπτο πολίτη που δεν κινδυνεύει πια να τον σύρουν στη Δικαιοσύνη.

02 Γιατί ο κ. Μανιαδάκης αποκαλείται από πηγές της Δικαιοσύνης «δούρειος ίππος» της έρευνας της Eισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

03 Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός συνδέεται με την παραδοχή από τον σημερινό υπουργό της κυβέρνησης και ελεγχόμενο για το σκάνδαλο Αδωνη Γεωργιάδη ότι μιλούσε μαζί του, αλλά και με επίσημη κατάθεση στη Δικαιοσύνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο τελευταίος έχει πει, και δεν ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, ότι ο Ν. Μανιαδάκης ως προστατευόμενος μάρτυρας τον επισκέφτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ο κ. Στουρνάρας ήταν στα ελεγχόμενα πρόσωπα και το σκέλος της έρευνας που τον αφορούσε έχει πλέον αρχειοθετηθεί) και τον ενημέρωσε για τους εισαγγελείς που «τον πίεζαν φορτικά» προκειμένου να καταθέσει σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης διώκεται σήμερα για παθητική και ενεργητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Από το 2012 οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Το Hot Doc είχε ήδη εντοπίσει τον κ. Μανιαδάκη από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και δημοσίευσε μια έρευνα για τον σύμβουλο του τότε υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά (μετά το δημοσίευμα τον απέπεμψε), ο οποίος ταυτόχρονα είχε μια εταιρεία διαχειριστής της οποίας εμφανιζόταν η σύζυγός του Χριστίνα Φαρμάκη. Η εταιρεία εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες οι οποίες παρά τις υποσχέσεις του κ. Μανιαδάκη ουδέποτε μας είχαν γνωστοποιηθεί. Εν ολίγοις είχαμε αποκαλύψει ότι ο διαπραγματευτής του δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκου εισέπραττε από τις εταιρείες, κάτι που δεν αποτελούσε μόνο θέμα ηθικής και σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και ζήτημα ουσίας.

«Εισπράκτορας ο Μανιαδάκης»

Οταν αποκαλύφτηκαν οι πρώτες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναφερόταν στην κατάθεσή του στις 6 Νοεμβρίου 2017 στον ρόλο Μανιαδάκη λέγοντας: «…κατά την περίοδο 2013 εμφανίζεται σύμβουλος συνεργάτης του Λοβέρδου ο κ. Μανιαδάκης καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis εν γνώσει του υπουργού».

Δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας ήταν ο φέρων την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου». Επρόκειτο για τον Ν. Μανιαδάκη, για τον οποίο υπήρχε επί μήνες η φημολογία ότι ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, γεγονός που πιστοποίησε και ο ίδιος ακόμη και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, αφού είχε πλέον –έναν χρόνο αργότερα– καταστεί κατηγορούμενος μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο όταν επιχείρησε να φύγει στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του και όλη τους την οικοσκευή. Τότε έκανε λόγο για «πιέσεις» εισαγγελέων, ενώ αυτός όπως τόνισε δεν γνώριζε τίποτε να πει για πολιτικά πρόσωπα και η «προστασία» αφορούσε μόνο την καλή του διάθεση του να… μοιραστεί την τεχνογνωσία του πάνω στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων με τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis. Ως «Γιάννης Αναστασίου» είχε εξεταστεί τέσσερις φορές, με πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου 2018.

Για να θυμηθούμε λοιπόν τότε δεν είχε ακόμη «πιεστεί» τι είχε μεταξύ πολλών άλλων υποστηρίξει.

Κατάθεση Μανιαδάκη για Αδωνη

Στην κατάθεσή του την 1η Φεβρουαρίου 2018 είχε πει σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας μας αναφέρατε ότι η Βασιλική Κατραβά ήταν η εξ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως «εξ απορρήτων γραμματέας»; Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;

Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κ. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής αυτής σχέσης έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη.

Επιπλέον μιλώντας και για την υπουργία Γεωργιάδη είχε πει: «Επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιος 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τιμών, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νovartis και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο».

Κατάθεση Μανιαδάκη για Λοβέρδο

Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε –σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε αργότερα– για πολιτικά πρόσωπα, καθώς είχε αναφερθεί σε «αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες» και για την περίοδο υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου:

Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων.

Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου Yγείας Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών.

«… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Oπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μη γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».

Κατάθεση Μανιαδάκη για Σαλμά

Τα ίδια και χειρότερα είχε υποστηρίξει ο «Γιάννης Αναστασίου» στην πρώτη του κιόλας κατάθεση κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά (αρχειοθετήθηκε), για τον οποίο μεταξύ άλλων είχε πει ότι «ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ.: με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μ. Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών» υποστηρίζει ο μάρτυρας. Κι ακόμη: «Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Μαρτυρία «Σαράφη» για Μανιαδάκη

Λίγο καιρό αργότερα όμως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, και δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό «Μαξιμος Σαράφης» στρέφεται κατά του Ν. Μανιαδάκη (είχε προηγηθεί η «Κελέση») και καταθέτει ότι ο Μανιαδάκης στρατολογήθηκε από τη Novartis για να χειραγωγεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε αναλάβει επιπλέον τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους υπουργούς Υγείας για την προώθηση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον «Σαράφη», «ο Φρουζής ζήτησε από τον Ν. Μανιαδάκη να χτίσει υπόγεια γέφυρα μεταξύ της Novartis και του υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές πολιτικές αποφάσεις για την εταιρεία».

Ακόμη κατέθεσε ότι ο Μανιαδάκης είχε ζητήσει από τον Φρουζή να συμβληθεί η εταιρεία του και με τη Novartis, όταν όμως ο Φρουζής απευθύνθηκε στον Σαρλικιώτη, επικεφαλής της Novartis στην περιφέρεια της Δυτικής Ευρώπης, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συνεργασία διότι ο Μανιαδάκης «έπαιρνε αρκετά μεγάλο ποσό».

Η αντίστροφη μέτρηση

Εχουμε λοιπόν δύο προστατευόμενους μάρτυρες να δίνουν στοιχεία σε βάρος του τρίτου, ο ρόλος του οποίου έχει αρχίσει να βάζει σε υποψίες τις αρχές…

Τον Νοέμβριο του 2018 το Documento δημοσίευσε το περίφημο πλέον ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στην έρευνα.

Μεταξύ πολλών άλλων και χωρίς βεβαίως να γίνεται ονομαστική αναφορά γιατί επρόκειτο για προστατευόμενο μάρτυρα, αποκαλύπταμε ότι ο συγκεκριμένος (όπως φάνηκε –αν και κάναμε αναφορά και σε άλλο πρόσωπο–, αυτός αναγνώρισε στο πρόσωπό του τα στοιχεία του ρεπορτάζ που αφορούσαν αυτόν με τον διπλό ρόλο) εξακολουθούσε να διατηρεί σχέσεις με το σύστημα Novartis, το οποίο γνωρίζει για τη «στρογγυλεμένη» κατάθεσή του. Γράφαμε συγκεκριμένα και πολύ σύντομα δικαιωθήκαμε ότι εξακολουθούσε να συναναστρέφεται στην Ελλάδα εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της Νovartis, για τους οποίους δεν έδωσε κανένα στοιχείο στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Λίγο καιρό αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, γίνεται γνωστό ότι ο Ν. Μανιαδάκης που ήταν ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει για το εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του.

Του ασκούνται διώξεις και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, ο ίδιος καταθέτει μηνύσεις σε βάρος των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ δίνει τις εξής δικαιολογίες για τις κινήσεις του που εκλήφθηκαν ως ενδείξεις κινδύνου φυγής:

Για το γεγονός ότι στις 27 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής να σταματήσει η φύλαξή του, ισχυρίστηκε ότι το έκανε γιατί θεωρούσε υπερβολικό αυτό το μέτρο προστασίας, εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας. Για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει το ίδιο τμήμα για το επικείμενο ταξίδι του στο εξωτερικό υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει… προφορικά όπως έκανε και στο παρελθόν σε αντίστοιχα ταξίδια του.

Εξηγήσεις στην… κάμερα

Δύο μόλις 24ωρα μετά τη σύλληψή του ο κ. Μανιαδάκης είχε σπεύσει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε απευθείας σύνδεση μέσω του Σκάι για την πίεση που του είχε ασκηθεί από τους εισαγγελείς, για την οποία όπως αποδείχτηκε πολύ γρήγορα δεν έσπευσε να κάνει μια επίσημη καταγγελία θεσμικά ώστε να είναι απόλυτα καλυμμένος αλλά αρκέστηκε σε παρασκηνιακές κινήσεις. Τι αποκαλύφτηκε από αυτήν τη συνέντευξη;

Οπως παραδέχτηκε, η υποτιθέμενη άσκηση πίεσης από τους εισαγγελείς ουσιαστικά προήλθε από την ανάγκη να απαντήσει σε καταθέσεις των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων που τον εμφανίζουν ότι δωροδόκησε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμη ο Ν. Μανιαδάκης δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί επέλεξε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας ενώ κατά τη δήλωσή του προσέτρεξε απλώς να καταθέσει ως τεχνοκράτης, γιατί και οι Αμερικανοί τού ζητούσαν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και τελικά για ποιον λόγο έχει καταθέσει στο FBI εφόσον ήταν ένας απλός… τεχνοκράτης. Απέκρυψε ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκε με μαύρο χρήμα στην κατοχή του το οποίο προκειμένου να νομιμοποιήσει πλήρωσε πρόστιμο που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. Η δε εμφάνισή του στις εισαγγελικές αρχές δεν έγινε καθόλου οικειοθελώς, όπως το εμφάνισε ο ίδιος, αλλά εξαιτίας του δημοσιεύματος του Hot Doc το 2012.

Αλλωστε και στην έκθεσή του το FBI τον υποδεικνύει ως πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο Novartis. Στην τηλεοπτική του εμφάνιση αποσιώπησε επίσης και όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχει καταθέσει εναντίον του Μ. Σαλμά, του Αδ. Γεωργιάδη και του Ανδρ. Λοβέρδου.

Τα «σου ’πα – μου ’πες» με Αδωνη

Ελάχιστες μόνο ημέρες μετά το συμβάν στο αεροδρόμιο ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον Ν. Μανιαδάκη όταν ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας, αν και μπέρδεψε λίγο τα γεγονότα σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι δεν είχε γίνει και κάτι… σοβαρό.

Τι έχει πει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης για τον Μανιαδάκη«Αναστασίου», τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι χρηματιζόταν και είχε υποβάλει και μήνυση σε βάρος του; Οτι υποψιαζόταν πως ο Ν. Μανιαδάκης ήταν ο «Γιάννης Αναστασίου» λόγω της ένταξής του στο πρόγραμμα μαρτύρων ενώ ο ίδιος τον διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν. Δηλαδή ο σημερινός υπουργός της ΝΔ γνώριζε με κάποιον τρόπο ότι ο Μανιαδάκης ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα των μαρτύρων ενώ εντύπωση προκαλεί επίσης ότι ο Αδ. Γεωργιάδης τον υποψιαζόταν ως «Γιάννη Αναστασίου» και όχι ως κάποιον από τους υπόλοιπους προστατευόμενους μάρτυρες. Βέβαια ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης τα έκανε ακόμη χειρότερα όταν παραδέχτηκε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μανιαδάκη λίγο προτού φύγει.

Εχει υποστηρίξει επί λέξει: «Την περασμένη Παρασκευή με πήρε τηλέφωνο και με ενημέρωσε ότι η κ. Τουλουπάκη τον πίεζε να καταθέσει ψέματα εναντίον μου και εναντίον των Γ. Στουρνάρα και Αντ. Σαμαρά με την απειλή ότι αν δεν το έκανε, θα του ασκούσαν δίωξη. Ελπίζω να μου είπε ψέματα και αυτό να μην έχει συμβεί ποτέ για προφανείς λόγους… Μου ήταν εντελώς άγνωστο ότι επρόκειτο να φύγει. Εγνώριζα φυσικά ότι είχε συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό όλο αυτό το διάστημα, γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι προσπάθησε να διαφύγει Σε κάθε περίπτωση δεν εγνώριζα ότι επρόκειτο να μετακομίσει».

Τα ’λεγε και με τον Στουρνάρα

Οπως αποκαλύφτηκε όμως πρόσφατα ο απειληθείς κ. Μανιαδάκης είχε επικοινωνήσει ως προστατευόμενος, άρα επιτηρούμενος, μάρτυρας και με τον Γ. Στουρνάρα. Οταν κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ενημερωθήκαμε ότι μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Ν. Μανιαδάκης τον επισκέφθηκε στην ΤτΕ στις 20 Απριλίου 2018 και του είπε ότι του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να καταθέσει ψευδώς στοιχεία εις βάρος πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα «ότι τον πιέζουν οι τρεις εισαγγελείς για να δώσει στοιχεία για Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεωργιάδη, για να ικανοποιηθούν οι “από πάνω”». «Του έλεγαν ότι δεν έχεις δηλώσει εισοδήματα και δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου. Του είπα τότε γιατί δεν βγαίνεις να μιλήσεις δημόσια γι’ αυτά που λες και μου απάντησε ότι φοβούμαι αντίποινα από την κυβέρνηση και τους εισαγγελείς διαφθοράς…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter