Ο Μανώλης Γλέζος στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού (Video)

Ο Μανώλης Γλέζος στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού (Video)

Άνοιξη του 1982 και ο Φρέντυ Γερμανός στην «Πρώτη σελίδα» του έχει καλεσμένους τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα. 

Σαράντα χρόνια μετά την υποστολή της γερμανικής σημαίας στον βράχο της Ακρόπολης (30 Μαΐου 1941) οι δυο άνθρωποι που έκαναν την πρώτη αντιστασιακή πράξη στη σκλαβωμένη Ευρώπη συναντιούνται στο στούντιο της ΕΡΤ και ξεδιπλώνουν λεπτό προς λεπτό το ηρωικό κατόρθωμά τους.

«Ήμαστε μια παρέα μαθητές του 4ου Γυμνασίου της Αθήνας, του πρωτοποριακού γυμνασίου της Αθήνας, το γυμνάσιο του Μεταξουργείου, του Αιγάλεω, του Περιστεριού. Ήμασταν μια παρέα παιδιά, ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο Θεόδωρος Ραμουντάνης, ο Λευτέρης Σελλάς, που χάρη σε αυτόν δημιουργήθηκε κάτι μέσα στην παρέα μας. Ο Λευτέρης ήταν από τα Δωδεκάνησα που ήταν σκλαβωμένα. Η περιέργεια η δική μας ήταν πολύ μεγάλη να γνωρίσουμε αυτό το παιδί που ήρθε από σκλαβωμένη γη… Και επειδή ήταν υπό ιταλική κατοχή μας εξομολογιόταν όλη την ιστορία τι σημαίνει σκλαβιά» ξεκίνησε τη διήγησή του ο Μανώλης Γλέζος στη διάρκεια της οποίας με κινηματογραφική ταχύτητα ζωντάνεψε το γεγονός της υποστολής της σημαίας που άφησε άφωνη την Ευρώπη. Ο εχθρός δεν ήταν ούτε άτρωτος ούτε απρόσβλητος.

«Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να νιώθουμε ένοχοι απέναντι στους άλλους νεκρούς, στους χιλιάδες νεκρούς που μένουνε άγνωστοι στον λαό μας, στους νεκρούς με τα αμνημόνευτα ονόματα… Αν ήρθαμε στην εκπομπή, είναι για να θυμηθούν όλοι αυτό τον κόσμο. Θέλω λοιπόν να ξεχάσετε εμάς και να στραφεί η προσοχή του λαού σε αυτό τον κόσμο. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει έναν νεκρό αγωνιστή» ολοκλήρωσε τη διήγησή του ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος μαζί με τον Απόστολο Σάντα ενσάρκωσε τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη «“Στα σκοτεινά/ πηγαίνουμε στα σκοτεινά προχωρούμε…”./ Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».   

Δείτε την εκπομπή ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης ΓλέζοςΤελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter