Ο Μαρινάκης βλέπει τον Μητσοτάκη να καταρρέει αλλά μην το πείτε στον Πρετεντέρη

Ο Μαρινάκης βλέπει τον Μητσοτάκη να καταρρέει αλλά μην το πείτε στον Πρετεντέρη

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στο ΒΗΜΑ, ο έμπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, αμφισβητεί τα σενάρια που εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον πολιτικό που κινείται επιτυχώς επικοινωνιακά, κουρδισμένος και σκηνοθετημένος από ομάδα μάγων επικοινωνιολόγων.

«Αν υπήρχε, ας πούμε, αυτή η στρατιά των εξπέρ στην πολιτική επικοινωνία» γράφει ο Παπαχρήστος, «προφανώς δεν θα άφηνε τον Πρωθυπουργό να επιχειρήσει να κρατήσει μυστικό το ταξίδι στην Οαση της Σίβας, συντροφιά δε με φιλικό του ζευγάρι. Θα του σύστηνε πολύ απλά να γνωστοποιήσει το ταξίδι, με την υποσημείωση το φιλικό ζευγάρι να ταξιδέψει με εμπορική πτήση ως εκεί, αν τόσο πολύ επιθυμεί τη συντροφιά του. Δεν θα άνοιγε μύτη. Και δεν θα υποχρεωνόταν εν συνεχεία στη βλακώδη διαρροή κυβερνητικών κύκλων για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα περί της παρουσίας εκεί, στην ίδια όαση, του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 331 π.Χ. για να ανακηρυχθεί ισόθεος στο Μαντείο του Αμμωνα Ρα! Αναφορά η οποία θα μπορούσε να δώσει άφθονη τροφή σε γελοιογράφους ή και σε θερινές επιθεωρήσεις…»

Πιο ενδιαφέρον από την άποψη που εκφράζει, είναι το γεγονός πλέον, ότι το συγκρότημα Μαρινάκη, έχει αποφασίσει και το κάνει, να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Την Κυριακή, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, μίλησε χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους, για μονταζιέρα στα ηχητικά των συνομιλιών που φαίνεται να έχουν γίνει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, πριν το δυστύχημα. Η εφημερίδα, υποστηρίζει με λίγα λόγια, πως πριν ακόμη ανασυρθούν οι νεκροί και καταλάβουμε τι έχει συμβεί, κάποιοι αδίστακτοι μόνταραν και διέρρευσαν στο Πρώτο Θέμα, ψεύτικες συνομιλίες για να παγιωθεί η πεποίθηση ότι φταίει ο σταθμάρχης για το τραγικό δυστύχημα. Τη διαρροή αυτή στη συνέχεια χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να διαβεβαιώσει την σοκαρισμένη κοινή γνώμη, πως όλα ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και μόνο.

Η κοινή γνώμη σήμερα (εννιά στους δέκα κατά τις δημοσκοπήσεις) είναι βέβαιη ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες και για το δυστύχημα και τη συγκάλυψη που επιχειρείται.

Για να ξαναγυρίσουμε στον Γιώργο Παπαχρήστο, είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος καταγράφει κάτι που ισχύει και αφορά το ξέφτισμα της εικόνας του Μητσοτάκη. Το περιγράφει δε με τρόπο που δεν ταιριάζει ούτε σε Μωυσή, ούτε σε Φαραώ της Σίβα, αλλά σε πρόσωπο με πολιτικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες.
Δεν θα διαφωνήσω στο συμπέρασμα του Γιώργου Παπαχρήστου. Άλλωστε την εποχή που άναβαν κεριά και έκαιγαν λιβάνια στο εικόνισμα του «σπουδαίου Μητσοτάκη», είχαμε κατ επανάληψη γράψει ότι ο Μητσοτάκης είναι απροσάρμοστος πολιτικά και επιβιώνει στο πολιτικό τοπίο μόνο και μόνο γιατί εμφανίζει τον αυταρχισμό του ως πολιτική αποφασιστικότητα. Γράφαμε ότι κινείται χωρίς καμία ενσυναίσθηση και επιβιώνει νοθεύοντας την πολιτική εικόνα με σκηνοθεσία και ρητορική που υπαγορεύουν εταιρείες που ψυχογραφούν τους πολίτες και τους μετατρέπουν σε “εύπιστους”.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν έχει και συμβούλους και τα απαραίτητα κονδύλια για να βάλει σε εφαρμογή επιχειρήσεις χειραγώγησης και αναμφίβολα το κάνει. Μόνο που τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, κάνουν πια αναποτελεσματική την μανιέρα επικράτησης και επιβίωσης του Μητσοτάκη. Οι επικοινωνιολόγοι πλέον δεν μπορούν ούτε να σκηνοθετήσουν, ούτε να διασώσουν τον Μητσοτάκη. Όσο εντείνεται η πίεση γύρω του, ο Μητσοτάκης θα λειτουργεί σπασμωδικά έξω από το προστατευτικό πλαίσιο, με μοναδικό όπλο του τον Λουδοβικισμό του και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξουσία. Και τα δύο αυτά στοιχεία θα κάνουν τα πράγματα όλο και χειρότερα.

Αυτό που περιγράφει ο Παπαχρήστος ως «μύθο που καταρρέει» είναι το γεγονός ότι Μητσοτάκης, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δημιούργησαν προβλήματα που θεωρούσε ότι αντιμετώπισε επιτυχώς (υποκλοπές, Τέμπη, κράτος Δικαίου) αλλά πλέον έχουν μια αθροιστική αρνητική δυναμική και έχουν δημιουργήσει μια νέα ποιοτική κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται με παπάτζες. Πώς να αντιμετωπίσεις αλήθεια την επιλογή σου να συγκαλύψεις ένα έγκλημα όπως αυτό στα Τέμπη, όταν πλέον τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου είναι ανοιχτά; Είναι πολύ δύσκολο για τον Μητσοτάκη, να κατηγορήσει και να απαξιώσει αυτούς που του αποδίδουν ευθύνες, γιατί πολύ απλά είναι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και κινούνται χωρίς ιδιοτέλεια. Η προσπάθεια μάλιστα που έγινε να κατηγορηθούν και να απαξιωθούν γύρισε εναντίον του.

Στον αστάθμιτο παράγοντα που απειλεί τον Μητσοτάκη, πρέπει να συμπεριλάβουμε και την συμπεριφορά Μέσων Ενημέρωσης όπως αυτά του Μαρινάκη. Τις αποκαλύψεις και την κριτική δεν την κάνει το Documento ώστε να δοθεί εντολή να χτυπηθεί πανταχόθεν, αλλά το Συγκρότημα ενός ισχυρού επιχειρηματία που έχει την οικονομική ισχύ και τον τρόπο να κλονίσει το καθεστώς χτυπώντας υπό …άλλη γωνία.

Τα ευτράπελα λοιπόν που εντοπίζει ο Παπαχρήστος, κατά μία έννοια, είναι η γελοιοποίηση που επιφυλάσσει η Ιστορία σε όσους βλέπουν τη σκιά τους και νομίζουν πως βλέπουν το μπόι τους.

Φυσικά τα ευτράπελα (τα οποία δεν περιγράφει ο Παπαχρήστος) αφορούν και το ίδιο το ΒΗΜΑ. Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο Όμιλος Μαρινάκη για να απαντήσει στις επιθέσεις της κυβέρνησης «περί οικονομικών συμφερόντων» που κινούν τις αποκαλύψεις δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δημοσιογραφεί «κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».
Ωραίο ακούγεται και είναι, αλλά κάποιος πρέπει να το πει και στον κακομοίρη τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος όταν ανακοινώθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας στη θέση 107, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, λοιδορούσε την αξιολόγηση γράφοντας:

«Κουτοπονηριές
Μια μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα ανησυχεί ελεύθερα και θορυβωδώς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Δικαίωμά τους. Κι εγώ ανησυχώ για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού.
Αλλωστε η ελεύθερη διατύπωση των ανησυχιών τους είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Την περασμένη Τρίτη, ο Μητσοτάκης έδειξε στο Ευρωκοινοβούλιο δύο εχθρικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων για να το αποδείξει («Αυγή» και «Δημοκρατία»).
Ειλικρινά όμως δεν κατάλαβα γιατί ενοχλήθηκαν οι ανήσυχοι που τους έδειξε.
Αν η επίδειξη της ελευθερίας του Τύπου δεν είναι η καλύτερη απάντηση στις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, τότε ποιος είναι; Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα;»

Κάποιος από το συγκρότημα Μαρινάκη, πρέπει να μιλήσει στον Γιάννη Πρετεντέρη. Και για να μην το πάρει άσχημα, ας το κάνει έστω κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Γιατί ο Γιάννης, την ιδρώνει την φανέλα. Αρκεί να του εξηγήσεις το παιχνίδι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter